Jokerit halutaan takaisin jääkiekkokartalle, mutta otetaanko se juosten kusemalla?

Jääkiekko

Jokerit halutaan takaisin jääkiekkokartalle, mutta otetaanko se juosten kusemalla?

Jokerit aikoo hakea Mestis-lisenssiä ja sarjapaikkaa, mutta jos sillä ei ole antaa mitään konkretiaa, niin silloin mitataan jo suomalaisen jääkiekon uskottavuutta, pohtii Samuel Savolainen.

TEKSTI Eetu Pennanen
JULKAISTU 16.1.2023 | KUVAT Tomi Natri / All Over Press

Jokerit on ilmoittanut hakevansa ensi kaudeksi Mestis-lisenssiä ja sarjapaikkaa. Samuel, mitä tästä uutisesta oikeastaan pitäisi ajatella?

Tuohon ei ole ihan helppoa vastata, kun edelleen koko Jokerien projektista ei ole tiedetty juuri mitään.

Ja kun hankkeen äänitorvi Jarmo Koskinen puhuu Jokereiden asioista, käykin niin, että vastauksien sijaan saadaan vain lisää kysymysmerkkejä ilmoille. Koska jos asiat riisutaan paljaaksi Jokerit on tällä hetkellä vain brändi, junioriseura ja haaveilevaa puhetta. Silloin herää kysymys siitä, että miten sellainen seura voidaan hyväksyä edes saamaan Mestis-lisenssi.

Jokerien hanketta vetävä Jarmo Koskinen sanoi Helsingin Sanomissa, ettei Jokerit lähde tässä vaiheessa avaamaan tätä asiaa enempää ennen kuin seura on käynyt sen keskustelun, että mikä on avattavissa kesken hakemusmenettelyn. Mitä sanot tästä?

Sanon, että tuo on ajan ostamista, vaikka aikaa ei olekaan ja höpöhöpöä. Miksi hankkeesta nyt ei voisi edes jotain valoa raottaa? Mikä sen viime kädessä estäisi?

Sillä se, mikä julkisuudesta käy nyt ilmi, kertoo että Jokereiden pakka on edelleen pahasti sekaisin. Ja jos sellainen seura otetaan Mestikseen näillä nuoteilla, niin kyllä siitä kovan luokan suhmuroinnin maku jäisi suuhun, jos mitään konkreettisempaa ei ole antaa kuin nämä epäselvät Koskisen puheet.

Nythän Jokerit MTV:n uutisen mukaan saattaisi pelata jopa Espoossa ja Helsingin Jokerit olisikin sitten jatkossa Espoon Jokerit, niinkö? Onhan tämä projektin sekaisuus kaikkinensa sellainen asia, että vaikka kaikki varmasti näkee Jokerit piristysruiskeena media- ja huomioarvoltaan, niin kannattaako seuraa nyt ottaa mukaan näin juosten kusten? Miksei näin ohuen yläpilven varassa oleva hanke aloitettaisi Suomi-sarjasta kuten Kiekko-Espookin aikoinaan aloitti?

Miksi Jokereilla on kiire ensi kaudeksi? Kannattaisiko peli viheltää poikki ja kasata rivit ja siirtää hakemusta vuodella eteenpäin?

Tämä on hyvä kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Voin vain spekuloida. Koska Jokereiden lopullinen maali lienee Liigassa, niin onko se hätääntynyt esimerkiksi siitä, että Kiekko-Espoon suunnitelmat ovat valovuoden sitä edellä kaikin tavoin. Ja jos Kiekko-Espoo nousisi Liigaan, niin sitten Liigassa olisi jo 16 joukkuetta. Jokainen voi miettiä miten paljon vaikeampaa olisi toimia esimerkiksi 17:nnen joukkueen haaveiden kohdalla.

Sitäkin sopii miettiä, että miksi Jokerit voi nousta näin savijaloilla olevan projektin myötä edes Mestikseen? Uskotko Jokereiden hakemuksen menevän läpi?

Herää kysymys, että mikä se semmoinen lisenssiprosessi on, jossa ylipäätään se, missä joukkue edes pelaa on täysin auki, ei ole tiedossa mitään joukkueen ja taustaorganisaation tilasta ja rahoituksestakaan ei tiedetä tuon taivaallista. Hakemuksessa varmaan sitten täytyy olla jotain muutakin, mutta mihin se perustuu? Ja miten perusteellisesti ne taustat lopulta sitten kartoitetaan? Uskotaanko kauniisiin ajatuksiin vai ostetaanko ainakin jossain määrin sika säkissä?

Jos tällaisella hakemuksella kuin julkisuudesta saa käsityksen menisi läpi, niin koettelisihan se Jääkiekkoliiton, Mestiksen lisenssiprosessin ja koko suomalaisen jääkiekon uskottavuutta. Silloin kaikki lisenssivaatimukset olisivat vain tahroja paperilla. Ja voisi tietysti kysyä sitäkin ihan perustellusti, että mitä varten Mestiksessä pelataan edes karsintoja, jos Jokerit tuosta noin näin hataralla paketilla nostetaan sarjaan?

Mutta täytyy muistaa, että Mestis on myös nostanut tällaisen latvialaisseuran kuin HK Zemgalen sarjaan ilman turvakaukaloa, niin en epäile ollenkaan, etteikö se sitten Jokeritkin voisi nostaa vailla sen kummempaa konkretiaa avainkysymysten osalta. Sellaisessa jamassa Mestiksen päätöksenteko nyt vain näyttää olevan.

Mutta eihän tästä kaikesta mikään oikein hyvältä näytä. Ja tekee mieli sanoa, että kun Joel Harkimokin on tässä hankkeessa mukana ja vaikka kuinka haluaisi uskoa jääkiekkomiesten rehellisyyteen, niin epäilen kyllä sitäkin, että vaikka mitä väitetään etteikö tässä taustalla joistain naruista vetäisi se toinenkin Harkimo.

Kaiken kaikkiaan koko hanke on edelleen niin hämärä, että ei voi kuin ihmetellä, jos kaikki menee lopulta onnellisesti ja Jokerit ensi kaudella Mestiksessä uskottavasti pelaa. Uskottavana tätä hanketta kun on mahdotonta tällä erää pitää millään tavalla, vaikka kuinka Jokereiden paluuta kiekkokartalle toivottaisiin.