Juha Malisen KTP:n pelastusoperaatio päättyi täydelliseen ja odotettuun katastrofiin

Willis Furtado ja Lassi Nurmos joutuivat maistamaan putoamisen katkeraa makua.

JalkapalloVeikkausliiga

Juha Malisen KTP:n pelastusoperaatio päättyi täydelliseen ja odotettuun katastrofiin

IFK Mariehamn lähetti KTP:n takaisin Ykköseen ja pisti samalla pisteen katastrofiksi muodostuneelle Juha Malisen pelastusoperaatiolle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.10.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Juha Malisen yritys pelastaa KTP putoamiselta päättyi täydelliseen katastrofiin, kun IFK Mariehamn haki lauantaina Kotkasta 2-0 (2-0) -vierasvoiton.

Samalla IFK ohitti KTP:n sarjataulukossa ja selviytyi karsimaan Veikkausliiga-paikasta Gnistania vastaan. KTP putoaa sen sijaan ensi kaudeksi Ykkösliigaan.

IFK Mariehamnin sankariksi Kotkassa nousi Tuco, joka viimeisteli saarelaisten molemmat maalit avausjaksolla.

Malinen tuli suuren kohun saattelemana KTP:n valmentajaksi kesken kauden, kun KTP erotti elokuun lopulla Jussi Leppälahden.

KTP pelasi Malisen alaisuudessa seitsemän ottelua, jotka kaikki se hävisi yhteismaalein 3-15. Viimeisessä neljässä ottelussaan Ilvestä, AC Oulua, Hakaa ja IFK Mariehamia vastaan joukkue ei tehnyt yhtään maalia.

KTP:n putoaminen ei tullut ElmoTV:n jalkapalloasiantuntijalle Joel Perovuolle yllätyksenä.

”Tulokset eivät synny itsestään, vaan ne ovat seurausta siitä, mitä pelissä tapahtuu. Toki KTP:n pelasi ennen Leppälahden potkuja tuloksellisesti huonon jakson, mutta Malisen tultua puikkoihin käytännössä kaikki pelin sisäiset laatumittarit heikkenivät tai osin jopa romahtivat. Siksi KTP:n mahdollisuudet voittaa otteluita tai saada edes tasapelejä liukuivat Malisen aikana koko ajan kauemmaksi ja kauemmaksi”, Perovuo sanoo.

Malisenkin erottamista harkittiin

ElmoTV:n tietojen mukaan Kotkassa harkittiin Malisen erottamista neljän ensimmäisen ottelun jälkeen, mutta seurajohto päätti kuitenkin vetää Malisen johdolla loppukauden.

”Jos KTP:n seurajohdossa olisi ymmärretty peliä paremmin, Malinen olisi pitänyt erottaa jo aikaisemmin. Kirjoitin itsekin muutama viikko sitten, että Kotkassa pitäisi harkita Malisen erottamista ja uuden päävalmentajan palkkaamista loppukaudeksi”, Perovuo sanoo.

KTP nousi viime kaudella Veikkausliigaan voitettuaan Leppälahden johdolla Ykkösen. KTP ehti pelata Leppälahden alaisuudessa tällä kaudella 20 ottelua ja kerätä niistä 20 pistettä.

”Kyllähän tästä tarinasta saa kaikkineen melkoisen opetustarinan. Ensin noustaan Leppälahden johdolla Ykkösestä Veikkausliigaan. Veikkausliigassa saadaan hyviä tuloksia ja pelataan kilpailukykyisiä otteluita kärkiseurojakin vastaan, minkä seurauksena Leppälahdelle tehdään heinäkuussa jatkosopimus ja kiitellään hänen hyvää työtään.”

”Jossain kohtaa tulokset alkavat heiketä – pitkälti kesän siirtoikkunassa tapahtuneiden menestysten seurauksena, ja sitten iskee paniikki. Leppälahti pannaan liuskaan ja tilalle palkataan ”kova nimi”, jonka johdolla joukkue häviää kaikki seitsemän otteluaan ja putoaa divariin.”

”Malinen saa varmasti kauden jälkeen palkkansa, mutta Malisen puolustukseksi on sanottava, ettei hän palkannut itseään eikä erottanut Leppälahtea.”

Esimerkki isommasta oireesta

Perovuon mukaan KTP:n tarinassa on laajempiakin ongelmakaaria suomalaisessa jalkapallossa.

”Suomessa käy usein niin, että hyvä prosessi katkaistaan joidenkin muiden kuin pelillisten syiden vuoksi, kuten tänä kesänä tapahtui Oulussa ja Kotkassa. Syyt johtuvat usein henkilöiden välisistä ristiriidoista tai siitä, että erilainen valmennuskulttuuri tai kovempi vaatimustaso aiheuttaa kitkaa pelaajistossa. Jos seurajohdossa ei ymmärretä jalkapallovalmennukseen tai peliin liittyviä kysymyksiä, silloin tehdään helposti vääriä johtopäätöksiä ja vääriä ratkaisuja.”

”Oulussa oltiin siinä mielessä järkeviä, että prosessia ei vaihdettu kokonaan toisenlaiseen prosessiin, vaan loppukauden vetovastuu annettiin Ricardo Duarten apuvalmentajille. Kotkassa palkattiin sen sijaan täysin eri maailmasta ja eri aikakaudelta tuleva valmentaja ja tässä on sitten sen surullisen ratkaisun lopputulos.”

Perovuo myöntää, että Malisen taitava julkinen esiintyminen hämäsi aikoinaan häntäkin.

”Valmentaminen ei ole ikäkysymys, kuten maailmalla on nähty, mutta näiden kokeneiden valmentajien olisi pysyttävä pelin ja valmennuksen evoluutiossa mukana, jos he haluavat valmentaa eläkepäivinään.”

”Minäkin luulin hetken aikaa, että Malinen olisi seurannut evoluutiota, kun kuunteli hänen puheitaan ja hänen käyttäytymistään otteluiden aikana kentän laidalla. Kentän laidalla ei huudettu enää veetä ja Malinen käytti julkisuudessakin modernia jalkapallokieltä.”

”Puheet olivat kuitenkin todellisuudessa pelkkää onttoa opeteltua haukuntaa. Peli kentällä oli sen sijaan edelleen vanhanliiton yksinkertaista jalkapalloa, josta näki, ettei Malinen ole enää valmentajana kartalla tämän päivän jalkapallossa.”

”Myös muista puheista on karissut koristemaalaus pinnasta – jopa yksinkertaisemmissakin asioissa. Malinen on korostanut Kotkaan tultuaan, kuinka hän on esimerkiksi saanut joukkueen ilmapiirin aivan erilaiseksi kuin Leppälahden aikana. Kun katsoo KTP:n pelaajien kehonkieltä ja tekemistä kentällä, niin ei ilmapiiri ainakaan parantunut ole, vaan mennyt alaspäin.”

”Tässä mielessä myös KTP:n pelaajat saavat katsoa itseään peilistä. Pelaajien tekeminen ei ole viime otteluissa kielinyt siitä, että tässä pelattaisiin sarjapaikasta.”

”Mutta ei Malinen omaa vastuuta voi paeta minkään selityksen taakse. Varmasti tilanne, johon hän tuli, oli haastava, mutta Maliselta ei vaadittu kuitenkaan mitään yliluonnollisia ihmeitä Kotkassa. Olisi tarvittu vain yksi voitto tai tasapeliä IFK Mariehamnia vastaan, ja KTP olisi välttänyt suoran putoamisen. Nyt KTP lähtee sen sijaan takaisin Ykköseen ja Malinen takaisin Ouluun.”