Jürgen Kloppin seuraajapelin yllätyskortti joutuisi taistelemaan Kloppin haamua ja aikaa vastaan

Jürgen Kloppilla on ikuinen paikka Liverpoolin seurahistoriassa.

JalkapalloValioliiga

Jürgen Kloppin seuraajapelin yllätyskortti joutuisi taistelemaan Kloppin haamua ja aikaa vastaan

Millainen valmentaja Jürgen Kloppin seuraajapelin kärkinimeksi yllättäen noussut Arne Slot on? Jukka Rönkä vastaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.4.2024 | KUVAT Tim Reckmann

Jürgen Kloppin seuraajapelissä tapahtui viikonlopun jälkeen yllättävä käänne, kun Feyenoordin päävalmentaja Arne Slot nousi vahvimmaksi ehdokkaaksi Liverpoolin uudeksi manageriksi. Jukka, mitä näistä käänteistä tiedetään?

Liverpool ei ole itse kertonut virallisesti mitään, kuinka heidän valintaprosessinsa on edennyt. Emme tiedä siis varmuudella, miten korkealla esimerkiksi Xabi Alonso tai Ruben Amorim ovat olleet Liverpoolin listoilla ja missä vaiheessa Arne Slot nousi ykkösehdokkaaksi Kloppin seuraajana.

Monet mediat laskivat ensin Alonson ja sitten Amorimin varaan, mutta esimeriksi Fabrizio Romano, David Ornstein ja Guillem Balague ovat indikoineet koko ajan, että Kloppin seuraajan valinta ei ole niin selvä asia kuin on annettu ymmärtää.

Toki esimerkiksi Alonson ja Amorim ovat voineet olla Slotin edellä, mutta toisaalta sekään ei olisi yllätys, että Liverpoolin ykkösehdokas Kloppin seuraajaksi olisi alun perinkin ollut Slot. Feyenoord voitti sunnuntaina Hollannin cupin finaalissa NEC:in ja yksi teoria on, että Liverpool odotti, että cupin finaali olisi pelattu ensin alta ja myllyt pantiin vasta sitten jauhamaan isoilla kierroksilla.

Varmasti Slotilta on saanut jonkinlainen indikaatio siitä, että hän olisi halukas neuvottelemaan Liverpoolin kanssa, mutta asioihin on tullut tällä viikolla lisää vauhtia.

Miten pitkällä Slotin neuvotteluissa ollaan?

Mediatietojen mukaan Liverpool olisi aloittanut neuvottelut Feyenoordin kanssa ja olisi jo tehnyt ensimmäisen tarjouksen sopimuksen purkurahaksi. Jos neuvotteluissa ollaan näin pitkällä, silloin kirkonkellojen soittaja voidaan hälyttää paikalle. Ei vielä soittamaan kelloja, mutta olemaan täydessä valmiudessa.

Ollaan siis todella pitkällä.

Millainen valinta Slot olisi Kloppin seuraajaksi?

Ensimmäinen sana on yllättävä, sillä hänen nimellään ei ole juurikaan spekuloitu Kloppin seuraajana.

Hollantilaisvalmentajien näytöt eivät ole ollut viime vuosina mitenkään järkyttävän vakuuttavia. Esimerkiksi Erik ten Hagia pidettiin kaksi vuotta sitten hollantilaisen valmentajataivaan kirkkaimpana tähtenä, jonka monet seurat halusivat kaapata Ajaxista.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että jos Manchester United voisi siirtää kelloja kaksi vuotta taaksepäin, se ei kuuna päivänä palkkaisi enää ten Hagia.

45-vuotiaaseen Slotiin liittyy myös omat kysymysmerkkinsä, mutta tässä kohtaa kannattaa katsoa, mikä seura ja ketkä Slotin todennäköisen valinnan takana ovat.

Monet huippuseurat toimivat siten, että niiden omistajat tai puheenjohtajat leikkivät suurta jalkapallojohtajaa ja palkkaavat toinen toistaan tunnetuimpia nimiä valmentajiksi. Liverpool ja varsinkaan seuraan palannut urheilujohtaja Michael Edwrads eivät kuitenkaan toimi niin.

Liverpoolin rekrytointiprosessi – niin valmentajien kuin pelaajien – osalta lähtee siitä, että ensin määritellään profiili, mitä tarvitaan ja mitä ollaan hankkimassa. Sen jälkeen aletaan datan ja kaiken muun käytettävissä olevan tiedon kautta kartoittamaan, ketkä haluttuun profiiliin sopivat. Lopuksi neuvotellaan kärkiehdokkaiden kanssa ja katsotaan, miten hyvin Liverpoolin ja mahdollisen uuden managerin arvot ja jalkapalloilulliset periaatteet sopivat toisiinsa.

Prosessi on luonteeltaan hyvin akateeminen ja ammatillinen. Kun tätä prosessia Kloppin seuraajaa valittaessa on ollut johtamassa Edwardsin tasoinen äärimmäinen ammattilainen, silloin prosessiin on pakko luottaa.

Toki se ei tarkoita, että uusi manageri – olipa se sitten Slot tai kuka muu tahansa – automaattisesti onnistuisi tehtävässään, mutta itse valintaprosessi on varmasti hoidettu niin ammattimaisesti ja niin hyvin kuin se tänä päivänä jalkapallomaailmassa on mahdollista.

Millaista Slotin jalkapallo on?

Siinä on paljon samoja elementtejä ja samoja perusoppeja kuin Kloppin jalkapallossa. Kloppin tavoin Slotin jalkapallo on korkeaenergistä jalkapalloa, jossa prässätään armottomalla intensiteetillä.

Kloppin tavoin Slot käyttää hyökkäysvaiheen aikana paljon hyväksi laitoja ja laitapelaajia. Toki Feyenoord on hyökännyt myös keskustan kautta, mutta Slot peluuttaa keskikentän pohjalla eniten käyttämässään 4-2-3-1-muodossaan kahta puolustavaa keskikenttäpelaajaa, mikä suojaa hänen mukaansa paremmin puolustuslinjaa.

Nyt julkisuudessa on puhuttu paljon siitä, että Slotin jalkapallo on hyökkäävää jalkapalloa, mutta Feyenoord on ollut vahva myös alaspäin pelatessa. Voittaessaan Eredivisienin mestaruuden viime kaudella Feynoord päästi 0,88 maalia ottelua kohden ja tällä kaudella se on saanut puristettua päästyjen maalin määrän alle 0,8 maalin ottelua kohden.

Puolustuspelaamisen merkitys on selvästi noussut tällä kaudella Valioliigassa ja siksi myös Slotin mahdollisessa Liverpool-pestissä korostuu se, miten hyvin hän saa organisoitua koko joukkueen puolustuspelaamisen. Olisi myös mielenkiintoista nähdä, käyttäisikö Slot myös Valioliigassa nykyään harvinaisempaa kahta puolustavaa keskikenttäpelaaja keskikentän pohjalla.

Eli jos Slot valitaan, mitä Liverpoolilta voidaan lähivuosina odottaa?

Kloppin aikakausi Anfieldilla on kestänyt kahdeksan ja puoli vuotta. Tänä aikana Klopp ei ole vain palauttanut suuruuden aikoja takaisin Merseysidelle. Hänestä on tullut seuran sisällä ja kannattajien keskuudessa karismaattinen ja legendaarinen hahmo, jonka saappaisiin on kenen tahansa vaikea hypätä.

Me olemme nähneet, mitä Manchester Unitedissa ja Arsenalissa tapahtui Sir Alex Fergusonin ja Arsene Wengerin jälkeen – ja varmasti myös Slot joutuu kamppailemaan samalla tavalla Kloppin jumalallista haamua vastaan.

Slotin onneksi Liverpoolin operatiivinen johto ja seurajohto ymmärtää sen, millaisten haasteiden edessä Kloppin seuraaja tulee olemaan. En siksi usko, että Slotin odotetaan heti avauskaudella Valioliigan mestaruutta tai edes Mestarien liiga -paikkaa.

Ilmassa on tällä hetkellä sellaisia signaaleita, että Liverpoolissa olisi alkamassa uusi aikakausi ja osana sitä uusi prosessi, jonka kuntoon laittamiseen voi mennä helposti parikin kautta ja todellisia tuloksia alkaa tulla vasta kolmannella tai jopa neljännellä kaudella.

Esimeriksi Kloppilta meni liigamestaruuspokaalin palauttamiseen Anfieldille neljä ja puoli kautta. Sitä ennen Liverpool voitti toki sensaatiomaisesti Mestarien liigan, mutta senkin voittamiseen meni kolme ja puoli kautta.

Toki Liverpool on nyt paremmassa hapessa kuin Kloppin tullessaan seuraan, mutta seuraavat 2-3 kautta tulevat joka tapauksessa olemaan haasteellisia Liverpoolille.

Slot voi olla loogisesti kuinka hyvä ja oikea valinta Liverpoolin uudeksi manageriksi, mutta hänen onnistumisensa mitataan siinä, miten hyvin hän onnistuu siirtämään Liverpoolin Kloppin menestyksellisen aikakauden jälkeen seuraavalle menestykselliselle aikakaudelle. Ensi kausi tuskin siihen kysymykseen vastaan, hyvä jos sitä seuraavakaan kausi.