JymyJussien hurja nousu saa karsintakatastrofin nuolemaan Koskenkorvaa ja Pattijokea

Atte Kontio on pelannut hyvän kauden JymyJussien ulkokentällä.

Pesäpallo

JymyJussien hurja nousu saa karsintakatastrofin nuolemaan Koskenkorvaa ja Pattijokea

JymyJussit otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa kaatamalla sunnuntaina Kouvolan. Pekka Arffmanin mukaan taistelu toisesta karsijan paikasta on nyt täysin auki.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.7.2022 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen JymyJussit otti kolmannen peräkkäisen voittonsa kaatamalla Kouvolan sunnuntaina 2-1 (0-13, 4-2, 1-0). Pekka, mitä ihmettä Seinäjoella on tapahtunut?

JymyJussien nousu ei ole niin suuri yllätys kuin miltä se ehkä näyttää. Joukkue on pelannut kauden aikana useita tasaisia otteluita jopa sarjan kärkijoukkueita vastaan. Tähän saakka nuo ottelut ovat kääntyneet pääosin vastustajille, usein hyvinkin pienillä juoksumäärillä ja marginaaleilla.

Toki JymyJusseilla oli myös pieni notkahdus kesäkuun alussa ja eihän tässä ilmapiirissä, jossa seuran tulevaisuudesta liikkuu kaikenlaisia tietoja, ole kovin helppoa pelata. JymyJussien kurssi kääntyi kuitenkin Kankaanpää- ja Koskenkorva-voittojen myötä ja sunnuntaina pamahti sitten tämä Kouvola paukku. Näin JymyJussit on ottanut kolmesta viimeisessä ottelussa yhdeksästä mahdollisesta pisteessä kahdeksan ja taistelu toisesta karsintapaikasta sai kokonaan uudenlaisen sähkön.

Mikä JymyJussien nousun selittää?

Vaikka JymyJussit onkin antanut 22 ottelussa 169 juoksua, sen vahvuus on ollut kuitenkin ulkopeli, joka on kestänyt hyvin jopa Sotkamon ja Mansen tasoisia joukkueita vastaan. Toki JymyJusseille on tullut myös sunnuntain ensimmäisen jakson kaltaisia repsahduksia, mutta kokonaisuudessaan ulkopeli on ollut hyvällä tasolla. Lukkari Joona Lehtinen on perushyvä lukkari ja Toni Marjamäki ja Atte Kontio ovat olleet etukentällä hyvä parivaljakko. Myös linja ja takakenttä ovat kestäneet hyvin.

Ehkä oleellinen asia JymyJussien ulkopelissä on, ettei ulkokentässä ole yhtään todella repsottavaa kohtaa, jota vastustajat voisivat hyödyntää. Ja kun ulkopeli kestää, silloin pienemmilläkin juoksumäärillä voidaan voittaa jaksoja ja otteluita. JymyJussit on lyönyt vain 86 juoksua, mikä on Kankaanpään 68 juoksun jälkeen selvästi pienin lukema Superissa.

Koskenkorva päästi parhaan pelaajansa Aku Kettusen lähtemään Manseen ja sitä ennen myös hyvän alkukauden pelannut Aleksi Rantala vaihtoi seuraa kesken kauden. Tekikö Kossu laskuvirheen alkaessaan myydä kesken kauden parhaita pelaajia?

Koskenkorvan tilanne on kieltämättä tällä hetkellä haastava. Se on kamppaillut koko kauden lukkariongelman kanssa ja vaikka Lauri Vuollo saatiinkin pelastamaan tilanne, Kossulla on edelleen suuria ongelmia kokoonpanonsa kanssa. Kossu on joutunut nyt nostamaan pelaavaan kokoonpanoon omia junioreita, mikä on luonnollisesti vaikuttanut pelaamiseen, vaikka nämä juniorit ovatkin sinälleen onnistuneet rooleissaan ihan kelvollisesti.

Lopputulos kaikesta tästä turbulenssista on se, että Kossun tilanne on sekava myös pelillisesti ja se on valunut karsintojen suhteen vaaravyöhykkeeseen. JymyJussit on enää kahden pisteen päässä, mutta JymyJussien herääminen ei ole uhka vain Kossulle. Myös Pattijoki on samalla tavalla vaarassa, sillä ero JymyJusseihin on vain kolme pistettä. Imatra on seitsemän pisteen päässä JymyJusseista, mutta sen haasteena on erittäin vaikea loppuohjelma.

Eli mitä barometrisisi kertoo siitä, kuka lähtee Kankaanpään kaveriksi karsimaan sarjapaikasta?

Tilanne on näiden kolmen joukkueen – JymyJussien, Koskenkorvan ja Pattijoen – suhteen täysin avoin ja Imatra joutuu myös laskemaan vielä pisteitään tarkkaan.

JymyJussien etuna sen parantuneiden peliesitysten lisäksi on se, että sillä on näistä vaaravyöhykkeessä olevista joukkueista ennakolta ehkä helpoin sarjaohjelma.  JymyJusseilla on jäljellä enää kolme vaikeaa ottelua – kotiottelu Vimpeliä ja vierasottelut Kempelettä ja Hyvinkäätä vastaan. Kaikki muut vastustajat ovat hyvällä pelillä voitettavissa tai ainakin sellaisia, että JymyJussit voi ottaa niistä pisteitä.

Pattijoki kohtaa viidessä seuraavassa ottelussaan Sotkamon, Kouvolan ja Vimpelin kotonaan sekä Mansen ja Joensuun vieraissa. Ne kaikki ovat erittäin haasteellisia otteluita Pattijoen kannalta, vaikka PattU onkin myös piristynyt, kuten yllätysvoitto perjantaina Kouvolassa osoitti.

Koskenkorvalla on myös kolme pahaa vieraspeliä Vimpeliä, Hyvinkäätä ja Mansea vastaan, mutta muissa otteluissa se taistelee pisteistä siinä missä JymyJussitkin. Oleellinen asia Kossun kannalta on kuitenkin se, missä iskussa se ylipäätään tällä hetkellä pelillisesti on.

Oman mausteensa karsintataistelulle antaa se, että Pattijoki kohtaa vielä Koskenkorvan kotonaan ja JymyJussit Seinäjoella. Näillä keskinäisillä otteluilla voi hyvinkin olla jopa ratkaiseva merkitys toisen karsijan kohtaloa ratkaistaessa ja ratkaisut voivat venyä runkosarjan viimeisille kierroksille.

Kouvola hävisi perjantaina kotonaan Pattijoelle ja tänään Seinäjoelle. Pitääkö Koplan kannattajien olla huolissaan?

Näistä kahdesta tappiosta ei kannata tehdä liian suurta numeroa. Se, mikä Kouvolan pelissä on huolestuttava piirre, on, että sen pelistä on kadonnut sellainen raikkaus, joka on ollut leimallista Iiro Haimin aikakaudella. Pelistä on tullut aiempaa kaavamaisempaa ja alkukaudella sen pelissä olleet peruselementit ovat murentumassa.

Patrik Vartama oli kauden alussa Kouvolan uusi kärkimies, mutta nyt Tommi Mäentausta on palannut kärjeksi ja Vartama on siirtynyt kakkoseksi. Matti Saukko on palannut puolestaan kolmoseksi ja alkukaudella ykköskärjessä pelannut Arttu Ruuska on siirretty kakkoskärkeen. Varmasti oma osansa on ollut sillä, että Teemu Nikkasen ollessaan sivussa Juho Hacklinia on jouduttu käyttämään suunniteltua enemmän.

Kouvolan taito ja osaaminen eivät ole kuitenkaan kadonneet mihinkään ja tässä on vielä aikaa saada peli jengoilleen ennen pudotuspelien alkua. Siksi Kouvolan kohdalla kannattaa katsoa edelleen eteenpäin eikä jäädä näihin kahteen otteluun kiinni.