JymyJussien kesä näyttää lupaavalta, mutta taivaanrannassa näkyy kolme uhkaavaa kirjainta

Veeti Kettusella olisi ollut viime syksynä ottajia, mutta hän päätti hoitaa armeijan alta pois ja pelata ainakin tulevan kauden JymyJusseissa.

PesäpalloViistopolkumies

JymyJussien kesä näyttää lupaavalta, mutta taivaanrannassa näkyy kolme uhkaavaa kirjainta

JymyJussien tilanne näyttää kesän osalta valoisemmalta kuin vuosi sitten, mutta mitä tulevaisuudessa tekee legendaarinen Seinäjoen Maila-Jussit? Se on se kysymys.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 10.2.2023 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen JymyJussit on yksi pesäpallovuoden mielenkiintoisimmista seurattavista.

Takana on vaikea viime kausi, jolloin JymyJussien haasteet palkkojenmaksussa johtivat vaikeaa tilanteeseen joukkueen sisällä. Myös sen Superpesis-lisenssi oli vaikean taloustilanteen seurauksena vaakalaudalla.

JymyJussit sai kuitenkin keskikesän uhkaavimmilla hetkillä raharuiskeen, jolla tilanne saatiin rauhoitettua ja vakautettua. JymyJussit nousi erinomaisen loppukauden ansiosta lopulta runkosarjassa yhdeksänneksi ja lisenssikin irtosi heti ensimmäisellä yrityksellä.

A hectic weekend in the Premier League, Liiga, NHL and EHT. Check the odds and play at Mr Green!

JymyJussien taloushuolet eivät ole vielä kokonaan kaikonneet, mutta se on saanut rakennettua täksi kaudeksi kilpailukykyisen joukkueen. JymyJussit kuuluu toki sarjan 4-5 heikoimman joukkueen ryhmään, mutta potentiaalinsa puolesta se on lähellä pudotuspeliviivaa ja sillä viimeisenä roikkuvaa Kiteetä jahtaavista joukkueista jopa vahvin.

Marginaalit Superin pohjalla ovat kuitenkin niin pienet, että jos kausi menee alaviistoon, JymyJussit voi joutua myös karsintaan – ja silloin kaikki on tunnetusti mahdollista. Myös kauhukuvat.

JymyJussien osalta mielenkiinto ei kohdistu vain sen hallipeleihin ja tulevaan kauteen. Taivaanrannassa kummittelee koko ajan legendaarinen kirjainyhdistelmä – SMJ.

Seinäjoen Maila-Jussit nousi viime syksynä Ykköspesikseen ja vaikka seurat tekevät tulevalla kaudella yhteistyötä pelaajarintamalla ja kaikki näyttää ulospäin seesteiseltä, kenellekään ei liene epäselvää, missä Maila-Jussien todellinen tähtäin on.

Milloin mahdollinen nousu Superiin tapahtuisi ja mitä siitä seuraisi, on kysymys, johon vain tulevaisuus voi vastata.

***

JymyJussien pelättiin viime kaudella hajoavan, mutta taloudellisesti vakaampi loppukausi korjasi tilannetta. Joukkueesta lähtivät lopulta vain lukkari Joona Lehtinen ja kokenut Tero Tyynelä. JymyJusseissa epäonnistunut Riku Utanen siirtyi jo kesken kauden Alajärvelle.

Uusia kasvoja JymyJusseissa on neljä: Miika Keski-Petäjä, Aapo Hiltunen ja Tino Alaspää tulivat Oulusta ja Tony Latvala Koskenkorvalta. Lisäksi Imatralla viime kaudella pelanneella Aleksanteri Haukalla on try-out-sopimus JymyJussien kanssa.

Brentford to shock Arsenal? Check the odds at Mr Green and play!

Ulkona JymyJussien suurin kysymysmerkki on lukkaritilanne. Keski-Petäjä oli Ykköspesiksen parhaita lukkareita, mutta Superissa meno on astetta raaempaa. Miska Mäkiviita oli juniorina suurlupaus lukkarina, mutta hän ei ole saanut suurta roolia ja todellista näytönpaikkaa lukkarina.

JymyJussien etukentän johtava pelaaja on edelleen Toni Marjamäki, joka saa rinnalleen joko Atte Kontion tai Alaspään. Linjaa hallitsee joukkueen suurin timantti, Veeti Kettunen. Velipoika Joona ottaa yhden ruudun linjassa. Muissa linjan paikoissa ovat kiinni Oskari Salmela, Antton Peltomäki, Latvala sekä Kontio riippuen etukentän ratkaisuista. Takana on tuttu pariskunta, Tuomas Raunio ja Viljo Sillanpää.

Jos lukkaripeli ei nouse kesällä haasteeksi, JymyJussit saa tasoonsa nähden riittävän hyvän ulkopelikoosteen.

***

Sisällä ykköskärjen muodostavat Raunio, Kontio, Veeti Kettunen ja Marjamäki. Kakkoskärkikin on käyttökelpoinen.

Sisällä mielenkiintoisin kysymys jokeriosasto ja laajennettuna kotiutukset. Jukka-Pekka Vainionpää hallitsi pitkään JymyJussien kotiutuksia, mutta viime kaudella päävastuu siirtyi Markus Hallasuolle, joka löi runkosarjassa 58 juoksua. Nyt hän saa rinnalleen Hiltusen, joka löi Lipossa viime kaudella 48 juoksua. Kolmas tärkeä kotiuttaja on numerolla lyövä Marjamäki.

Jokeriosastolta löytyy myös kolmas avainpelaaja, etenijäjokeri Justus Teppo. Hän voi olla yksi kesän komeetoista ja isossa roolissa, jotta pääkotiuttajille saadaan riittävästi ruokaa.

***

JymyJussien plussatekijöihin lukeutuu myös pelinjohtaja Jussi Parvi. Parvesta on kehittynyt hyvä pelinjohtaja ja mikä kokonaisuuden kannalta jopa vieläkin tärkeämpää, hän on myös ammattivalmentaja.

Siksi ennuste JymyJussien osalta on kesää ajatellen positiivinen. Parven johdolla JymyJussit voi parhaimmillaan taistella jopa pudotuspelipaikasta – mikäli talousasiat eivät tuo kesällä samanlaisia säröjä joukkueen arkeen kuin viime kesänä.

Halleissa JymyJussit pääsee mittaamaan tasoaan Koskenkorvaan ja Alajärveen, jotka kuuluvat JymyJussien tavoin ennakolta sarjan 4-5 joukkueen ryhmään. Viimevuotisen halli-SM-lopputurnauspaikan uusiminen edellyttäisi kuitenkin Vimpelin voittamista, mutta tänä vuonna se tuskin onnistuu.