Kaksi nuorta sensaatiota on siivittänyt Pattijoen toiveita herättävään lentoon

Mikael Mäkelä on ollut yksi kauden sensaatioista.

PesäpalloViistopolkumies

Kaksi nuorta sensaatiota on siivittänyt Pattijoen toiveita herättävään lentoon

Pattijoen Urheilijat on ollut alkukaudella odotettua parempi. Erityisen lämmittävää tuulisessa keväässä on ollut kahden nuoren sensaation esitykset.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.6.2022 | KUVAT Kari Kanasaari

Pattijoen Urheilijoiden piti olla tämän kauden suurin putoajaehdokas miesten Superpesiksessä, mutta kauden alku on osoittanut, ettei Raahen teräs suostu taipumaan ilman taistelua.

Suurin ja positiivisin yllätys Pattijoen kaudessa on ollut kahden nuoren leijonan, lukkari Lauri Vuollon ja etenijäjokeri Mikael Mäkelän, loistavat esitykset.

Kempeleestä täksi kaudeksi lainatusta 19-vuotiaasta Vuollosta tiedettiin jo viime kauden perusteella, että hänessä on ainesta. 18-vuotias Mäkelä on sen sijaan ponnahtanut kauden parhaimpien etenijöiden aateliin lähes puskista, vaikka hän kävikin näyttämässä etenemisnopeuttaan Pattijoen Superin miehistössä jo viime kauden lopulla.

Mäkelä on ollut etenijäjokerina sensaatiomaisen hyvä. Hän on 12 tuodulla juoksullaan etenijätilastossa kakkosena ja hänen kokonaisonnistumisprosenttinsa on huikea, 83,9, ja kentällemenoprosentti 80,8. Vain Kouvolan Matti Latvalalla on häntä kovemmat lukemat taulussa kokonaisonnistumisprosenteissa.

The most exciting Baseball League in Europe? Check the odds for the Finnish El Clásico Sotkamo vs Vimpeli at Leo Vegas?

Mäkelä voisi taitojensa puolesta pelata myös polttolinjassa, mutta hän on kokonaisuuden kannalta arvokkaampi Pattijoelle etenijäjokerina. Mäkelä paitsi tikkavan nopea, myös hyvä pesiltä lähtijä. Häneltä löytyy myös mailassa vaarallisuutta, kuten keskiviikkona nähtiin Hyvinkäätä vastaan. Mäkelä ratkaisi ensimmäisen jakson lyömällä kunnarin tyhjään kenttään ja tuomalla tuplajuoksun Paavo Pellon lyönnillä. Kaikkiaan Mäkelä toi Pattijoen neljästä juoksusta Tahkoa vastaan kolme.

Myös Vuollo on aloittanut kautensa erinomaisesti. Hän on lukkarina monipuolinen, taktinen ja kovapäiväinen. Toki fysiikka on vielä vasta vaiheessa, mutta Vuollo on ottanut Pattijoella selvästi ykköslukkarin paikana ja Vuollon tavoin myös 2003 syntynyt Topi Still joutuu hakemaan peliaikaa Pattijoen yksittäisten pelien lisäksi Nuorten Superista ja Napapiirin Pesiksen Suomensarja-otteluissa. On hyvä kysymys, kehittääkö pelaaminen Suomensarjassa enää Stillin tasoista lukkarilupausta vai pitäisikö hänen pelata jo tällä kaudella mieluummin Ykköspesistä.

***

Pattijoki

Lauri Vuollon kauden avaus on ollut vakuuttava.

Pattijoen odotettua pirteämpi kauden avaus on ollut yllätys siinä mielessä, että Pattijoen materiaali on edelleen sarjan heikoin. Joukkue on myös epätasainen erityisesti ulkopelissä.

Sisällä Mäkelä on ollut pitelemättömässä vedossa, minkä lisäksi lyöjäjokeri Juuso Keski-Koukkari on löytänyt jälleen itsensä ja on lyöjätilastossa 15 lyödyllä juoksulla neljäntenä. Kokenut Paavo Pelto on ollut myös takuuvarmassa kunnossa. Myös Tuukka Sarkkinen on aloittanut kakkosena kautensa tyydyttävin arvosanoin.

Ulkona Vuollon lisäksi toinen tuki ja turva on edelleen Pelto. Kolmas pitävä lenkki on polttolinjassa pelaava Simo Rahunen.

Pattijoen ulkopeli on ollut kokonaisuudessaan yllättävän hyvää, vaikka ulkokenttä onkin repaleinen. Kuvaavaa Pattijoen kaudelle on, että se on hävinnyt seitsemässä pelaamassa ottelussaan molemmat jaksot vain Vimpeliä ja Joensuuta vastaan vieraissa.

Muutenkin jaksot ovat olleet valtaosin tasaisia, sillä Pattijoen pelaamista 14 jaksosta kahdeksan on päättynyt tasan tai yhden juoksun erolla suuntaan tai toiseen. Mutta sittenkin kun jakso on revennyt, se on revennyt kunnolla. Tahko löi keskiviikkona toisella jaksolla Pattijoen ulkokentästä 18 juoksua ja Vimpeli toukokuussa samaten toisella jaksolla 14 juoksua. Vastaavasti Pattijoki itse löi Koskenkorvan kentästä toisella jaksolla 13 juoksua.

***

Kautta on pelattu vasta reilu viidennes, joten matkaa on vielä reilusti jäljellä niin Pattijoella kuin muillakin sen kanssa karsintaa vastaan taistelevilla joukkueilla.

Enjoy baseball with €100 free bet at LeoVegas!

Alkukauden esitysten perusteella Koskenkorvan ja Imatran pitäisi edelleen olla viiden heikoimman kerhon vahvimmat joukkueet. Imatra on kärsinyt hurjasta loukkaantumissumasta, mutta Toni Kohonen, Toni Laakso ovat pelaamassa kehiin ja lainalla pelaavat Iiro Nokkala ja Aappo Savikoski ovat olleet hyviä vahvistuksia. Kossu teki myös erinomaisen vedon vuokratessaan Kouvolan Elias Pitkäsen tuuraamaan lukkari Juho Hakomäkeä.

Siksi Pattijoen on katsottava edelleen tarkasti Seinäjoen ja Kankaanpään suuntaan. JymyJussit on ollut Pattijoen tavoin pelillisesti odotettua pirteämpi, mutta Kankaanpää on ollut odotettua tahmeampi. KaMalla on paperilla vahvempi joukkue kuin Pattijoella ja JymyJusseilla, mutta se ei suuresti lämmitä, jos materiaalietua ei saada vietyä peliin. Siksi taistelu Superin viimeisistä sijoista, karsintaan menijöistä ja suorasta putoajasta on vielä täysin auki.