Kankaanpäälle tekisi hyvää pudota Superista – ainakaan sitä ei pidä pelastaa kabinetissa

Antti Kortteenperä saa ainoana pelaajana tästä kaudesta puhtaat paperin sisäpelissä KaMan joukkueessa.

Pesäpallo

Kankaanpäälle tekisi hyvää pudota Superista – ainakaan sitä ei pidä pelastaa kabinetissa

Kankaanpäätä on Pekka Arffmanin mukaan turha pelastaa kabinettipäätöksellä, jos se tippuu tämän kauden jälkeen Superista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.7.2022 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Seinäjoen JymyJussit otti jo neljännen peräkkäisen voittonsa, kun se kaatoi kohtalonotteluksi ristityssä kohtaamisessa Kankaanpään Mailan vieraissa 2-0 (8-2, 2-0). Pekka, miltäs kohtalonottelu näytti?

Kyllä se niin hirveältä näytti, ettei tästä ottelusta ole paljon kerrottavaa.

En yhtään väheksy sitä, että Kankaanpää on ollut tällä kaudella pahassa kurimuksessa sairastelujen, loukkaantumisten ja poissaolojen takia ja ne ovat pelien lisäksi varmasti sotkeneet myös harjoittelua, mutta eihän se taso, jolla Kankaanpää tänään pelasi, täytä millään kriteereillä Superpesiksen tasoa.

Kentällä tehtiin täysin alokasmaisia virheitä, joilla kaiken lisäksi oli iso merkitys ottelun kulun kannalta. Sen lisäksi KaMan joukkueessa ei näyttänyt olevan minkäänlaista henkeä ja yrittämistä. Tuntui, että joukkue on päättänyt, että menköön runkosarja miten menee ja isketään sitten karsintaottelusarjassa.

JymyJussit sai kolme isoa pistettä, mutta se sai lähestulkoon ilmaiseksi. Niin heikko Kankaanpää tällä hetkellä on.

Kankaanpää on nyt käytännössä jo varma karsija. Näkyikö pelissä mitään sellaista signaalia, että Kankaanpää voisi karsintojen kautta säilyä Superissa?

Tänään pelissä ei näkynyt minkäänlaista valon signaalia. Toki tässä on aikaa vielä seitsemän ottelua ja kolme viikkoa laittaa asioita kuntoon, mutta jos KaMa aikoo nostaa tasoaan niin paljon, että se säilyisi sarjassa, se vaatii ihmettä.

Kuten sanoin, varmasti nämä jatkuvat sairastelut ja poissaolot ovat sotkeneet KaMan kauden, mutta ei sillä selityksellä voida kaikkea lanata. Joukkueessa on paljon pelaajia Severi Piispasesta, Henri Itävalosta, Sami Mikkolanahosta ja Sami-Jukka Korvolasta alkaen, jotka ovat pelanneet täysin alle oman tasonsa. Ja jos joku suree Teemu Rouhiaisen loukkaantumista, kannattaa muistaa, että hän oli alkukaudesta niin heikossa jamassa, että hänet jouduttiin pudottamaan jokeriksi.

Toinen asia, jota Kankaanpäässä pitäisi miettiä, on se, ketkä niitä epäonnistujia ovat? Ne ovat pitkälti KaMan tämän ja viime kauden hankintoja. Luulisi, että Kankaanpäässä herättäisiin viimeinkin miettimään, mitä me emme osaa täällä Kankaanpäässä tehdä, kun joukkuetta joudutaan joka syksy uusimaan ja muokkaamaan kovalla rahalla ja silti joka kausi joudutaan puristamaan, säilytäänkö sarjassa vai ei.

Pesäpallopiireissä spekuloidaan nyt kuumeisesti, pitäisikö Kankaanpää tai joku toinen taloudellisesti ”terve” seura pelastaa kabinettipäätöksellä, jos sellainen seura putoaisi. Ei pidä. Esimerkiksi Kankaanpäälle tekisi todella hyvää pudota Ykköspesikseen, sillä se pakottaisi seurajohdon oikeasti miettimään, mistä tekijöistä pesäpallossa menestys syntyy.

Nyt kaikki huutavat talouden perään, mutta samalla tavalla tässä pitäisi huutaa toiminnan tason perään. Se ei Kankaanpäällä ole kehuttavalla tasolla riippumatta siitä, miten paljon loukkaantumisia ja sairasteluja sillä on tällä kaudella ollut.

Entä sitten JymyJussit? Mikä sen nousun selittää?

JymyJusseilla on sinällään ihan hyvä kärki, jonne on löytynyt vielä Justus Tepon kaltaisia iloisia yllätyksiä. Kärki tekee tilanteet ja Markus Hallasuo ja Toni Marjamäki lyövät miehiä kotiin. Tärkein ase on kuitenkin ulkopeli, joka on useissa otteluissa – jopa kärkijoukkueita vastaan – kestänyt todella hyvin.

JymyJusseilla oli sen tuloksia paremmat aineet kasassa ja kun sitten tuli onnistumisia, ne alkoivat ruokkia uusia onnistumisia ja nyt ollaankin siinä lennossa, että neljästä edellisestä ottelusta on neljä voittoa ja niissä jaossa olleista 12 pisteestä on otettu 11.

JymyJussit ei ole kuitenkaan vielä kuivilla. Se kohtaa neljässä seuraavassa ottelussa Hyvinkään ja Kempeleen vieraissa ja Vimpelin ja Joensuun kotonaan. Toki se voi näissä otteluissa napsia yllättäviä pisteitä, mutta JymyJussien kannalta avainkysymys on, missä iskussa sen peli on runkosarjan kolmessa viimeisessä ottelussa, joissa se kohtaa Pattijoen ja Imatran kotonaan ja Kankaanpään vieraissa. Niissä otteluissa ratkeaa, välttääkö JymyJussit karsinnat vai ei.

Tänään JymyJussit oli valovuoden KaMaa edellä, mutta karsintaottelut ovat aina oma maailmansa ja niissä voi käydä miten tahansa. Siksi mikään ei ole varmaa ennen kuin se on varmaa – ja sittenkin se on JymyJussien kohdalla epävarmaa, koska lisenssien kohtalot ratkaistaan vasta kauden jälkeen.