Kärppien massiiviset ongelmat kulminoituvat joukkueen ykköspuolustajaan

JääkiekkoLiiga

Kärppien massiiviset ongelmat kulminoituvat joukkueen ykköspuolustajaan

Kärppien saumat kammeta mukaan puolivälierissä hupenevat. Joukkueen ongelma on hitaus.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 21.4.2021 | KUVAT All Over Press

Juuso KokkonenKärpät kävi selviytymässä Helsingissä IFK:ta vastaan. Kohtalaisesti se selvisikin, sillä Kärpät oli huterasti kiinni voitossa molemmissa peleissä.

HIFK kuitenkin napsi kahdesta pelistä voitot ja johtaa puolivälieräsarjaa 2–0, kun karavaani siirtyy 600 kilometriä pohjoiseen, Ouluun.

HIFK on kelpo iskussa, ja kun HIFK on iskussa, se kyllä paljastaa vastustajan pelaamisen valuviat.

HIFK:n ärhäkkä tilan ja ajan jääkiekko on myrkkyä hitaalle Kärpille.

Hidas, mutta miten?

Kärpät on siis hidas, mutta lienee paikallaan täsmentää, mitä tuolla hitaudella tässä yhteydessä tarkoitetaan. Kärppien hitaus kulminoituu yhteen tilanteeseen ja yhteen pelaajaan.

Tilanne on se, kun HIFK pelaa kiekon hyökkäyspäätyynsä Kärppien puolustajien selustaan. Näissä tilanteissa Kärpät on hidas, ja erityisesti sen kärkipuolustaja Shaun Heshka. Hän on suorastaan löysä.

Eli, kun HIFK lähettää voimakkaan päätykiekon ränniin, Heshka, monen muun Kärppien pelaajan ohella, menee heikolla intensiteetillä tuohon päätykiekkoon. HIFK ehtii ensin ja käynnistää päätypelin, jossa se on hyvä.

Kärpiltä puuttuvat varsin keskeisessä asiassa perusasiat ja jämäkkyys. Maalivahti irtoaa päätykiekkoon epämääräisesti. Puolustajat eivät hyökkää ahnaasti ensimmäisenä kiekkoon. Kärpät on hidas. Sen pelaajat eivät välttämättä ole, mutta sen pelaaminen on.

Jos Kärpät kiekkoon ehtii päädyssä, se on liian hidas myös kiekon kanssa HIFK:n paineen alla. Hitaus johtuu siitä, että periaatteet eivät ole pelaajille selviä, mitä noissa tilanteissa tehdään.

Ne eivät olleet missään vaiheessa runkosarjaa eivätkä ne ole nytkään.

Se on kenties syy, miksi puolustajat ikään kuin välttelevät menemästä päätykiekkoihin ja ottamasta iskuja vastaan. Jos ei tiedetä, miten sieltä tullaan ulos, pelaajat piiloutuvat mieluummin. Ja silloin ollaan voittamisesta etäällä.

Joka tapauksessa, kun periaatteet eivät ole selviä ja Kärpiltä puuttuvat ratkaisumallit, puolustajat joutuvat etsimään kiekon kanssa ratkaisua tilannekohtaisesti. Yksittäisen pelaajan toiminta ja päätöksenteko ovat hidasta – ja HIFK hönkii päälle.

Pitäisi olla sitten selvää, että jos ei päästä pelaamalla, lyödään siirtokiekko pois omista, ja kamppaillaan siitä keskialueella. Nyt Kärpät on vain jäänyt pelaamaan hitaasti HIFK:n prässin alle. Se kertautuu.

Vähemmän merkitsevää isossa kuvassa on se, tullaanko omalta alueelta ulos kiekon kanssa vai siirtokiekolla, kuin se, jäädäänkö prässin alle vai ohitetaanko prässi jollain konstilla.

Ylivoimaspesialistit

Kärpillä on muutama oljenkorsi tässä kohtaa, kun sarja on jo katkolla.

Oululaisten ylivoima on hyvässä iskussa, ja joukkueella on siihen erinomaisia pelaajia. Erityisesti on nostettava esiin tuplamaskimiehet Jussi Jokinen ja Mika Pyörälä, jotka hallitsevat maalineduspelaamisen salat taitavasti. He osaavat luoda oikea-aikaisesti syöttö- ja laukaisumaskit, haistella irtokiekkoja ja ohjata laukauksia.

Kärpät on tehnyt kahdessa ottelussa kolme ylivoimamaalia.

Toinen oljenkorsi on se, että HIFK väsyisi. HIFK:n pelitapa on kuluttava, ja joukkueella on taustalla koronarytäkkä parin viikon takaa. Toistaiseksi HIFK on pelannut melko hyvällä tasolla, mutta Kärpät on toki kahden ottelun kolmansissa erissä tehnyt yhteensä neljä maalia. Ihan jänne ei ole helsinkiläisillä pitänyt.

Ja tiistain ottelu venyi toiseen jatkoerään asti, mikä toi lisää fyysistä kuormaa. Se on toki sama molemmille joukkueille.