Formula 1

Kehäraakin vastaisku viime kauden kyntöauralla oli F1-kauden suurin yllätys

Mikä oli sunnuntaina päättyneen suurin yllätys? Erkki Mustakarin mukaan vastaus löytyy Aston Martinin pilttuusta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-sarjan vanhemman polven kuskit Fernando Alonso ja Lewis Hamilton eivät tyytyneet vain katselemaan, kun nuoremmat kuljettajat yrittivät onnistua. Molemmat nestorit halusivat parrasvaloihin ja molemmat siinä osin myös onnistuivat.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää kuitenkin erityisesti Alonson ajamaa mahtavaa alkukautta koko kauden suurimpana yllätyksenä.

”Alonso vaihtoi Alpinen kohun saattelemana Aston Martiniin viime kauden päätteeksi, eikä tallissa todellakaan ole petytty kuskivalintaan. Vanha kehäraakki todisti, etteivät ajopäivät todellakaan ole ohi. Hän kuittasi alkukauden kymmenessä ensimmäisessä GP:ssä kuusi podiumsijaa ja nousi kahdessa kisassa vieläpä kakkospallille. Se oli kauden suurin yllätys tuolla menopelillä”, Mustakari pohtii.

”Aston Martin ei kauden mittaan pysynyt ihan kehityksessä mukana ja tallille tuli eteen kuoppa jos toinenkin, mutta Brasiliassa Alonso oli jälleen kolmantena palkintokorokkeella. Alonso oli lopulta kuskien MM-sarjan nelonen – Aston Martinilla, joka edelliskaudella oli Alfa Romeon takana seitsemäntenä valmistajien sarjassa.”

Kolmannen sijan MM-taistossa vei tällä kaudella Alonson nenän edestä tuttu vihollinen, Lewis Hamilton. Mersun vaisusta kaudesta huolimatta Hamilton oli kolmasti toinen ja kolmasti kolmas.

”Tämä oli toinen kausi peräkkäin, kun Hamilton ei voittanut kisaakaan. Se kirvelee miestä, mutta taskussa on kuitenkin jatkosopimus, joten hän pääsee vielä yrittämään voittoa. Tosin Red Bull tekee voittamisesta taidetta varmasti ensi kaudellakin ja uskon, että muiden tallien sauma on siinä, että ne kyttäävät Red Bullin mokia, jotta voittoon olisi edes pieni sauma.”

”Mercedes ei ole pystynyt rakentamaan parina viime kautena sarjan kärkeä tasaisesti haastavaa autoa ja se näkyy niin kuskien kuin tallin johdon kasvoilla. Hamilton ei kuitenkaan halua päättää uraansa mollissa. Pitää myös muistaa, että hän saattaisi jopa jo olla eläkepäivillä, ellei kauden 2021 mestaruutta olisi varastettu häneltä julmasti tuomaripelillä”, Mustakari sanoo.