Kesä on nostanut Kärpät Liigan eliittiin Tapparan ja Ilveksen rinnalle – missä HIFK?

Marko Anttila väänsi puolivälieräsarjassa Kärppiä vastaan Ilveksen pelaajana. Ensi kaudella hän on yksi kärpistä.

JääkiekkoLiiga

Kesä on nostanut Kärpät Liigan eliittiin Tapparan ja Ilveksen rinnalle – missä HIFK?

Kärpät on tehnyt kovia hankintoja ensi kaudeksi. Samuel Savolainen ei vielä julista ensi kauden mestaria, mutta nostaa Kärpät Tapparan ja Ilveksen rinnalle Liigan kärkiseuraksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.7.2022 | KUVAT All Over Press

Oulun Kärpät vahvistui tuoreeltaan Pohjois-Amerikasta Liigaan palaavalla Kasper Björkqvistillä. Muutenkin Kärppien joukkuetta on vahvistettu kovalla kädellä. Samuel, onko Kärpät palaamassa kärkikamppailuihin, jopa mestaruustaisteluun?

Jos aloitetaan pelaajamateriaalista niin mainitsemasi kovakuntoinen Kasper Björkqvist on jälleen yksi kovalla kilohinnalla punnittava kala haaviin. Eikä siinä kaikki, Kärpät on tehnyt useampia kivenkovia naarauksia liigatasolle, joita monet muut liigaseurat voivat vain kuolaten sivusta seurata. Heitä ovat esimerkiksi David Rundblad, Marko Anttila, Tommi Kivistö, Peter Tiivola, Teemu Turunen ja Joonas Kemppainen.

Sen voi sanoa heittämällä ihan suoraan: Kärpät on ensi kaudella paperilla palaamassa mestaruustaisteluun. Se on ihan selvä asia.

Shane Wright, Logan Cooley, Joakim Kemell? Checkt the odds for NHL Draft 2022 at LeoVegas!

Laatua on jokaiselle pelipaikalle ja joukkueenrakentamisen päämäärätietoisuudesta huokuu nyt yksi viesti: Kärpät ei enää keskinkertaisuuteen aio tyytyä.

Jos materiaalia läpikäy, niin ehkä se yksi kysymysmerkki löytyy tällä hetkellä maalivahtiosastolta. Joel Blomqvist ja Leevi Meriläinen ovat toki todella lupaavia nuoria maalivahteja, mutta Kärpissä pitäisi olla mestaruuskaliiberin edellyttämällä tasolla. Niin paljon tähän joukkueeseen on satsattu. Mutta ovatko he? Ainakin näytönpaikka näyttää olevan luvassa ja silloin se on näiden maalivahtien itsensä päätettävissä, miten se käytetään.

Kärpillä on myös kauden alusta Lauri Marjamäki luotsina. Miten näet Marjamäen istuvan kullankaivuuseen?

Lauri Marjamäki on ennenkin saanut Kärppiin ryhtiä ja sai sitä siihen jo viime kauden lopulla. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä Marjamäki tutuissa ympyröissä saa aikaan tulevalla kaudella.

Nyt on kuitenkin muistettava, että Marjamäen projektista ovat kuitenkin poissa Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä, jotka vastasivat laadusta ja vaatimustasosta aina siellä, missä valmentajan käsi ei ulottunut. Ja kun ovat, on löydyttävä uudet vastuunkantajat. Kun Kärpät voitti mestaruuksia Marjamäen johdolla, Kukkosen ja Pyörälän esimerkkien merkitystä ei voinut väheksyä.

Marjamäki on kuitenkin jo kokeneena valmentajana kaliiberia, joka Kärpillä tulee olla ja myös looginen valinta historiansa vuoksi. Kokeilujen aika on ainakin nyt Kärpissä ohi.

Kärpissä on selkeästi nyt päätetty, että on korjausliikkeen aika ja Marjamäki on sellaisen tehnyt aiemminkin. Työkalutkin ovat olemassa siihen. Kärpät on ensi kaudella takuulla kovempi luu kuin viime kaudella.

Mutta riittääkö se mestaruuteen? Sen arvion aika on myöhemmin.

On tietysti vielä todella aikaista arvioida tätä, mutta mitä siirtomarkkinat enteilevät ensi kauden voimasuhteista Liigassa?

HIFK:lla on tietysti aina kova joukkue, mutta urheiluprosessi ja kokonaisuutena seurana se ei ole viime vuosina vakuuttanut. Siksi on sanottava, että tällä hetkellä Tappara ja Ilves Kärppien lisäksi ovat luokkaa muita edellä näillä näkymin, vaikka todella onkin kovin varhaista sanoa, mistä asetelmista kauteen lopulta lähdetään liikkeelle.

Mutta jos katsoo vielä pidemmälle, liigaleireissä ympäri maata tunnistetaan se, että tamperelaiset tulevat olemaan kovia pitkään. Nokia-areenassa kovaa rahaa takovat Tappara ja Ilves vahvistuvat varmasti taloudellisesti. On muistettava, että esimerkiksi aitioilla MM-kisoissa rahaa tehneet Ilves ja Tappara hyötyvät kisoista myös ensi vuonna, jolloin MM-lätkää pelataan taas Suomessa. Esimerkiksi HIFK ja Kärpät tarvitsivat omat uudet areenansa, koska Raksila ja Nordis eivät tarpeita enää täytä.

Mutta kun kerran kysyit, vastaukseni on, että näkisin ensi kaudella juuri nyt kovimpien mestarikandidaattien olevan tällä hetkellä tamperelaisseurat ja Kärpät. Tappara on Tappara, eikä kirvesleirissä yleensä mestaruuskrapulainen henki haise.

Ilveksen kohdalla kysymysmerkki on se, löytääkö joukkue oman peli-identiteettinsä. Se on edelleen se suurin kysymysmerkki Ilveksessä. Nyt on Jouko Myrrän aika lunastaa vihdoinkin ilvesleirissä löytyvä potentiaali tai sitten se jäänee Myrrältä lunastamatta.

Näiden neljän jälkeen Lukko ja TPS ovat tietysti myös kilpailukykyisiä. Heidän takanaan nousua saattaa tehdä ainakin JYP, jonka johtoportaassa on selkeästi päätetty, että rypeminen loppuu nyt. Joukkueeseen on ainakin satsattu enemmän kuin aiempina vuosina. Raha on tietysti vain rahaa ja prosesseilla eroja kurotaan umpeen, mutta muut lähtevät hieman pidemmältä takamatkalta ladulle.