Kukaan ei olisi osannut tehdä suomalaiseen kiekkokauteen tällaista satukirjan käsikirjoitusta

Artturi Lehkonen ja Colorado Avalanche juhlivat Stanley Cupin voittoa.

JääkiekkoNHL

Kukaan ei olisi osannut tehdä suomalaiseen kiekkokauteen tällaista satukirjan käsikirjoitusta

Suomalainen jääkiekkokausi sai satumaisen lopun, kun Artturi Lehkonen iski voittomaalin Stanley Cupin finaalisarjassa. Samuel Savolainen avaa Lehkosen, Mikko Rantasen ja Coloradon menestyskauden taustoja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.6.2022 | KUVAT All Over Press

Colorado Avalanche juhlii Stanley Cupia voitettuaan Tampa Bayn. 2-1-voittomaalin iski kukapa muu kuin Artturi Lehkonen. Samuel, millaisia ajatuksia mestaruus sinussa herättää?

Onhan tämä ollut hurja suomalaiskausi jääkiekossa. Ensin olympiakultaa, sitten maailmanmestaruus ja kuin pisteeksi i:n päälle Artturi Lehkonen varmistaa maalillaan ensin Coloradon finaalipaikan ja nyt Stanley Cupin ja Mikko Rantanen pelaa loistavan kauden ja loistavat finaalit. Suomalainen jääkiekko voi oikeasti katsoa itseään peilistä ylpeänä. En usko, että kovinkaan moni olisi osannut laatia kaudelle tällaista käsikirjoitusta, mutta tässä sitä nyt ollaan ihmettelemässä historiallista ja ainutlaatuista suomalaista jääkiekkokautta.

Ja Coloradon mestaruutta miettii hiemassa laveamassa kaaressa, niin kyllähän tässä finaalisarjassa pelin henki oli se, että Coloradon oli ollakseen paras voitettava paras. Ja sen Colorado teki peittoamalla käsittämättömät 11 ottelusarjaa ennen tätä finaalisarjaa voittaneen ja kaksi peräkkäistä mestaruutta voittaneen Tampa Bayn, jonka senkin suoritus on häikäisevä.

Mutta hallitseva mestari on nyt lyöty ja sen paikalle on kruunattu uusi mestari.

Mistä Coloradon tie mestariksi kertoo?

Se on seurausta monesta asiasta, mutta myös erinomaisesta seurajohtamisesta ja siitä, että joukkueelle on löytynyt selkeä identiteetti.

Seurassa on GM Joe Sakicin johdolla tehty erinomaista työtä ja tehty erinomainen lajianalyysi siitä, millaiset pelaajat ovat tämän päivän NHL:ssä voittavia pelaajia. Colorado lienee NHL:n luisteluvoimaisin ja taitavin joukkue kokonaisuutena.

Lisäksi seurassa on tehty erinomaisia valintoja draftissa ja siirtomarkkinoilla. Esimerkiksi tähän kauteen ei lähdetty – kuten vaikka Floridassa – sotkemaan pakkaa tuomalla uusia kärkitason pelaajia, vaan maltillisemmin vahvistettiin erinomaisilla syvyyspelaajilla. Suomalaisittain tästä tietysti erinomaisin osoitus on Artturi Lehkonen, joka on loistanut aivan käsittämättömänä ratkaisumaalien tekijänä,

Colorado on myös uskaltanut valita päävalmentajansa hieman perinteisen kaavan ulkopuolelta. Kun NHL-seurassa vaihtuu päävalmentaja, spekulaatioissa alkavat pyöriä ikiaikaiset ja samat NHL:ssä roikkuvat päävalmentajanimet.

Colorado uskalsi luottaa Jared Bednariin, josta tuli nyt ensimmäinen päävalmentaja, joka on voittanut ECHL:n, AHL:n ja nyt myös NHL:n mestaruudet.

Mutta uskallus on Coloradossa vain yksi asia. Se on myös osannut nähdä, että Bednar on oikea valmentaja juuri tälle seuralle ja tähän prosessiin.

On siis monia asioita. joihin voisi tarttua, joita Colorado on tehnyt hyvin, kuten mestarin täytyykin tehdä.

Eikä tällä hetkellä edes näy merkkejä sille, etteikö Colorado voisi jatkaa valtakauttaan myös tulevina kausina.

He has done it again!

Suomalaisittain Colorado on melkoinen tarina myös siksi, että Mikko Rantanen loisti joukkueen liiderinä kauden alusta loppuun saakka ja Artturi Lehkonen nousi jälleen ratkaisijaksi kaikista kriittisimmällä hetkellä. Aloitetaan Lehkosesta. Eihän tuo voi olla enää sattumaa, että ratkaisumaalit lähtevät aina saman miehen lavasta?

Lehkosen uralla harva asia on ollut sattumaa. Hän on pitkän ja monin paikoin raskaan ja monista varmasti kyseenalaisenkin kasvatuspolun kasvatti. Avasin tuon kasvutarinan Stanley Cupin finaalisarjan alkaessa, mutta yksi osa tuota tarinaa on ollut juuri se, että Lehkosta on kasvatettu koko ajan siihen, että mitä kovemmat panokset ja mitä tiukempi paikka, sitä jäätävämmin Lehkosen pään pitää silloin toimia. Ja niin se toimii.

Lue myös: Artturi Lehkosen tarina on suomalaisen kiekon armottomimpia ja kauneimpia tarinoita

Toki näissä voittomaaleissa on kysymys yksittäisistä osumista ja ne olisi voinut iskeä moni muukin pelaaja, mutta monella pelaajalla käsi olisi tärissyt tällaisissa ratkaisupaikoissa, mutta Lehkosella se ei tärissyt – ja se ei ole millään muotoa sattuma. Lehkosen perheessä on ymmärretty se, että kysymys ei ole vain teknistaktisista taidoista, vaan myös mielen lahjakkuudesta ja sen kovuudesta – ja siinä suhteessa Lehkonen on kovinta mahdollista A-luokkaa.

Entä sitten tapaus Mikko Rantanen?

Nyt jokaisen on syytä ymmärtää, että Rantanen ei ole vain erittäin hyvä jääkiekkoilija, vaan myös yksi kaikkien aikojen suomalaisista hyökkääjistä. Jopa kolmen kärjen tasolla.

Milloin viimeksi suomalaisesta laiturista on voitu keskustella, onko hän jopa koko NHL:n paras laitahyökkääjä? Joudutaan palaamaan kenties Teemu Selänteen aikoihin.

Milloin on nähty suomalaiselta pelaajalta tällaista suorittamista mestarijoukkueen pelaajalta runkosarjassa ja pudotuspeleissä? Silloin mennään Jari Kurrin ja Edmontonin aikoihin, jolloin taso on ollut kaukana nykypäivän vaatimustasosta kaikessa ammattimaisuudessaan.

En sano tätä provosoidakseni, mutta saadakseen kontekstia asiaan, on sanottava, että ei esimerkiksi Koivun veljekset, joita pidetään täysin ansaitusti ja syystäkin Suomi-kiekon aatelisina, koskaan yltäneet tällaiselle tasolle NHL:ssä, jolla Rantanen on operoinut viimeisinä kausina.

Lue myös: Kaikki tunnistavat Mörkön ja Jutin, mutta ketkä tunnistavat Suomi-kiekon suurimman timantin?

Rantasen saamasta mediahuomiosta on nyt jo sanottu paljon siitä, miten Rantanen on tunnettuudeltaan Mörkö Anttilaa ja varmaan vaikkapa jotain Jesse Puljujärveäkin perässä suomalaisen suuren yleisön silmissä, mutta nyt täytyy jo viimeistään jokaisen ymmärtää, millainen sinivalkoinen poikkeuspelaaja finaaleitakin ratkoo maailman kovimmassa kiekkosarjassa.

Nyt puhutaan myös sellaisesta tasosta, jolla pitäisi olla jo Vuoden urheilija -äänestyksessäkin todella korkealla, mutta Iivo Niskasen mitalit olympialaisissa ovat saattaneet jo ratkaista tittelin, kun tietää mitä kollegat näissä äänestyksissä perinteisesti arvostavat.

Puhumme silmittömän kovasta jääkiekkoilijasta, mutta voi vain toivoa, että Suomessa Rantasen tekemän jäljen kovuutta ymmärretään paremmin. Matka ei nimittäin ollut helppo. Matkalla Stanley Cupiin Colorado nimittäin pudotti matkalla NHL:n ykkössupertähti Connor McDavidin Edmonton Oilersin ja tähän saakka pysäyttämättömän Tampa Bayn. Ja Rantanen oli joukkueessaan käänteentekevä pelaaja ja tärkein hyökkääjä.

Sanotaan se nyt ihan suoraan: Rantanen on tällä hetkellä Suomen paras pelaaja NHL:ssä – ja nyt hän on ikuinen Suomi-kiekon aatelinen myös siksi, että hän ei ole vain tehnyt hyviä tehopisteitä runkosarjassa.

Hän on voittanut eturivin supertähtenä jääkiekkopokaaleista suurimman: Stanley Cupin. Se suoritus on suomalaisen jääkiekon historiassa täysin poikkeuksellinen.

colorado

Mikko Rantanen kruunasi loistokautensa kannun nostoon.