Kylmäpäinen nuori mies kirjoitti yhden pesäpallokauden upeimmista tarinoista

Aapo Kinnunen nousi saman tien Kouvolan ykköskärkeen numero kolmoseksi.

PesäpalloViistopolkumies

Kylmäpäinen nuori mies kirjoitti yhden pesäpallokauden upeimmista tarinoista

Aapo Kinnunen kirjoitti yhden pesäpallokesän upeimmista tarinoista nousemalla suoraan Ykköspesiksestä Kouvolan kolmoseksi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.10.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Pesäpallossa joka kausi uusia pelaajia lyö itsensä läpi parrasvaloihin – harvoin kuitenkin yhtä näyttävällä tavalla kuin mitä Aapo Kinnunen teki tällä kaudella Kouvolan Pallonlyöjissä.

19-vuotias Kinnunen nostettiin viime syksynä Kouvolan rinkiin tuomaan leveyttä ja haastamaan kokeneemmat parrat. Kinnunen pelasi kuitenkin itsensä Koplan avaukseen, eikä mille tahansa pelipaikalle. Nuorukainen otti paikan Kouvolan ykköskärjestä numero kolmosena.

Kinnusen läpimurrossa kovinta on juuri hänen roolinsa. Nuori pelaaja nousee harvoin saman tien joukkueen pääpelintekijäksi ykköskärkeen – varsinkaan Kouvolan kaltaisessa huippujoukkueessa. Nuoret pelaajat ajetaan yleensä sisälle varovaisempaa reittiä pitkin kakkoskärjen kautta.

Kinnunen marssi kuitenkin suoraan ykköskärkeen. Hän löi runkosarjassa 116 kärkilyöntiä nuorella pelaajalle komeilla tehoilla. Kakkosvaihdon, joka oli hänen päätehtävänsä, Kinnunen purki 73,42 prosentin tehoilla ykkösvaihdon 65,67 prosentin tehoilla. Kaikkien lyöntien onnistumisprosentti oli sekin nuorelle pelaajalle erinomainen, 64,44.

***

Vaikka Kinnunen on vasta 19-vuotias, hän osoitti mailassa harvinaista kypsyyttä ja kylmäpäisyyttä. Nuorilla pelaajilla ei ole oleellista vain se, mitä lyöntejä he osaavat, vaan millaisia lyöntejä he uskaltavat missäkin paikassa lyödä. Kinnusen kantti ja rohkeus kestivät myös kovien paikkojen ja tarkkojen lyöntien paineet.

Kinnusen vahvin ase mailassa on hänen monipuolisuutensa. Hän hallitsee käytännössä kaikki lyhyet vaihtolyönnit, mutta puhkoo linjaa mielellään myös kovilla piiskoilla. Hänen bravuurinsa on kakkospesän taakse putoava tarkka kumura. Pomppua hän ei juurikaan käytä.

Etenijänä Kinnunen on vasta kypsymässä. Hän on kuitenkin perusnopea, joten siinäkin mielessä hän on monikäyttöinen pelaaja.

Ulkona Kínnunen hoiti kolmosvahdin postin takuuvarmasti. Myös ulkopelaajan hänen roolinsa ja vastuunsa tulevat iän ja kokemuksen myötä kasvamaan.

Kinnunen sai loistokaudestaan ansaitsemansa palkinnon, kun Pesäpalloliitto palkitsi hän Vuoden tulokkaana. Valinta osui oikeaan osoitteeseen, vaikka toki Alajärveltä löytyikin hyviä haastajia Kinnuselle.