Leijonien MM-katastrofin syvyys murskaa Jukka Jalosen kaikki aiemmat ennätykset

JääkiekkoLeijonat

Leijonat kärsi jo kolmannen tappion MM-kisoissa, kun Kanada kaatoi Leijonat lauantaina 5-3.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen MM-taivas synkkeni entisestään, kun Leijonat kärsi Kanadalle jo kisojen kolmannen tappionsa. Kanadan voittonumerot olivat 5-3 (2-2, 1-1, 2-0).

Suomen avaus MM-kisoissa on ollut historiallisen heikko. Leijonilla on viiden ottelun jälkeen koossa vain seitsemän pistettä. Leijonat on kerännyt näin vain 1,4 pistettä ottelusta.

MM-kisojen alkusarjassa Leijonien pistekeskiarvo ei ollut koskaan näin heikko sinä aikana, kun voitosta on saatu kolme pistettä. Kolmen pisteen pistelaskuun siirryttiin kevään 2007 MM-kisoissa.

Myöskään Jukka Jalosen aikakaudella Leijonat ei ole kyntänyt alkusarjassa näin alhaisella pistekeskiarvolla.

Leijonien toiseksi alhaisin MM-kisojen pistekeskiarvo on vuosilta 2014 ja 2017, jolloin Leijonat saalisti alkusarjassa 1,6 pistettä.

Myöskään olympialaisissa Leijonat ei ole pelannut kolmen pisteen aikana näin alhaisella pistekeskiarvolla. Alemmaksi on päästy vain vuoden 2016 maailmancupissa, jossa Lauri Marjamäen Leijonat hävisi kaikki kolme alkusarjan otteluaan.

Leijonat aloitti Kanada-ottelun ryminällä ja siirtyi johtoon jo puolentoista minuutin pelin jälkeen, kun Jesse Puljujärvi pisti kiekon sisään Rasmus Rissasen ja Jere Innalan esityön jälkeen.

Ja lisää oli tulossa. Leijonat pääsi ylivoimaille ja sai päälle hyvän myllytyksen, jonka päätteeksi Valtteri Puustinen pääsi avaamaan kisojen maalitilinsä, kun peliä oli pelattu 3.51. Arttu Hyry ja Vili Saarijärvi kuittasivat maaliin syöttöpisteet.

Ottelu eteni vielä Leijonien komennossa, kunnes tuulensuunta kääntyi. Kanadan kavennus tuli reilut viisi minuuttia ennen erän loppu. Andrew Mangiapane riisti maalin takana kiekon kevyesti puolustaneelta Jesper Mattilalta ja syötti Dylan Cozensille, joka nosti kiekon maalin edestä ohi Harri Säterin.

Kanadan 2-2-tasoitus tuli hieman onnekkaasti reilut puolitoista minuuttia myöhemmin. Säteri torjui Brandon Tanevin ampuman kiekon eteensä, mutta kauhaisi sen maillaan maaliin. Tuomaristo tarkisti videolta, oliko kiekko ylittänyt kokonaan maaliviivan ja oliko Tanev osuessaan luistimellaan Säteriin vaikuttanut maalin syntyyn. Tuomaristo näytti kuitenkin keskelle ja peli oli 2-2.

Toisessa erässä Suomi meni kuuden minuutin pelin jälkeen 3-2-johtoon, kun Veli-Matti Vittasmäki ja Saku Mäenalanen juonivat tekopaikan erinomaisen ottelun pelanneelle Puljujärvelle.

Puljujärvi otti hetkeä myöhemmin Kanandan Bowen Byramin kanssa yhteen. Byram sai 5+20 minuutin ottelurangaistuksen huitomisesta ja Puljujärvi kakkosen. Jäähyjen aikana Owen Power nosti Kanadan jälleen tasoihin.

Kolmannessa erässä Kanada siirtyi 4-3-johtoon Brandon Hagelin osumalla ajassa 51.32 ja pakotti Suomen hakemaan tasoitusta riskillä. Suomen pelattua ilman maalivahtia Dawson Mercer löi loppunumerot.

Suomen parhaana ottelussa palkittiin Jesse Puljujärvi.