Liiga sumuttaa – tässä todellinen syy yllättävään takinkääntöön

Milloin Leevi Lamberg ja Jokerit nähdään Liigassa? Siinä kysymys.

JääkiekkoLiiga

Liiga sumuttaa – tässä todellinen syy yllättävään takinkääntöön

Liiga on sittenkin valmis ottamaan vastaan uusia Liiga-hakemuksia jo ensi kaudeksi. Samuel Savolainen avaa, mistä Liigan täyskäännöksessä on oikeasti kysymys.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.10.2023 | KUVAT All Over Press

Liiga ilmoitti keskiviikkona, että vastoin sen aiempia päätöksiä Liigaan voidaankin sittenkin jättää uusia hakemuksia jo kaudeksi 2024-2025. Samuel, mikä ihme sai Liigan pyörtämään aiemman päätöksensä?

Tämähän tässä onkin yksi tämän näytelmän käsittämättömimmistä asioista.

Suomalaisessa kiekkopuheessa on puhuttu viime vuosina Mestiksen näivettymisestä, mutta todellisuudessa Liiga on näivettynyt suhteessa jopa vieläkin enemmän.

Kun Kiekko-Espoo ja Jokerit ovat hurjimmillaan vetäneet tällä kaudella Mestiksessä halleja täyteen ja Jokerit on myynyt Helsingin jäähalliin jo nyt seuraavaan Kiekko-Vantaa -otteluun 7300 lippua, Liigassa kakkosella alkavat yleisömäärät ovat arkea.

Samaan aikaan Liiga on pudottanut eurooppalaisella kiekkokartalla kakkoskoriin siinä mielessä, etteivät Liigan vetovoima ja palkanmaksukyky riitä vastaamaan enää Keski-Euroopan suurimpien sarjojen ja SHL:n pöytään lyömiin tarjouksiin.

Jokainen ymmärtää, että Liigalle pitäisi tehdä jotain – mutta nyt sitä jotain ei aleta tekemään siksi, että itse tunnistettaisiin muutoksen tarve, vaan Liigan avaamista aletaan miettiä pakon edessä, kun Kiekko-Espoo on uhannut viedä Liigan tässä Liigaan nousemisasiassa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Suomalaisen jääkiekon pitäisi siksi kiittää Kiekko-Espoota siitä, että heiltä on löytynyt kanttia katsoa nämä kortit loppuun asti.

Liiga iloitsi tämänpäiväisessä tiedotteessa siitä, että asioihin pystytään vastaamaan ennakoitua aikaisemmin, mutta tällainen puhe on silkkaa pohjoiskorealaista sumutusta. Liigan piti tehdä päätöksiä tässä asiassa jo viime kevääseen mennessä eli kysymys ei ole mistään aikaistamisesta – eikä myöskään Liigan vapaaehtoisesta ratkaisusta.

Kysymys on puhtaasti siitä, että Liigan kantti mureni Kiekko-Espoon uhkauksen alla ja sen oli pakko tehdä jotain, ettei Kiekko-Espoo veisi asiaa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Miksi Liiga pelkäsi näin paljon Kiekko-Espoon ukaasia?

Yksinkertaisesti siksi, että jos Liigan nykyinen sulkemismalli olisi mennyt tai jos se vielä menisi KKV:n käsittelyyn, oikeusoppineiden mukaan olisi mahdollista, että Liigan todettaisiin täyttävän kartellin tunnusmerkit.

Jos näin kävisi, se voisi tarkoittaa sitä, että KKV määräisi kartellin purettavaksi ja sen lisäksi Liiga ja Liigan omistavat Liiga-seurat saisivat sanktion. Asioita tutkiessa hurjin arvio oli, että sanktio voisi olla pahimmillaan 10 prosenttia seurojen viime kauden liikevaihdosta.

Summa olisi niin suuri, etteivät kaikki seurat kestäisi sitä, vaan esimerkiksi jokin SaiPa olisi vaarassa mennä ympäri – varsinkin, kun samaan aikaan kartelli pitäisi purkaa eli Liigaan voitaisiin jälleen nousta ja sieltä voitaisiin myös pudota.

Toki Liigalla olisi edelleen oikeus määritellä, millä kriteereillä Liigassa voitaisiin pelata, mutta silloin Liiga-seurat eivät voisi blokata esimerkiksi Kiekko-Espoon ja Jokereiden Liiga-hakemuksia, jos ne täyttäisivät kriteerit. Vastaavasti Liigasta voisi pudota, jos seurat eivät täyttäisi kriteereitä.

Toinen merkittävä tekijä on se, että Liiga-seurat eivät ole tässä asiassa yksimielisiä. Osa Liiga-seuroista oli yllättänyt, että Kiekko-Espoo oli uhannut viedä asian KKV:n käsittelyyn, jos he eivät saa tarkkoja vastauksia tiekartasta, miten Liigaan voidaan nousta. Nämä seurat eivät syyttäneet Kiekko-Espoota, vaan sitä, miksi Liiga ei ole kertonut avoimesti tätä asiaa ja Kiekko-Espoon asioista yleisemminkin seuroille.

Muutenkin Liigan kulisseissa on käynnissä erittäin mielenkiintoinen prosessi. Saamieni tietojen mukaan suurin osa Liiga-seuroista olisi epävirallisissa keskusteluissa ilmoittanut haluavansa Jokerit ja Kiekko-Espoon Liigaan ja jos niiden tahtoon ei suostuttaisi, ne olisivat valmiita harkitsemaan jopa kaikkein kovimpia ratkaisuja. Hurjinta puhetta on taustalla esitetty, että Liigan rivit rakoilisivat tässä asiassa todella paljon.

Se, mentäisiinkö oikeasti asiassa aivan niin pitkälle, tai että jopa uhattaisiin Liigasta irtautumisella, niin siihen en kyllä ihan heti usko. Tällaiset puheenvuorot kuitenkin kertovat niistä paineista, että jotain Liigalle on pakko tehdä – ja tämä paine on kaikista kovinta suurimmissa seuroissa.

Suurimpien seurojen taholta on kuulunut myös sellaisia puheenvuoroja, etteivät ne halua enää elättää kaikista pienimpiä ja heikompia seuroja. He haluaisivat taloudellisesti, kilpailullisesti ja markkinoinnillisesti terveemmän Liigan, jossa pelaisi vain terveellä pohjalla toimivia seuroja, jotka vetäisivät halleja oikeasti täyteen.

Paineita lisää se, että seurat pelkäävät tv-rahojen supistuvan, mikä asettaa Liiga-seurat entistä ahtaammalle. Jokainen osaa myös laskea, että jos kakulla on vähemmän jakajia, silloin jokaisen siivu on suurempi.

Eli mitä Liigan avaamisasiassa tapahtuu seuraavaksi?

Ensimmäinen asia on se, saako Kiekko-Espoo haluamansa vastaukset asettamaansa deadlineen eli torstaihin mennessä ja riittävätkö nämä vastaukset Kiekko-Espoolle vai viekö se asian KKV:n käsittelyyn.

Sen jälkeen asia menee joko KKV:n käsittelyyn tai sitten Liiga yrittää löytää yhdessä Kiekko-Espoon kanssa ratkaisun asiaan.

En lähde ennustamaan mitään, mutta Liigan nykyisen johdon osaaminen ja halu ratkaista eivät ole tähänkään asti johtaneet mihinkään muuhun kuin toinen toistaan surkeampiin päätöksiin.

Tämä tilanne on kuitenkin luonteeltaan erilainen, että käytännössä Liigan on pakko pystyä ilmoittamaan kriteerit tarkemmin tai asia voi mennä sellaiselle käsittelyasteelle, jossa panokset olisivat liian suuria.

Torstaina on tämän asian suhteen mielenkiintoinen päivä, jolloin lisätietoa asiasta jonkin verran tihkunee Kiekko-Espoon järjestämässä mediatilaisuudessa.

Pelaavatko Kiekko-Espoo ja Jokerit Liigassa kaudella 2025-2026?

Se asia ei ole minun vallassani päättää. Toki Kiekko-Espoollakin on vastuunsa osoittaa, että sen hakemus on liigakelpoinen, eikä sitä voi tässä yhtälössä sivuuttaa.

Se on sitten eri kysymys, montako seuraa sellaisessa Liigassa pelaisi, jos niin Kiekko-Espoo kuin Jokerit Liigaan nostettaisiin. Tähänastisen evidenssin perusteella pidän liki mahdottomana, että Liiga-seurojen määrää nostettaisiin nykyisestä 15 seurasta 17 seuraan, jotta Kiekko-Espoo ja Jokerit saadaan mahtumaan Liigaan.

Jo nyt seuroilla on vaikea löytää kilpailukykyisiä pelaajia, kuten viimeaikaiset pelaajasiirrot hieman osittain kertovat ja kalenteri olisi kovin vaikea ahtaa tuollaisessa mallissa järkeväksi.

16 seuran Liiga voisi juuri ja juuri mennä läpi,  mutta tämän suuren kokonaisuuden yhtälö isossa kuvassa on vielä pitkissä puissa ja kaukana valmiista.