Lukko juhlii tällä menolla mestaruutta tiistaina – TPS on ajettu ahtaaseen nurkkaan

JääkiekkoLiiga

Lukko juhlii tällä menolla mestaruutta tiistaina – TPS on ajettu ahtaaseen nurkkaan

Lukko tasoitti Liiga-finaalit ja on tällä hetkellä ylivoimainen. Niin kuin se on ollut koko kauden. TPS:n vaihtoehdot ovat käymässä vähiin.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 8.5.2021 | KUVAT All Over Press

Lukko tasoitti finaalisarjan TPS:ää vastaan 1–1:een lauantaina. Lukon esitys oli dominoiva ja loppulukemat olivat 4–0.

Pelin kuva ei liiemmin perjantaista muuttunut. Lukko kontrolloi kiekkoa, TPS puolusti.

Kahden pelatun ottelun jälkeen tilanne on selvä. TPS, vaikka ottikin yhden voiton Raumalla todennäköisyyksiä vastaan, on ajettu nurkkaan. Sen on kyettävä kääntämään pelin kuva, kun karavaani siirtyy Turkuun.

Eikä sekään välttämättä riitä.

Lukkoa ei pysäytetä

Ensin on annettava tunnustus TPS:n puolustuspelin organisoinnille. Tuon paremmin on vaikea oman maalin edustaa puolustaa kuin TPS on tehnyt kahdessa ottelussa.

Se, kuinka TPS:n laitahyökkääjät puolustavat jatkuvan liikkeen ja vahvan orientaation kautta isoa tilaa siniviivassa, estävät näin Lukon hyökkäyskombinaatiot ja peittävät laukaisulinjat, on sangen erinomaista puolustustoimintaa.

Siinä on samaa henkeä kuin Leijonien MM-turnauksessa kaksi vuotta sitten. Yksittäiset ratkaisupelit kääntyivät sillä Suomen eduksi.

Mutta nyt pelin henki on eri, sillä mestaruutta ei ratkota yksittäisellä pelillä. Vain puolustamalla TPS ei millään voita kolmea ottelua finaalisarjassa. Tällä menolla Lukko juhlii tiistaina mestaruutta.

Syy on yksinkertaisesti se, että vaikka TPS on organisoinut puolustuspelinsä hyvin, Lukko luo silti sen verran paljon maaliodottamaa, ettei sitä puolustamalla pysäytetä. Eikä toisaalta TPS:n tiivis puolustusalueen peli ole tuottanut liiemmin riistoja korkean hyökkäysvalmiuden kera, koska orientaatio on niin vahvasti maalinteon estämisessä.

Vaikka TPS puolustaa keskialueen ja estää Lukon suorat hyökkäykset, Lukko rynnii silti jostain kolosesta läpi.

Kyse on puhtaasta matematiikasta.

Jos Lukko saa pelata kiekon kanssa sellaiset 60–70 prosenttia, se runnoo läpi maalipaikoille kyllä, oli vastassa mitä tahansa. Sitä Lukko on harjoitellut viimeiset neljä vuotta Pekka Virran alaisuudessa. Kyllä he sen osaavat.

Mitä tämä tarkoittaa TPS:n kannalta? TPS:n on pakko saada kiekosta kontrolli Turussa. Joko pelaamalla itse paljon viivelähtöjä tai olemalla äärimmäisen terävä omien hyökkäystensä jälkeisissä jatkopaineissa, jotka estäisivät Lukkoa ottamasta kontrollia.

Ja vaikka TPS onnistuisikin jossain näissä tavoitteissa, sen voittamisen todennäköisyys tuskin siitä kuitenkaan liiemmin nousisi. Lukko selviää pelistä kuin pelistä. Se luo maalipaikkoja oman kontrollinsa kautta, suorista hyökkäyksistä, riistoista, ylivoimalla ja niin edelleen.

Siksi TPS on ajettu nurkkaan. Ei se ole TPS:n vika, vaan kertoo siitä, kuinka hyvä Lukko on.

Erittäin hyvä.

TPS alakynnessä tilastoissa

CMoren studiossa spekuloitiin, että Lukon ensimmäinen maali olisi mennyt Andrei Karejevin piikkiin. Näin saattoi olla, mutta on huomioitava puhdas matematiikka. Hyvänkin maalivahdin taakse menee tuollaisia laukauksia, kun niitä riittävästi lauotaan.

Kahdessa ottelussa laukaukset on kirjattu Lukon hyväksi 129–63. Laukaukset maalia kohti 75–32.

Nämä ovat hämmentävän kovia lukuja finaaliin. Ja ne kertovat siitä, kuinka ylivoimainen joukkue Lukko on tällä kaudella ollut.

Kahdessa ottelussa on TPS:llä iskenyt rajusti kasvoille keskushyökkääjien kokemattomuus. Aloitusvoitot on kirjattu Lukolle 80–56.

Juhani Jasu tahkosi hirmuminuutit lauantaina, yli 22 minuuttia. Jasun kuorma on kääntymässä turhan suureksi Petteri Wirtasen ollessa yhä sivussa.

Jasuun luotetaan kuin kallioon, mutta ongelma oli jälleen se, että hän hävisi aloituksia. Ne on Lukon puolelta nyt skoutattu hyvin. Aloitusten voittoprosentti oli vain 37.

Ykkössentteri Juuso Pärssinen on voittanut aloituksia kelvollisesti, jopa hyvin, mutta kolmannessa erässä tuli kohtalokas 100–0 aloitustappio, joka johti Thomas Gregoiren maaliin.

Silti, vaikka TPS on tuskallisessa asemassa pelillisesti, sarja on 1–1. Ja seuraavat kaksi ottelua pelataan TPS:n kotikaukalossa, jossa sillä on vaihtoetu. Luultavasti Raimo Helminen kikkailee peluutuksen kanssa enemmän kuin Raumalla ja yrittää sitä kautta hakea etua.

Se antaa pientä toivon kipinää turkulaisille, mutta mestaruuteen yltääkseen sen pitäisi uhmata todennäköisyyksiä kahteen kertaan, ja urakalla. Peluutuskikkailukin lienee kosmeettista, koska Lukolla on neljä vahvaa ketjua, jotka kaikki pystyvät tekemään tehoja.