Maailman kalleimmasta pelaajasta tuli ongelmajätettä, josta halutaan eroon ilmaiseksi

Paul Pogba oli viime sunnuntaina ensimmäisen kerran kokoonpanossa, kun Juventus hävisi Serie A:ssa kotiottelunsa Monzalle maalein 0-2. Kentälle asti Pogba ei kuitenkaan päässyt.

46 Denton RoadJalkapallo

Maailman kalleimmasta pelaajasta tuli ongelmajätettä, josta halutaan eroon ilmaiseksi

Paul Pogba on tänä päivänä ongelmajätettä, josta Juventus haluaa mediatietojen mukaan eroon tavalla tai toisella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.2.2023 | KUVAT All Over Press

Kun Paul Pogba siirtyi kesällä 2016 Juventuksesta Manchester Unitediin, maailma ei olisi voinut näyttää Pogban silmissä kauniimmalta.

Hän oli palannut takaisin Old Traffordille, josta hän oli lähtenyt neljä vuotta aiemmin Manchester Unitedin kannalta nololla tavalla. Pogba ei ollut päässyt Unitedin kanssa yhteisymmärrykseen jatkosopimuksen ehdoista ja Manchester Unitedin oli menettänyt timantiksi hiomansa 23-vuotiaan tähtipelaajan ilman siirtokorvausta.

Mutta kesällä 2016 kaikki oli annettu anteeksi. Kaikki maailman suurimmat seurat olivat jonossa ottamassa Pogban, mutta hän valitsi kaikista seuroista vanhan rakkautensa, Manchester Unitedin.

United maksoi Pogbasta Juventukselle 105 miljoonaa euroa. Se ei ollut mikä tahansa siirtosumma, vaan jalkapallohistorian kaikkien aikojen suurin siirtosumma. Koko maailmassa.

Pogba odotti malttamattomana myös sitä, että hän pääsisi pelaamaan yhden maailman johtavan valmentajan, voitosta voittoon marssineen suuren José Mourinhon, alaisuudessa. Mourinho oli nimitetty kesän alussa Louis van Gaalin seuraajaksi Unitedin managerina.

Kaikki näytti täydelliseltä – mutta vain hetken.

***

Avauskaudella Pogba ja Mourinho pääsivät juhlimaan Liigacupin ja Eurooppa-liigan voittoa, mutta seuraavalla kaudella ilma alkoi viiletä. Mourinhon jalkapallossa ei ollut enää samaa taikaa kuin Porton, Chelsean, Real Madridin tai Interin vuosina. Kaiken lisäksi kaupunkiin oli tullut uusi sheriffi, Pep Guardiola, joka oli tekemässä Manchester Citysta voittavaa konetta.

Mourinho ymmärsi tämän ja paineet hänen ympärillä alkoivat kasvaa. Piti löytää syyllinen ja kukapa siihen olisi ollut parempi vaihtoehto kuin ylimielinen ja itsekäs jalkapallohistorian ensimmäinen 100 miljoonan euron pelaaja.

Pogba sanoi Amazon Primen dokumentissa viime vuonna, että hänen ja Mourinhon välit katkesivat yhteen valokuvaan.

Pogba oli loukkaantunut syyskuussa 2017 ja matkusti kuntoutukseen Miamiin. Hän latasi Miamista Instagramiin kuvan, jossa hän poseerasi yhdessä vaimonsa Zulayn kanssa. Valokuva sai Mourinhon raivon valtaan. Hän lähetti kuvan Pogban agentille Mino Raiolalle, mikä suututti puolestaan Pogban.

Pogban tarina voi hyvinkin pitää paikkaansa, että siitä kaikki alkoi – mutta siihen kaikki ei loppunut.

Kun Derby syyskuussa 2018 pudotti sensaatiomaisesti Manchester Unitedin jatkosta Liigacupissa Old Traffordilla, Pogba julkaisi Instagramissa videoklipin, jossa hän naureskeli iloisesti katsomossa. Seuraavana päivänä Mourinho ilmoitti, ettei Pogba ole enää joukkueen varakapteeni – puhumattakaan, että hän olisi koskaan enää kapteeni. Samalla hän esitti Pogballe toiveen, että tämä hankkiutuisi pelaamaan jonnekin muualle.

Kahta kuukautta myöhemmin kaksikko otti uudelleen yhteen Pogban pelattua Mourinhon mielestä ala-arvoisen ottelun Southamptonia vastaan 2-2-tasapelissä. Lehtitietojen mukaan Mourinho olisi pelin jälkeen kutsunut muun joukkueen edessä Pogbaa virukseksi.

***

Syksyn 2018 värikkäistä tapahtumista on kulunut nyt neljä vuotta.

Mourinho mennyt ja kiukuttelee nyt AS Romassa. Pogba on urallaan vanhaa verivihollistaan vieläkin pahemmassa ahdingossa.

Mourinhoa pidettiin Manchester Unitedin sisällä aluksi syyllisenä välirikkoon Pogban kanssa, kunnes Old Traffordilla ymmärrettiin, että Mourinho oli ollut kaksikon välisissä kiistoissa sittenkin enemmän oikeassa kuin väärässä. Pogbaa oli alettu pitää joukkuehenkeä hajottavana syöpäläisenä, eikä hänen suosiotaan joukkueen ja kannattajien silmissä lisännyt Pogban ailahtelevat ja usein luokattomat peliesitykset – sekä lukuisat loukkaantumiset.

Pogba oli kuuden viimeisen United-kauden aikana sivussa yli sadasta ottelusta loukkaantumisen vuoksi. Unitedin sisällä epäiltiin, että joku toinen pelaaja olisi voinut pelata osan otteluista, mutta suuri ranskalaisdiiva ei. Totta tai ei, epäilykset eivät ainakaan lisänneet Pogban suosiota Old Traffordilla.

Lopulta Manchester Unitedin mitta tuli täyteen ja se viivytteli niin pitkään jatkosopimusneuvottelujen kanssa, että Pogba ymmärsi yskän. Hänestä haluttiin eroon – mieluummin vaikka ilmaiseksi, kunhan vain Pogbasta päästäisiin.

***

Pogba siirtyi kesällä ilmaisella siirrolla Juventukseen, mutta hänen toinen tulemisensa Stadio delle Alpille on osoittautunut täydelliseksi katastrofiksi.

Pogba loukkasi polvensa heinäkuussa eikä ole pelannut sen jälkeen yhtään ottelua Juventuksessa. Viime sunnuntaisessa 0-2-kotitappiossa Monzaa vastaan Pogba oli jo penkillä, mutta torstaisen 1-0-voiton Laziosta Coppa Italiassa hän missasi saatuaan jälleen uuden kolhun.

Seuraava ottelu Juventuksella on tiistaina, kun se kohtaa Serie A:n ottelussa Salernitanan.

Pogban ongelma ydin ei ole loukkaantuminen – vaan se, mitä loukkaantumisen jälkeen on tapahtunut.

Kun pelaaja loukkaantuu vakavasti, se on aina raskas ja raastava takaisku pelaajalla, mutta myös seuralle.

Seurat ymmärtävät, että loukkaantumiset kuuluvat jalkapalloon. Sitä ne eivät kuitenkaan ymmärrä, jos pelaaja suhtautuu tai näyttää suhtautuvan loukkaantumiseensa välinpitämättömästi – tai hän asettaa jonkun muun kuin seuran edun edelle.

Ja juuri tässä on Pogban ongelma.

Kun Pogban polvivamman vakavuus kesällä paljastui, polvi olisi Juventuksen lääkäreiden mukaan kannattanut leikata välittömästi. Leikkaus olisi kuitenkin tarkoittanut, että Pogban mahdollisuudet pelata Ranskan MM-kisajoukkueessa Qatarin MM-kisoissa olisivat romahtaneet.

Siksi Pogba päätti yrittää kuntouttaa polvensa ilman leikkausta. Ymmärrettävä päätös Pogban kannalta, mutta ei Juventuksen kannalta. Juventus on maksanut palkkaa Pogballe tähän mennessä arviolta 5,8 miljoonaa euron ilman, että se on saanut vastineeksi vielä mitään muuta kuin suuria otsikoita ja hetken kestänyttä hypeä.

Kaiken lisäksi kuntoutus osoittautui muutenkin vääräksi päätökseksi ja Pogan polvi leikattiin syyskuun alussa. Pogban päätös yrittää ensin kuntouttamista ilman leikkausta, maksoi kuitenkin kuusi viikkoa.

Pahinta Pogban tapauksessa oli kuitenkin se, että Juventuksen seurajohto ja seuran kannattajat ymmärsivät, että Ranskan maajoukkue – ja vuoden 2018 maailmanmestaruuden uusiminen – oli Pogballe tärkeämpi asia kuin Juventus.

Sitä Stadio delle Alpilla ei annettu anteeksi.

***

Pogban ja Juventuksen välejä ovat kiristäneet myös Pogban some-julkaisut. Yhdessä kuvassa kuvassa hän oli laskettelemassa ja toisessa tanssimassa ja kuvan alla oli teksti:  ”Paras tapa testata polven kestävyyttä”.

Hauska teksti ehkä Pogban mielestä, mutta ei Juventuksen ja sen kannattajien mielestä.

Siksi Pogban saagassa ollaan tutussa tilanteessa: Jos sisäpiiritiedot pitävät paikkaansa, Juventus haluaa purkaa Pogban sopimuksen tai heittää hänet kesällä yli laidan ilmaisella siirrolla. Kunhan vain eroon päätäisiin ja nopeasti.

Juventuksella on tällä hetkellä muitakin huolia kuin saada pelinkuntoiseksi pelaaja, joka on osoittautunut itsekkääksi ongelmajätteeksi – aivan kuten Manchester Unitedissa viimeisinä vuosinaan.

Kukaan ei kiistä, etteikö Pogba ollut parhaimmillaan maailman parhaita jalkapalloilijoita.

Maineella ei kuitenkaan tehdä yhtään maalia tai anneta yhtään syöttöä.

Sitä on Paul Pogban todellisuus tänä päivänä.