Manchester Cityn ja PSG:n ottelun kiehtovimmat muuttujat ovat kentän ulkopuolella

Mauricio Pochettino ja Zinedine Zidane ovat päivän puheenaiheet Manchesterissa ja Pariisissa.

JalkapalloMestarien liiga

Manchester Cityn ja PSG:n ottelun kiehtovimmat muuttujat ovat kentän ulkopuolella

Manchester Cityn ja PSG:n kohtaamiselle antaa mielenkiintoisen sivumaun kaksi puheenaihetta - Mauricio Pochettino ja Zinedine Zidane. Jukka Rönkä avaa näytelmän käänteitä.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 24.11.2021 | KUVAT All Over Press

Mestarien liigan suurin mielenkiinto keskiviikkona kohdistuu Manchester Cityn ja PSG:n väliseen otteluun. Jukka, mistä asetelmista otteluun lähdetään?

Siinä mielessä poikkeuksellisista, että kysymys ei ole nyt vain kahden eurooppalaisen huippujoukkueen kohtaamisesta. Ottelun asetelmia sotkee se, että Ole Gunnar Solskjærin sunnuntaiset potkut Manchester Unitedista sekoittavat myös PSG:n pakkaa kahdella tavalla.

Ensimmäinen ylimääräinen mauste tulee sitä kautta, että PSG:n päävalmentaja Mauricio Pochettino on erittäin vahva ehdokas Solskjærin seuraajaksi. Historia on opettanut, että tällaiset spekulaatiot häiritsevät helposti joukkueen tekemistä ja keskittymistä, sanoivatpa managerit ja pelaajat mitä tahansa.

Korotettu kerroin Man City-PSG -matsiin ja jopa 100 euron ilmaisveto uusille pelaajille Leo Vegasilta!

Kaiken lisäksi tässä tapauksessa on toinenkin mielenkiintoinen kysymys. Yleensä asioista hyvin perillä oleva Marca uutisoi, että PSG:n pelaajat uskovat, että Pochettino lähtee ja hänen tilalleen tulee Zinedine Zidane.

Tiedän toki, että Messin, Neymarin ja muiden kokeneiden pelaajien fokus pysyy oleellisessa, mutta kyllä tämä kaikki antaa jonkinlaisen sivumaun tähän otteluun.

Palataan tuohon otteluun kohta takaisin, mutta otetaan kiinni Pochettino-Zidane-kuvioon. Miten vakavana pidät näitä spekulaatioita ja jos kuvio toteutuisi, toimisiko se?

Aloitetaan Pochettinosta ja Manchester Unitedista. Tämä kuvio olisi Manchester Unitedin kannalta erittäin kiehtova kahdesta syystä. Pochettino on joka tapauksessa erittäin korkealla heidän rankingissaan, jopa korkeimmalla paikalla, mutta sen lisäksi Manchester United voisi saada Pochettinon hyvinkin nopeasti managerikseen, jos PSG saisi hänen tilalleen saman tien Zidanen.

Nopeus on kriittinen kysymys siinä mielessä, että ensi kauden Mestarien liigaan selviytyminen tai siitä ulos jääminen on Manchester Unitedille megaluokan kysymys, joka vaikuttaisi merkittävällä tavalla ensi kesän pelaajahankintoihin ja jopa Cristiano Ronaldon jatkamiseen ja sitä kautta ensi kauteen. Old Traffordilla tehdään varmasti kaikki sen eteen, että loppukaudella managerina olisi oikea manageri eikä Michael Carrickin kaltainen kokematon keltanokka. Siihen viittaavat myös nämä uutiset, että United on kartoittanut eri vaihtoehtoja vt. manageriksi Ernesto Valverdesta alkaen.

Pochettino olisi Unitedille yksi parhaista mahdollisista managerivaihtoehdoista, vaikka toki hänenkin palkkaamiseensa liittyy omat riskinsä, mutta kenenpä palkkaamiseen ei liittyisi.

Leo Vegasin kertoimet keskiviikon hurjalle Mestarien liigan kierrokselle tästä!

Sitten Zidane ja PSG. Pidän Pochettinoa parempana valmentajana kuin Zidanea, mutta jalkapallojoukkueen johtamisessa on kysymys muustakin kuin pelkästä ammattitaidosta. Tarvitaan myös uskottavuutta ja asemaa joukkueen silmissä. Jussi Leppälahti kirjoitti aikoinaan osuvasti, että Simo Valakari on parempi valmentajana kuin Ole Gunnar Solskjær, mutta jokainen voi kuvitella, miten Manchester Unitedin kopissa olisi reagoitu, jos pelaajille olisi kerrottu, että seuraavaksi tuolta ovesta tulee Mr Simo.

Siksi on hyvä kysymys, kumpi on optimaalisempi vaihtoehto PSG:lle. Pochettinolla on ollut omia ja ilmeisen suuria vaikeuksia voittaa puolelleen PSG:n suurimmat tähdet, mutta jos ZZ astuisi koppiin, pipot otettaisiin saman tien päästä pois silkasta kunnioituksesta.

Valmentajan kohdalla kysymys ei ole yhdestä ominaisuudesta, vaan kokonaisuudesta, eikä arvovaltaan ja uskottavuuteen liittyviä asioita voi sivuuttaa. Muistan Alajan Ekin kuvaavan kertomuksen eräästä nimeltä mainitsemattomasta stadilaisesta joukkueesta, kun seura oli palkannut valmentajaksi hieman kauempaa tulleen valmentajan. Kun valmentaja oli ensimmäisissä harjoituksissa sanonut, että joku asia tehdään ”nuin”, peli oli Ekin mukaan samalla hetkellä menetetty.

Mikä on prognoosisi – mitä tässä näytelmässä tapahtuu seuraavaksi?

Sitä on mahdoton sanoa, kun ei asu korttipakassa. Muuttujia on teknisesti ottaen neljä: Manchester United, Pochettino, PSG ja Zidane. Jos PSG haluaa Zidanen ja Zidanen PSG:n, silloin asiat voivat ratketa hyvinkin nopeasti, mutta jos Zidane esimerkiksi sanoisi, että hän tulee vasta ensi kesänä tai ei ollenkaan, silloin mikään ei liiku, sillä PSG tuskin päästää Pochettinoa lähtemään ilman, että sillä on korvaaja valmiina.

Sitten vielä itse keskiviikon otteluun. Miten siinä käy?

Luvassa on todella mielenkiintoinen ottelu niin pelillisesti kuin panostenkin kannalta. Kumpikaan joukkue ei ole varmistanut vielä jatkopaikkaansa, ja vaikka molemmat ovat toki suosikkeja menemään jatkoon, mikään ei ole varmaa ennen kuin viimeinen viiva on vedetty sarjataulukkoon.

Pelillisesti uskoisin, että City tulee hallitsemaan palloa, mutta maailmanluokan viimeistelijän puuttuminen voi käydä sille kalliiksi. Kaiken lisäksi Pochettino on erittäin hyvä laatimaan ottelukohtaisia taktiikoita ja löytämään vastustajasta heikkoja kohtia. Ja kun hänellä on näitä tilanteita hyödyntämässä Lionel Messin, Neymarin ja Kylian Mbappén kaltaiset extrataitavat pelaajat, jotka pystyvät itsekin hyödyntämään pelin sisällä syntyvät tilanteet, niin illasta tulee Cityn kannalta tiukka.

Merkkaan omissa papereissani PSG:lle kaksi maalia ja Citylle yhden tai kaksi maalia. Siinä olkoon ennusteeni.