Manchester Cityn mahtava linnoitus huojuu uhkaavasti, mutta kentällä se on edelleen peto

Erling Braut Hålandilla ja Manchester Citylla riitti viime kaudella tuuletettavaa.

JalkapalloValioliiga

Manchester Cityn mahtava linnoitus huojuu uhkaavasti, mutta kentällä se on edelleen peto

Manchester City aloittaa itseoikeutetusti ElmoTV:n sarjan tulevasta Valioliiga-kaudesta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kausiennakko: Manchester City

Viime kausi

Manchester City voitti viime kaudella Valioliigan, Mestarien liigan ja FA Cupin, ja monet pitivät Citya Valioliigan historian kaikkien aikojen parhaana joukkueena. Syyskaudella se ei vielä sitä ollut, mutta Pep Guardiolan kesken kauden tekemän säätöjen jälkeen, ylisanoihin oli kaikki perusteet.

Kesän siirtoikkuna

Kesä on ollut yllättävän tuulinen Etihadilla. Guardiola yritti taivutella Ilkay Gundogan jatkamaan uraansa Cityssa, mutta loistokauden pelannut Gundogan toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja siirtyi Barcelonaan ilmaisella siirrolla. Riyad Mahrezin siirtyi puolestaan 30 miljoonalla punnalla Al-Ahliin. Myös hänet City olisi mielellään pitänyt.

Bernardo Silva on edelleen lähtökuopissa ja haluaisi siirtyä Gundogonin perässä Barcelonaan. Barcelonan vaikea taloustilanne on kuitenkin esteenä siirrolle. Myös PSG on kiinnostunut Silvasta.

Guardiolan kanssa riitautunut Joao Cancelo lainattiin jo tammikuussa Bayern Münchenille ja nyt kysymys on vain siitä, minne hän siirtyy. Barcelona on tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto. Toinen laitapuolustaja Kyle Walker olisi puolestaan halukas siirtymään Bayern Müncheniin.

Manchester City, Arsenal or Manchester United? Check the odds for new Premier League season and play now at Stake.com!

City on rahastanut kesän aikana myös kaksi nuorta pelaajaa. Burnley maksoi maalivahti James Traffordista 19 miljoonaa puntaa ja Southampton keskikenttäpelaaja Shea Charlesista 15 miljoonaa puntaa.

Tulopuolella kovin nimi on toistaiseksi Chelseasta 30 miljoonalla punnalla hankittu Mateo Kovacic. Myös 21-vuotias topparilupaus Josko Gvardiolin 77 miljoonan punnan suuruinen siirto RB Leipzigista on sovittu, muttei vielä allekirjoitettu. Uusia tulevaisuuden kasvoja ovat AFC Wimbledonista hankittu Spike Brits ja Gironasta tullut Yangel Herrera.

Kausi 2023-2024

Manchester Cityn tilanne ei ole viime kauden huimasta menestyksestä huolimatta optimaalinen.

Joukkueessa on ollut jo jonkin aikaa ollut turbulenssia ja osa pelaajista ei ole ollut tyytyväinen hurjaan kilpailuun peliajasta ja Guardiolan äärimmäisen vaativaan ja ehdottomaan valmennukseen.

Suurin uhkatekijä on kuitenkin Cityn saamat 115 syytettä taloudellisista väärinkäytöksistä. Pelaajia se tuskin suuresti heiluttaa, mutta Guardiolan tulevaisuuden päälle syytteet asettavat suuren kysymysmerkin. Guardiola on ollut Cityssa jo seitsemän kautta ja kävipä syytteiden kanssa miten tahansa, hänen odotetaan joka tapauksessa jättävän Cityn viimeistään kesällä 2025, kun hänen nykyinen sopimuksensa loppuu.

Jos syytteet käsitellään ennen kesää 2025 ja City saa niistä tuntuvat rapsut, Guardiola voi lähteä aiemminkin.

Vaikka Cityn mahtava koneistossa on ulkoista ja sisäistä huojuntaa, se on edelleen kentällä Erling Braut Hålandin johdolla pelottava voima ja mestaruuspokaalin ottaminen Cityn käsistä tulevalla kaudella vaatii täydellistä kautta. Tämänhetkisessä näkymässä suurin uhka on viimevuotiseen tapaan Arsenal, joka seuraa monissa asioissa Guardiolan ja Cityn viitoittamia pelillisiä oppeja. Myös Arsenalin materiaali ja leveys alkavat oikeasti riittää Cityn haastamiseen.

City oli viime kaudella Valioliigassa ykkönen sijoituksen ja pisteiden lisäksi pallonhallinnassa (61,9%), syöttöjen määrä (660 per ottelu) ja syöttötarkkuudessa (89,2%). City teki myös sarjassa eniten maaleja (94) ja päästi vähiten (33). Håland vei puolestaan Valioliigan maalikuninkuuden 36 maalilla.

Nämä lukemat ovat pohja myös tulevan kauden Citylle. Suuresti ne eivät tule muuttumaan kumpaankaan suuntaan.

Cityn ryhmä saattaa edelleen elää – niin kesän siirtoikkunan loppumetreillä kuin myös tammikuussa. Tapahtuipa siirtoikkunoissa mitä tahansa, City on edelleen maamerkki, jonka kaikkien muiden seurojen on ohitettava, jos ne aikovat juhlia Valioliigan mestaruutta ensi kaudella.

ARVIO: Sijoilla 1-2. Voi hävitä mestaruustaistelun Arsenalille.

Josko Gvardiol Manchester Cityn puolustuksen uusi päällikkö.

Suurennuslasissa

Josko Gvardiolin siirtoa ei ole vielä virallisesti julkistettu, mutta siirron pitäisi olla selvä. 21-vuotias kroatialainen on lahjakas keskuspuolustaja, siitä ei ole kahta sanaa. Hänellä on kuitenkin suurempiakin ominaisuuksia kuin vain puolustaminen.

Gvardiolin erinomainen tekniikka ja vahva pelinnäkemys tekevät hänestä modernin peliä tekevän topparin, jolla oli RB Leipzigissa lupa nousta myös tukemaan hyökkäyksiä ja jopa itsekin hyökätä. Parhaimmillaan Gvardiol on normaaleissa pelitilanteissa nähty jopa vastustajan rangaistusalueella teknisine jalkoineen.

Gvardiolilla on myös majesteetillinen kyky hallita keskuspuolustajana tilaa, aivan kuin se olisi hänen oma valtakuntansa. Tämä korostui myös talven MM-kisoissa, joissa hän oli yksi kisojen parhaista toppareista – silloin vielä 20-vuotiaana.