Manchester Unitedissa ei ala uusi aikakausi  – yksi itku vaihtuu vain uuteen itkuun

Cristiano Ronaldo ja Bruno Fernandes kokivat kauden aikana ilon ja murheen hetkiä.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedissa ei ala uusi aikakausi – yksi itku vaihtuu vain uuteen itkuun

Manchester Unitedin kausi oli kaoottinen, vaikka seura selvisikin Eurooppa-liigaan. Parempaa ei ole luvassa Erik ten Hagin alaisuudessa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.5.2022 | KUVAT All Over Press

Manchester United

Kausi 2021-2022

Manchester Unitedin kauden koko kuva tiivistyy tilastoihin. 58 pistettä on Unitedin pienin pistemäärä Valioliigan historiassa. Se voitti kauden aikana vähiten otteluita ja hävisi eniten otteluita Valioliigan aikakaudella. Myös sen päästettyjen maalien määrä oli Valioliiga-ajan suurin. Ainoa lohtu oli, että sijoitus – kuudes – oli vasta toiseksi huonoin, sillä kaudella 2013-14 United sijoittui seitsemänneksi.

Kausi alkoi Ole Gunnar Solskjærin alaisuudessa, kunnes norjalainen sai potkut ja tilalle palkattiin joulukuussa saksalaisen jalkapallon ihmemies Ralf Rangnick. Rangnick luotsasi Manchester Unitedia 24 liigaottelussa, joissa se keräsi 37,93 prosenttia mahdollisista pisteistä. Lukema on Unitedin nykyhistorian matalin. Jopa paljon parjatut David Moyes ja Louis van Gaal pääsivät yli 52 prosentin.

Final chance! Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Rangnickin tilannetta ei helpottanut se, että hänestä tehtiin alun perinkin vain väliaikainen manageri. Ongelma konkretisoitui tammikuun siirtoikkunan aikana. Rangnick näki välttämättömäksi uuden hyökkääjän hankkimisen. Hän sopi asiasta Unitedin johtokunnan kanssa, mutta johtokunta muutti mieltään keskusteluaan Unitedin pelaajarekrytointiosaston kanssa, eikä United ostanut tammikuussa ketään. Rangnick varmasti epäonnistui tehtävässään, mutta jos jalkapalloseuraa johdetaan tuolla tavoin, ongelmat ovat silloin paljon syvemmällä kuin Rangnickissa.

Pelaajarintama oli yhtä kaoottinen. 73 miljoonaa puntaa maksanut viime kesän kohuhankinta  Jadon Sancho oli täysin kadoksissa ja Real Madridista tullut Raphaël Varane muuttui muutamassa kuukaudessa yhdestä maailman parhaista toppareista tuuliajo-osaston pelaajaksi. Eikä hän ollut ainoa epäonnistuja. Harry Maguire oli katastrofi, Marcus Rashford teki koko kauden aikana neljä maalia ja Edison Cavani kaksi osumaa. Jopa Bruno Fernandes ja varsinkin Paul Pogba pelasivat selvästi alle viime kauden tasonsa. Vankilaan päätynyt Mason Grenwood oli kokonaan oma lukunsa.

Cristiano Ronaldo aiheutti Old Traffordilla kuohuntaa, mutta teki kaiken kaaoksen keskellä Valioliigassa vauhtiin päästyään 18 maalia Valioliigassa. Se oli harvoja valopilkkuja David de Gean loistopelien ja Anthony Elangan kaltaisten nuorten pelaajien lupaavien esitysten lisäksi Unitedin synkeässä kaudessa.

Mitä tapahtuu kesällä?

Manchester United

Erik ten Hag on kovassa paikassa Old Traffordilla.

Ajaxin manageri Erik ten Hag aloitti Unitedin managerin maanantaina. Hän palkkasi apulaisvalmentajaksi Ajaxista tutun Mitchell Van Der Gaagin ja Steve McClarenin, joka palaa Old Traffordille yli 20 vuoden jälkeen.

Edessä on suurten muutosten kesä. Lähtijöiden listan kärjessä ovat Paul Pogba, Jesse Lingard, Edinson Cavani, Nemanja Matic, Juan Mata ja Lee Grant, joiden kaikkien sopimus päättyy tähän kauteen. Anthony Martial pelasi jo loppukauden lainalla Sevillassa ja myös Eric Baillyn ja Aarom Wan-Bissakan lähtöä pidetään todennäköisenä. Ten Hag on ilmoittanut haluavansa pitää Cristiano Ronaldon, mutta CR7:n ympärillä kaikki on mahdollista. Evertonissa lainalla ollut Donny van de Beek saanee uuden mahdollisuuden.

Ten Hagilla on käytössään arviolta 200 miljoonaa puntaa uusien pelaajien hankkimiseen. Mestarien liigan ulkopuolelle jääminen vaikeuttaa kuitenkin Harry Kanen ja Darwin Nunezin kaltaisten tähtihankintojen tekemistä ja myös pitkään Unitedin kiikarissa ollut Declan Rice on mahdollisesti jäämässä West Hamiin.

Ajaxin pelaajista vahvimmin Unitediin on liitetty keskuspuolustaja Jurrien Timber ja laituri Antony. Myös Barcelonan Frenkie de Jong ja Wolvesin Ruben Neves ovat potentiaalisia kesävahvistuksia.

Arvio

Ajaxilla on hieno historia ja nostalginen maine, mutta Ajax on myös eräänlainen illuusio. Se ei ole ollut enää sellainen voima ja tähtitehdas, jollainen se on joskus ollut. Sen viimeisistä suurista loiston vuosista on kulunut jo neljännesvuosisata.

Ten Hagilta oli kova näyttö viedä Ajax Mestarien liigan välieriin keväällä 2019, mutta 52-vuotiaan hollantilaisen valinta on silti riski – ja niin on myös se, jos ten Hag alkaa rakentaa Manchester Unitedia Ajaxin perustusten päälle. Ajax oli kerran jotain suurta ja kaunista, mutta nyt se on kolmannen kategorian keskisuuri eurooppalainen seura – eikä sen taso siitä muuksi muuttunut ten Hagin neljän ja puolen vuoden managerikauden aikana.

Ten Hagin haasteita lisää Manchester Unitedin seuraorganisaation heikko tila. Ylin operatiivisen vallankäyttäjä Ed Woodward on toki poissa, mutta hänen tilalleen palkattu Richard Arnold tuli seuran sisältä ja on ollut osa sama horjuvaa organisaatiota, jota Woodward johti yhdeksän vuotta. Myöskään jalkapallojohtaja John Muroughin näytöt eivät vakuuta.

Jos Louis van Gaalin ja José Mourinhon kaltaiset äärikokeneet managerit eivät saaneet oikaistua Manchester Unitedin kurssia seuran kaoottisen johtamiskulttuurin keskellä, miten todennäköisesti myöskään ten Hag pystyy siihen? Van Gaalilla ja Mourinholla oli ohjissaan nykyistä selvästi paremmat joukkueet eikä kilpailu Valioliigan kärkipaikoilla ollut läheskään näin kovaa kuin tällä hetkellä.

Siksi ten Hagin ennuste on heikko. Kysymys ei ole siitä, saako hän potkut, vaan milloin hän ne saa.