Manse näytti hampaitaan TalviSuperpesiksessä – ja nehän näyttivät komeilta

Henri Puputti löi kaksi juoksua, kun Manse kaatoi Kouvolan 2-0 (4-2, 7-4).

Pesäpallo

Manse näytti hampaitaan TalviSuperpesiksessä – ja nehän näyttivät komeilta

Manse antoi pienimuotoisen myrskyvaroituksen, kun miesten TalviSuperpesiksessä ratkaistiin lopputurnauspaikat. Pekka Arffman purkaa alkulohkojen viimeisen viikonlopun annin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.3.2024

Miesten TalviSuperpesiksen lopputurnauspaikat ratkesivat viikonloppuna. Lopputurnaukseen menivät odotutetusti Manse, Kouvola, Kempele ja Joensuu. Pekka, mitä viikonloppu kertoi näistä lopputurnausjoukkueista?

Ehkä tärkein havainto oli se, että Mansen pelillinen käyrä kehittyy koko ajan hyvään suuntaan.

Lauantainen 2-0 (4-2, 7-4-) -voitto Kouvolasta oli vakuuttava esitys tamperelaisilta. Isot koirat – Perttu Ruuska, Juha Puhtimäki, Henri Puputti ja Juuso Myllyniemi – olivat tärkeässä roolissa kotiuttajina, mutta erityisen ilahduttavaa oli Elmeri Liedon 100-prosenttinen peli mailassa ja se, että hän pystyi pelaamaan jälleen myös ulkona.

Manse ei löytänyt viime kaudella Tuomas Jussilalle korvaajaa, mutta Liedon taidot niin sisällä kuin ulkonakin riittävät täyttämään erinomaisesti Jussilan jättämän aukon. Tällä voi olla kesällä todella suuri merkitys.

Kouvola on ollut yksi TalviSuperin positiivisimmista yllättäjistä, ja vaikka se hävisikin Manselle selvin numeron, Kouvolan tilanne näyttää todella hyvältä. Ainoa iso kysymysmerkki on lukkaritilanne. Elias Pitkänen kävi jo edellisissä peleissä lukkaroimassa, mutta lauantaina Mansea vastaan lukkarina pelasi Aleksi Vainio ja sunnuntaina Vimpeliä vastaan Aaron Honkanen.

Kouvolassa seurataan syystäkin kuumeisesti sitä, tervehtyykö Pitkäsen käsi täyteen kuntoon ja kestääkö varsinkaan koko kautta. Varmasti Kouvola taistelee ilman Pitkäsen lukkarointiakin runkosarjassa hyvistä sijoituksista, mutta syksyn ratkaisupeleissä ulkopeli ja sitä myötä lukkarin merkitys korostuvat. Siihen mennessä Pitkäsen olisi oltava täysin terve – ja pelattava sillä tasolla, millä muidenkin seurojen huippulukkarit.

Toisessa lohkossa Kempele nousi odotetusti lohkovoittajaksi kaatamalla viikonloppuna ensin Kiteen ja sunnuntaina Puijon.

Pelillisesti Kempele oli suoraan sanottuna varsin heikko molemmissa peleissä, mutta toisaalta joukkueesta puuttuivat Tuomas Jussila, Onni Määttä ja Matti Korhonen. Heidän puuttumisensa ymmärrettävästi näkyi, mutta se ei muuta sitä, etteikö Kempeleen olisi näilläkin miehillä pitänyt lanata varsinkin Puijo pystyyn.

Kempeleen viikonloppuun on kuitenkin turha sen enempää tarttua. Joukkueen materiaali riitti jo viime vuonna taistelemaan mitaleista ja loppuottelupaikasta – ja niin se riittää tänäkin vuonna. Nyt katseet ovat pelinjohtaja Mikko Korhosessa. Vieläkö vanha taika on tallella vai näemmekö kesällä samanlaisen Korhosen kuin Joensuussa viimeisellä kaudellaan.

Joensuu sai kohtalaisen helpon voiton sunnuntaina Pattijoesta. Myös Joensuussa katseet ovat siinä, millaiset tehot Mikko Huotari ja koko valmennusjohto saavat revittyä irti JoMan miehistöstä. Toinen mielenkiintoinen kysymys on, miten Huotari jakaa vastuun Ville Väliahon ja Ukko Schroderuksen välillä. Sunnuntaina lautasella pelasi jälleen Schroderus.

Vimpeli pelasi sunnuntaina ensimmäisen ottelun uuden pelinjohtajan Kari Kleemolan alaisuudessa. Vimpeli hävisi ottelun 0-1 (3-3, 3-6), mutta miltä Kleemolan pelinjohtaminen näytti?

Kun tietää, miten pitkän uran Kleemola on tehnyt paitsi valmentajana myös erilaisten joukkueiden pelinjohtajana, niin tuskin kukaan odotti muuta kuin mitä kokeneelta ammattimieheltä voidaan odottaa – ammattimaista suoritusta.

Kleemola tuntee pesäpallon läpikotaisin ja hallitsee pelin taktisen ja teknisen johtamisen. Pidän edelleen suurimpana arvona Kleemolassa hänen kokonaisvaltaista osaamista niin valmentajana kuin pelinjohtajana. Tätä osaamista korostaa se, että hän on ollut juniorivalmentaja suurimmalle osalle Vimpelin pelaajista.

Kleemolaan Vimpelin kesä ei missään tapauksessa kaadu, jos ja kun hän on viuhkassa myös kesällä. Kleemolan palkkaamisen yhteydessä viikko sitten puhuttiin ”toistaiseksi” voimassa olevasta sopimuksesta, mutta tuskin ketään yllättää, jos Kleemola vetää Vimpeliä myös kesällä.

TalviSuperpesiksen lopputurnaus pelataan 6.-7. huhtikuuta Joensuussa. Välierissä kohtaavat Manse ja Joensuu, sekä Kempele ja Kouvola.