Tätä irvistystä kannattaa seurata tarkasti, sillä Mansessa on tapahtunut yllättäviä asioita

Henri Puputti on edelleen Mansen suuria kulmakivipelaajia.

Pesäpallo

Tätä irvistystä kannattaa seurata tarkasti, sillä Mansessa on tapahtunut yllättäviä asioita

Manse on antanut ennen kautta olleisiin kysymysmerkkeihin yllättäviä ja lupaavia vastauksia. Pekka Arffman avaa, millaisia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.5.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Manse otti kaksi arvokasta päänahkaa kaatamalla peräkkäisissä otteluissa ensin Joensuun ja lauantaina Hyvinkään. Pekka, miltä Mansen tilanne näyttää viiden pelatun ottelun jälkeen?

Mielenkiintoiselta. Joukkueessa on tapahtunut positiivisia muutoksia siinä mielessä, että muutamat pelaajat ovat nostaneet selkeästi tasoaan ja alkavat olla jo varteenotettavia pelaajia.

Tällaisia pelaajia ovat erityisesti olleet Severi Tikkakoski ja Leevi Lehto.

Tikkakoski on kehittynyt kärkimiehenä todella hyväksi kentälle menijäksi, hän lähtee pesiltä hyvin ja pesien välillä hän on sarjan liukkaimpia etenijöitä.

Yllättävintä Tikkakoskessa on ollut kuitenkin hänen kehittymisensä ulkopelaajana. Tikkakosken kehittymistä on korostanut se, että samaan aikaan myös Lehto on ottanut isoja kehitysaskeleita ulkopelaajana.

Hyvinkäätä vastaan kaksikko dominoi keskikaistaa – Lehto etulukijana ja Tikkakoski takalukijana. Kuvaavaa kaksikon hurjalle esitykselle oli, että Tahko onnistui 13 kakkosvaihdossa vain kahdesti ja se sai koko ottelussa kokonaiset kolme kolmostilannetta.

Vaikka Mansen ulkokenttä pelasi erinomaisen ottelun, Tahkon hehkutetun pelinjohtokaksikon kannattaa esittää itselleen muutama vakavampi kysymys. Esimerkiksi taka-aputoiminta epäonnistui Mansea vastaan lähes täydellisesti.

Kolmas Mansen pelaaja, joka on myös yllättänyt todella positiivisesti ulkona, on ollut Juuso Myllyniemen paikalla linjassa pelannut Mansen oma kasvatti Matias Paananen. Paananen on vasta 18-vuotias, mutta hän olisi ulkopelitaitojensa puolesta valmis pelaamaan Mansen avauksessa saman tien.

Olit ennen kauden alkua hieman skeptinen Mansen suhteen. Mikä on nyt arviosi?

Manse on kieltämättä aloittanut kautensa hyvin, vaikka viiteen otteluun mahtuu tappio Imatralla ja erikoinen ottelu JymyJusseja vastaan. Pelillisesti Mansessa on ollut kuitenkin positiivisia ja lupaavia elementtejä.

On myös muistettava, ettei Manse ole päässyt pelaamaan vielä yhtään ottelua kotikentällään Kaupissa, sillä aitioiden rakentamisprojekti valmistuu vasta kesäkuun puolivälissä.

Etenkin Mansen ulkopeli on ollut alkukauden aikana muutamaa repsahdusta lukuun ottamatta todella hyvää. Juha Puhtimäki on aloittanut kautensa vahvasti ja esimerkiksi lauantaina Hyvinkäätä vastaan vanha mestari kepitti selvästi lukkareiden taistossa Petteri Alasen.

Mansen etukentällä Simo Vainikainen ja Tomi Lehtonen ovat olleet alkukauden parhaita, ellei jopa paras etukenttäpari. Linjaan Manse on Elmeri Liedon hankinnan ja Lehdon ja Tikkakosken kehittymisen myötä löytänyt uudet vastuunkantajat ja Paananen on täyttänyt täysin Myllyniemen paikan. Henri Puputin ja Topias Liljan muodostama takakenttä on ollut odotetun kovaa tekoa.

Sisällä Jani Komulainen on rakentanut selkeästi kaksi kärkeä. Ykköskärjen muodostavat Myllyniemen poissa ollessa Tikkakoski, Vainikainen ja Lieto. Lieto oli kaikkineen loistohankinta ja Vainikainen on onnistunut kakkosena erinomaisesti.

Komulainen on siirtänyt Puhtimäen kakkoskärkeen numeroksi seitsemän. Näin ykköskärjen kotiuttamisista kantavat päävastuun huippuvireessä oleva Perttu Ruuska ja nelosena pelaava Puputti. Kalle-Tapio Huusko on parhaimmillaan vaihtajajokerina, mutta hän on saanut vastuuta myös kotiuttajana ja onnistunut roolissaan.

Etenijäjokeri Timo Torppa ei ole päässyt vielä parhaaseen vauhtiin, mutta Tikkakosken varmuus kärkenä on helpottanut paineita Torpan suhteen.

Myös Komulaiselle on annettava tunnustus. Hän on ajanut Manseen kaavamaisen ja selkeästi toimivan konseptin niin sisä- kuin ulkopelissä. Yllätyksiä Komulaiselta ei kannata suuresti odottaa, mutta jokainen pelaajaa tietää roolinsa ja sen, mitä häneltä odotetaan.

Kuten kausi 2020 näytti, myös tällaisella peluuttamisella voidaan voittaa mestaruuksia.

Mikä on ennusteesi Mansen kauden suhteen?

Toistan taas sen, että tässä vaiheessa tarkkoja ennustuksia syksyn suhteen on ennenaikaista loihtia, mutta kyllähän Mansella on kaikki edellytykset taistella mitaleista siinä missä muillakin kärkiseuroilla.

Suurin suosikki mestariksi Manse ei ole, mutta erot näiden kärkiseurojen välillä ovat niin pienet, että ne voivat elää kesän aikana melkein mihin suuntaan tahansa.