Messiaat vanha ja uusi siihen tarvittiin, kun neljäntoista vuoden kuiva putki sahattiin poikki

Kokeneempien hiihtäjien on helppo ojentaa viesti seuraavaksi Niko Anttolalle.

Maastohiihto

Messiaat vanha ja uusi siihen tarvittiin, kun neljäntoista vuoden kuiva putki sahattiin poikki

Suomen sensaatiomaiseen miesten viestihopeaan kulminoituu suomalaisen hiihdon nykyisyys ja tulevaisuus, kirjoittaa Eetu Pennanen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 3.3.2023 | KUVAT All Over Press

Suomen suoritus miesten viestissä perjantaina lähenteli täydellisyyttä. Norjaa vastaan kellään ei hiihtomaailmassa ei olisi ollut mahdollisuuksia. Ristomatti Hakolan avausosuus oli hallittu ja mies pysyi kärkiryhmässä. Perttu Hyvärinen oli kolmososuudella suorastaan loistava ja tuuletti ansaitusti eroa, jonka hän pystyi ankkuriosuudelle Suomen uhkaajiin ylläpitämään.

Toiseen osuuteen ja sekä ankkuriin Suomen viesti kuitenkin kulminoitui. Viestikvartetin suurimmat sankaritarinat kirjoitetaan Iivo Niskasesta ja Niko Anttolasta. Suomelle viestimitalin toivat kuningas ja prinssi, nykyisyyden ja tulevaisuuden messiaat.

***

Niskanen latoi kakkososuudella sellaisen iskun, että ero muihin mitalijoukkueisiin repesi riittäväksi. Kuten edellisen miesten viestimitalin vuonna 2009 Liberecissä ankkuroinut Ville Nousiainen ansiokkaasti Ylen lähetyksessä totesi, Niskanen ei hiihtänyt kelloa vastaan, hän hiihti muilta jalat alta. Erilaisella vauhdinjaolla kymppi olisi todennäköisesti taittunut vielä nopeammin, mutta nyt katse oli mitalissa.

Hän saattoi tehdä sen osittain myös itselleen, mutta Niskanen kestää sen paremmin kuin kukaan muu. Siksi suomalaisen mieshiihdon messias nousi takaisin jopa mestarisuosikiksi sunnuntain viidenkymmenen kilometrin kilpailuun. Hän on sitä vaikeasta alkukaudesta huolimatta.

***

Niskasen jättiveto on nähty ennenkin viestin kakkososuudella. Nyt kuitenkin jokin oli eri tavalla kuin aiemmin. Kylmäpäinen nuorten maailmanmestari Anttola oli jonkun mielestä riskiveto parikymppisenä ankkuriksi, mutta hän näytti, että oli ainoa oikea valinta painepaikkaan.

Anttola pääsi osuudelleen puoli minuuttia ennen pahimpia uhkaajia. Hänen vetonsa maailman eliitin hengittäessä niskaan oli hämmästyttävän kypsä.

Kun muut jäivät hieman odottelemaan, Anttola pysyi suunnitelmassaan. Nuori mies ei hötkyillyt repimään, vaan hiihti omaa vauhtiaan niin, että Ranskan ja Saksan aloittaessa loppurutistuksen oli nuorella miehelläkin vielä voimia jatkaa työntekoa maaliin asti.

***

Nuorten maailmanmestarissa Anttolassa on suomalaiselle hiihdolle poikkeuslahjakkuus. Poikkeuksellinen suomalaiseen hiihtoon ehkä eniten siksi, että myös vapaa hiihtotapa kulkee näin kuin Planican MM-laduilla on nähty.

Jos esimerkiksi Niskanen on ollut vuosikaudet maailman paras perinteisen hiihtäjä, on Anttola kasvamassa hurjaksi yleishiihtäjäksi. Varsinkin vapaan hiihdon alakuloa on vihdoin tulossa paikkaamaan maailmanluokan tekijä.

Anttola on vasta 20-vuotias, joten kovassa kestävyyslajissa merkit ovat todella rohkaisevat. Vaikka samaan aikaan on hyvä muistaa, ettei kehityskaari koskaan ole pystysuora ylöspäin, voi suomalainen hiihtoväki hyvällä syyllä puhua Anttolasta Niskasen seuraajana seuraavana mieshiihdon messiaana.

Matkaa toki vielä on, mutta kaikki on mahdollista.