Mestarijoukkue miehittää laajasti parhaiden nuorten pelaajien listaa

Aleksi Lassila syöksyi kotiin viime kesänä myös arvo-ottelussa.

Pesäpallo

Mestarijoukkue miehittää laajasti parhaiden nuorten pelaajien listaa

Pekka Arffman listaa kymmenen kovinta viime kaudella läpimurtonsa tehnyttä nuorta pelaaajaa. Kärjestä löytyy mykistävän tehokas ja varma nuorukainen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 17.1.2023 | KUVAT All Over Press

Nuoret huiput

Lista sisältää 2000-luvulla syntyneet ja kaudella 2022 läpimurtokauden pelanneet nuoret huiput, joilla on ensi kaudella merkittävä rooli joukkueensa menestyksessä.

1. Aleksi Lassila, 19, Vimpeli

Lassilan lahjakkuus on ollut tiedossa, ainakin Vimpelissä. Ennen viime kautta vain yhdeksän Superin ottelua pelanneen nuoren pelurin kypsyys, suoritusvarmuus ja tehot niin sisä- kuin ulkopelissä olivat mykistäviä. Vaikean ykkösvaihdon pelintekijänä jo nyt top3:ssa. Lassilalla on monipuolinen lyöntivalikoima ja saumaton yhteys merkkipelissä kärkipelaaja Mikko Vihriälän kanssa. Hän on hyvä etenijä. Lassila on ehdoton huippulöytö Vimpelin etukentälle ja kolmoskulmaan. Tulevaisuudessa varmasti yksi parhaimmista pelaajista.

2. Veeti Kettunen, 19, Seinäjoki

Kettunen on ollut jo kaksi vuotta Seinäjoen polttolinjan avainpelaaja. Tulevalla kaudella sisäpelissä murtautumassa joukkueensa päävaihtajaksi numerolle kolme. Nousee JymyJussien tasaisen ja nuorehkon joukkueen johtavaksi pelaajaksi. Tulevaisuudessa hän nousee myös kymmenen parhaan joukkoon.

3. Petteri Alanen, 20, Hyvinkää

Ensimmäinen ehjä lukkarikausi Superissa viimekaudella ja nousi myös Hyvinkään ulkopelin profiilihahmoksi. Alanen on ulkopelin tärkein pelaaja, jos Tahko aikoo uusia viime kauden menestyksen, kipuamisen välieriin. Taktisesti rohkea, älykäs ja osaa hyödyntää pienen kokonsa, ketteryytensä. Omaa myös hyvän käden.

4. Mikko Vihriälä, 21, Vimpeli

Vihriälä on kärkkynyt peliaikaa jo muutaman vuoden. Kaudella 2022 hieno läpimurto mestarijoukkueen kärkietenijäksi ja kakkoskoppariksi. Monipuolinen kentällemenijä ja korvaamaton lenkki Vimpelin tehokkaan kärkikolmikon Mikko Vihriälä – Aleksi Lassila – Elmeri Anttila -loistokaudessa. Ulkona luotettava ja varmaotteinen. Saarikentän vaikeat metkut tunteva koppari.

5. Iivari Vihanto, 19, Sotkamo

Kuka olisi ennen viime kautta ennustanut, että Iivari Vihanto pelaa vakuuttavan ja nousujohteisen debyyttikauden? Heittovoima tiedettiin, mutta kopparipelin kokonaisvaltainen kypsyys ja sisällä kakkoskärjen veturin rooli, olivat kova näyttö. Yksi harvoista Jymyn pelaajista, joka säilytti tasonsa nöyryyttävässä puolivälieräsarjassa Joensuuta vastaan.

6. Elias Pitkänen, 18, Kouvola

Lukkarilupaus, joka on odottanut kasvattajaseuransa ykköslukkarin paikkaa jo pari kautta. Nyt taivas avoinna hurmata Kouvola ja koko Superin pesisyleisö. Fyysisesti ja taidollisesti kaikki nykylukkarin ominaisuudet ovat hallussa. Sisällä myös vastuuroolia vaihtaja/kotiuttajaosastolla.

7. Lauri Vihriälä, 19, Vimpeli

Vimpelin mestaruuskausi oli omien nuorten paraatimarssi, jossa yksi merkittävä lenkki runkosarjassa oli kakkosvahti Lauri Vihriälä. Mikko Kanalan paluu vei Vihriälän mitalipeleissä vielä vaihtopenkille, mutta tulevana kautena nuoremmalla Vihriälällä on mahdollisuus näyttää, että hänenkin paikkansa on avauskokoonpanossa myös syksyllä. Ulkona räjähtävä heitto. Sisällä yksi Vimpelin pelaajista, jonka lyönnissä voimakkaan kiertoliikkeen ansiosta paljon potentiaalia kotiuttaja/vaihtajana.

8. Topi Still, 19, Pattijoki

Topi Still on kannustava esimerkki pesäpalloilijan mahdollisuuksista. Stillin kasvattajaseuran Napapiirin Pesiksen junnupolku ja miesten ottelut Suomensarjassa ponnauttivat pelaajan suoraan Pattijoen Supermiehistöön. Vakuutti kypsällä taidoillaan ja huippujäätävällä itseluottamuksellaan Pattijoen valmennusjohdon – ja valloitti ykköslukkarin paikan. On yksi mielenkiintoisimpia pelaajia niin lukkarin tontilla, kuin myös sisäpelissä vaihtotilanteiden ratkaisijana.

9. Tuukka Etula, 21, Alajärvi

Alajärven Superiin noussut joukkue vilisee lupaavia tähtipelaajien alkuja. Heistä poimitaan tähän kolmoskoppari ja numerolla neljä lyövä Etula. Monet Superin seurat olivat merkinneet Etulan hankintalistalleen tulevalle kaudelle. Ankkureiden nousu esti nämä suunnitelmat. Nyt Etula on johtava pelaaja Alajärven rohkeassa ratkaisussa, jossa joukkue lähtee lähes viime kauden Ykköspesiksen miehistöllä turvaamaan Superin paikkaansa. Komearaamisen ja fyysisesti lahjakkaan Etulan panos, on tässä taistossa yksi tärkeimmistä.

10. Aapo Hiltunen, 18, Seinäjoki

Oulun Liposta siirtyvän, Muhoksen Pallo-Salamien kasvatin, Aapo Hiltusen panos tulevan kauden JymyJusseissa on kiehtova. Huipputason lyöjäjokereita on olemassa vain kourallinen. Hiltunen osoitti Ykköspesiksessä, että nuori ikä ei ole este kotiuttajajokerin onnistumisessa. Neljäs sija 48 kotiutuksella Ykköspesiksessä on hyvä näyttö Superin debyyttiin. Ensi kesä näyttää Hiltusen taidot ja kypsyyden, mutta myös Jussien pelinjohdon luottamuksen nuoreen hankintaansa.

Tällä listalla ei ole 2000-luvulla syntyneitä ”konkari” pelaajia, jotka ovat murtautuneet huipputasolle jo aikaisemmin. Tällaisia pelaajia ovat Perttu Ruuska, Elmeri Anttila, Juho Heikkala, Elmeri Purmonen, Kalle Kuosmanen, Aapo Komulainen, Elmeri Lieto, Samuel Tirkkonen, Jasperi Luoma, Miitri Pesonen, Rasmus Surakka, Aatu Saastamoinen, Lassi Vasarainen.