Miesten Superin seurat raivoissaan koronatuista – uhkaavat perustaa uudelleen Superpesis Oy:n

Pesäpallo

Miesten Superin seurat raivoissaan koronatuista – uhkaavat perustaa uudelleen Superpesis Oy:n

Miesten Superin seurat harkitsevat jopa Superpesiksen perustamista uudelleen.

TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 18.5.2020 | KUVAT All Over Press

Miesten Superpesis-kautta ollaan käynnistämässä ristiriitaisissa tunnelmissa. Pesäpalloliitto päätti jo aiemmin, että naisten Superpesis ja muut valtakunnalliset sarjat käynnistyvät porrastetusti 12. kesäkuuta alkaen. Miesten Superpesis-kauden aloittamisesta päätetään keskiviikkona. Kausi alkaa joko kesäkuun viimeisellä viikolla tai heti heinäkuun alussa. Runkosarja on tällä tietoa määrä pelata loppuun elokuun loppuun mennessä ja syyskuu tullaan pyhittämään pudotuspeleille. Kausi on tarkoitus päättää syyskuun loppuun mennessä.

Kauden pelaamiseen liittyy väistämättömiä riskejä ja huolenaiheita. Yksi niistä on huoli siitä, mitä tapahtuu, jos jonkun joukkueen pelaaja tai pelaajia saa koronavirustartunnan ja koko joukkue joudutaan mahdollisesti laittamaan karanteeniin. Koska sarjaohjelmasta tulee väkisin äärimmäisen tiukka, riskinä on, että kyseinen joukkue joutuu lopettamaan sarjan kesken.

Seuralle ei sinällään koituisi kauden kesken jättämisestä mitään sanktioita, sillä Pesäpalloliitto on linjannut jo aiemmin, että joukkueilla ja pelaajilla on koronakriisin vuoksi oikeus kieltäytyä osallistumasta sarjaan. Miesten Ykköspesis-seuroista Ulvila, Vähäkyrö ja Laukaa ovat jo ilmoittaneet, että ne jättävät tämän kauden pelaamatta. Naisten Superpesis-seuroista Porin Pesäkarhut ja Lappeenrannan Pesä Ysit ovat myös ilmoittaneet harkitsevansa kauden jättämistä väliin.

Miesten Superpesis-seuroista kaikki seurat olisivat Elmo-lehden tietojen mukaan sen sijaan osallistumassa sarjaan, mutta osa pelaajista ja osa valmentajista saattaa joutua jättämään ainakin osan otteluista pelaamatta. Monet siviilitöissä olevat pelaajat ja valmentajat ovat joutuneet pitämään kesälomiaan huhti-toukokuussa, ja tiukan ottelurytmin läpivieminen kesällä on monelle käytännössä mahdotonta. Lisäksi osa pelaajista ja valmentajista harkitsee kauden jättämistä väliin terveydellisten tekijöiden vuoksi, ja osa siksi, että kaudesta maksetaan niin pieni palkkio, että heidän on pakko laittaa siviilityöt edelle tai pelaaminen pienellä palkkiolla ei muuten kiinnosta.

Varsinainen kiista miesten Superpesiksessä ei kuitenkaan koske sarjan aloittamiseen ja pelaamiseen liittyviä haasteita, vaan taloudellisia kysymyksiä.

Miesten Superpesis-pesis esittivät Pesäpalloliitolle, että liitto antaisi suoraa rahallista tukea miesten Superpesis-seuroille, joihin koronakriisi iskee taloudellisesti kaikista voimakkaimmin. Seurojen esittämistä tukimuodoista merkittävin olisi ollut se, että Pesäpalloliitto olisi ottanut nimiinsä tuntuvan lainan ja tukenut tällä rahalla miesten Superpesis-seuroja. Lisäksi seurat esittivät, että Pesäpalloliitto pyrkisi neuvottelemaan Sanoma Oy:n kanssa Nelosen tv-sopimusmaksujen kohdentamista miesten Superiin ja mahdollisesti myös aikaistamista ensi kauden maksujen osalta, siten että ne saataisiin käyttöön tällä kaudella. Kolmas esitetty tukimuoto koski Pesäpalloliiton hankkimien asunto-osakkeiden hyödyntämisestä kriisin rahoituksessa.
Pesäpalloliitto on kuitenkin torpannut miesten Superpesis-seurojen esityksen. Liitto on Elmo-lehden tietojen mukaan tarjoamassa pienempää tukipakettia, joka koostuisi sarja- ja tuomarimaksujen osittaisesta huojentamisesta sekä siitä, että kukin miesten Superin seura saisi mahdollisesti oikeuden myydä omissa nimissään tietyn määrän Ruutu-plussan pesäpallo-otteluiden katselukortteja. Lisäksi Pesäpalloliitto aloittaa yhteistyöneuvottelut suurten suomalaisyritysten kanssa, jotta nämä lähtisivät voimakkaammin mukaan kansallispelin ja Superpesiksen pelastusoperaatioon. Tätä kautta saatavista lisätuloista osa ohjattaisiin miesten Superin seuroille.

Pesäpalloliitto on neuvotellut myös terveysviranomaisten kanssa mahdollisuudesta nostaa kesä- ja heinäkuussa pelattavien otteluiden ihmismäärärajoitetta 500:sta ylöspäin. Neuvotteluista on tarkoitus kertoa tarkemmin keskiviikkona.

Pesäpalloliiton kielteinen kanta miesten Superin seurojen tuntuvaan tukemiseen on herättänyt seuroissa voimakasta närästystä. Elmo-lehden tietojen mukaan liiton vastaisessa yhteisrintamassa olisi mukana valtaosa Superin seuroista 2-3 seuraa lukuun ottamatta.

Seurojen kritiikki ei kohdistu Pesäpalloliiton uuteen toiminnanjohtajaan Petri Pitkärantaan ja Pesäpalloliiton myyntijohtajaksi maaliskuun alussa valittuun Jonne Kemppaiseen, joiden avaustoimet ja avauskeskustelut ennen koronakriisin alkamista otettiin miesten Superin seurojen keskuudessa vastaan toiveikkaina. Kritiikki kohdistuu sen sijaan Pesäpalloliiton johtokuntaan ja varsinkin sen tiettyihin jäseniin sekä liiton entiseen toiminnanjohtajaan Arto Ojaniemeen ja Superpesis Oy:n entiseen toimitusjohtajaan Jussi Pyysaloon. Kritiikkiä on lisännyt muun muassa se, että Nelosen tv-sopimuksen sopimussumma on julistettu salaiseksi. Myös liiton tekemistä asunto-osakekaupoista Seinäjoella on kerrottu vain pienelle sisäpiirille. Edes kaikki johtokunnan jäsenet eivät ole saaneet tietoa kaupoista.

Miesten Superin seurajohtajien ärtymyksen astetta kuvaa hyvin se, että seurajohtajien keskuudessa on virinnyt keskustelu jopa aiemmin lakkautetun Superpesis Oy:n herättämisestä henkiin siten, että siitä tulisi miesten Superin operatiivinen toimintaelin. Ajatuksena on, että uusi Superpesis Oy toimisi liiton alaisuudessa, mutta osa seurajohtajista on valmis irrottamaan miesten Superpesiksen jopa omaksi erilliseksi organisaatiokseen Pesäpalloliitosta, jos liitto ei lämpenisi Superpesis Oy:n henkiin herättämiseen.

Miesten Superin seurojen johtajat korostavat, että he ymmärtävät toki tasa-arvokysymysten sekä pienempien sarjojen ja junioritoiminnan tärkeyttä, mutta koronakriisi iskee niin kovalla voimalla ennen kaikkea miesten Superin seuroihin, ettei kriisin seurauksista selvitä normaalilääkkeille. Seurajohtajat pelkäävät, etteivät kaikki Superin seurat pysy jaloillaan, vaikka kuluja karsittaisiin kuinka voimakkaalla kädellä tahansa. Seuroissa on laskettu, että esimerkiksi pelaajille ja valmennusjohdolla voitaisiin maksaa loppukaudesta vain 1-3 kuukauden palkat.

Toukokuun Elmo nyt irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen ja diginä Lehtiluukussa!