Mikko Koivun valinta Nuoriin Leijoniin lähetti ristiriitaisen viestin koko Suomi-kiekolle

Mikko Koivu pelasi urallaan 1035 NHL-runkosarjaottelun, joista valtaosan Minnesota Wildin kapteenina.

JääkiekkoU20MM

Mikko Koivun valinta Nuoriin Leijoniin lähetti ristiriitaisen viestin koko Suomi-kiekolle

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajien Jukka Jalosen ja Antti Pennasen siunaus Mikko Koivun valinnalle Nuorten Leijonien apuvalmentajaksi oli erikoinen, pohtii Samuel Savolainen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.7.2021 | KUVAT All Over Press

Samuel, viime kaudella NHL-peliuransa lopettanut Mikko Koivu valittiin Nuorten Leijonien apuvalmentajaksi Antti Pennasen johtamaan valmennustiimiin ilman aiempaa valmentajakokemusta. Oliko se yllätys?

Mikko Koivu nimenä on sikäli jonkin tason yllätys, mutta entisen NHL-pelaajan valitseminen miltei kylmiltään Nuorten Leijonien valmennustiimiin on jo jonkinlainen Jääkiekkoliiton tapa – kuten vaikkapa Tuomo Ruudun ja Sami Salon tapauksissa on nähty. Sikäli se ei ollut yllätys, mutta se yllättää, että Jukka Jalonen ja Antti Pennanen antoivat tälle siunauksensa.

Mitä tarkoitat?

Antti Pennanen ei ole vain jokin Nuorten Leijonien keikkavalmentaja, kuten oli vaikkapa Raimo Helminen. Hän tekee myös Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan työtä ja hänet on Jukka Jalosen kanssa valittu tehtävään perusteena sisältöosaaminen. Jalonen ja Pennanen tekevät tehtävässään monia asioita, mutta Pennanen on julkisesti kommentoinut, että esimerkiksi miettii tehtävässään myös valmennuskoulutukseen sisältöjä. Nyt kaksikko siunaa Koivun valinnan niinkin merkittävään valmentajapestiin kuin Nuorten Leijonien apuvalmentajaksi.

Minua suoraan sanottuna häiritsee se viesti, joka nyt nuorelle valmentajakunnalle lähtee siitä, että valmennuskoulutuksella ei olekaan ollut tätä pestiä täytettäessä mitään merkitystä. Sen sijaan otetaan täysi valmentajanoviisi, jolla on tosin pitkä NHL-pelaajaura. Se on omituinen linjaus huippu-urheilujohtajilta. Vaikea väittää, ettei olisi ristiriitaista, että liitossa vaaditaan koulutettuja valmentajia, joita liitto itse kouluttaa. Mutta miten tämä toiminta ja valinta edistää suomalaista valmennusta?

Esimerkiksi Jalonen on puhunut viime vuonna Ilta-Sanomille, miten kokemusta on aliarvostettu. Vaikka viitekehys oli jutussa Liigan päävalmentajat, niin asettaahan tämä silti tuollaiset lausunnot hassuun valoon. Miten paljon valmennuskokemusta nyt arvostettiin?

Mitä Mikko Koivu voi valmennustiimiin tuoda?

Koivu vastaa Jääkiekkoliiton tiedotteen mukaan ”erikoistilanteista ja pelaajien henkilökohtaisesta auttamisesta”. Varmasti Koivu voi kertoa jotain uraltaan ja antaa pieniä vinkkejä, eikä hänen roolinsa sikäli tule olemaan erityisen suuri eikä siten hänestä varmasti haittaakaan ole. Nuoret pelaajat varmasti kunnioittavat Koivua.

On ymmärrettävää, että valmentajauran – jos se Koivua kiinnostaa – on alettava jostain. Ja Koivusta voi tietysti jonain päivänä kehittyä oikein hyväkin valmentaja, sitä me emme kuitenkaan vielä tiedä. NHL-tähtipölyä varmasti tuli, mutta eri asia sitten on, että onko Nuoret Leijonat se oikea paikka, josta yhden apuvalmentajan paikka uhrataan eräänlaiseksi työharjoittelupaikaksi entisille NHL-tähdille. Ilmeisesti näin kuitenkin halutaan ja tämähän tilanne on toki ollut jo jonkin aikaa.

Ja ehkä Koivun vinkkelistä katsottuna, hän näki Tuomo Ruudun myötä Nuorissa Leijonissa polun saada valmennuskokemusta alle ja siten kenties seurata jonain päivänä Ruudun jalanjäljissä vaikkapa Minnesota Wildin apuvalmentajaksi. Mene ja tiedä.