Miska Ylitolva on mielenkiintoinen kysymysmerkki tulevaisuudesta

Miska Ylitolva debytoi Veikkausliigassa, kun HJK löi sarja-avauksessaan FC Hongan 1-0.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Miska Ylitolva on mielenkiintoinen kysymysmerkki tulevaisuudesta

Miska Ylitolva on yksi tämän kevään suurista puheenaiheista suomalaisessa jalkapallossa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.4.2022 | KUVAT All Over Press

Miska Ylitolva nousi kertaheitolla suomalaisen jalkapallon suureksi puheenaiheeksi, kun Markku Kanerva nosti 17-vuotiaan Ylitolvan A-maajoukkueeseen maaliskuisen Espanjan leirin leiriryhmään.

Eikä vain nostanut. Ylitolva debytoi saman tien A-maajoukkueessa Espanjan leirillä.

Ylitolvan nostaminen Huuhkajiin oli yllättävä ja rohkea veto Kanervalta, sillä nuorukainen ei ollut pelannut ennen tätä kautta yhtään liigaottelua. Näin hän debytoi aiemmin A-maajoukkueessa kuin Veikkausliigassa.

Ylitolva on lähtöisin Rovaniemeltä. Hän aloitti jalkapallon pelaamisen vasta muutettuaan yhdeksänvuotiaana Rovaniemelle. Hän pelasi juniorina Santa Clausissa, josta siirtyi c-juniori-ikäisenä Rovaniemen Palloseuraan. HJK:hon Ylitolva siirtyi talvella 2+1-vuotisella sopimuksella. Nuorukaisella oli tilillään ennen HJK-siirtoa 17 peliä Ykkösessä sekä 23 ottelua Kakkosessa, jotka hän pelasi RoPSin kakkosjoukkueessa.

Kanervalle on nostettava hattua rohkeudesta ja siitä, että haluaa uudistaa Huuhkajia. A-maajoukkueen uudistaminen on ollut joskus heikolla tolalla ja jopa haitannut suomalaispelaajien mahdollisuuksia seurajoukkueuralla.

Oliko Kanervan ratkaisussa sitten järkeä?

Sen näyttää aika. Ylitolvan selvisi kunnialla Huuhkajien sekavalla Espanjan leirillä ja hän pelasi myös täydet minuutit, kun HJK kaatoi liiga-avauksessa FC Hongan 1–0.

Ylitolvassa on kiistatta potentiaalia ja lahjakkuutta, mutta tässä vaiheessa on vielä mahdoton sanoa, miten korkealle hänen uransa kehittyy. Onko tämä alkusoittoa Ylitolvan läpimurrolle suomalaisen futiksen eliittiin vai juuttuuko hän HJK:n penkille ja näemme kansallisen tason uran?

***

Se, että hänet nostettiin maajoukkueeseen tyhjyydestä 17-vuotiaana, heitti hänet ison suurennuslasin alle. Siksi pelillisten asioiden lisäksi onkin mielenkiintoista nähdä, miten nuorukainen käsittelee tämän tilanteen. Olen kirjoittanut jo aiemmin, miten nuorta pelaajaa tulisi käsitellä ja miten hänen uraansa viedä eteenpäin. Nyt pääsemme näkemään konkreettisen esimerkin asiasta.

Ylitolva on vaikuttanut ensimmäisissä isoissa otteluissaan, ettei hän ole suuremmin kohusta hätkähtänyt. Otanta on kuitenkin vielä niin pieni, että tässä vaiheessa pitää puhua vasta lupaavista ennusmerkeistä. Seuraavat viikot ja kuukaudet antavat paremman kuvan, miten hän kestää paineet ja miten hän itse käsittelee tilannetta.

Tärkeintä Ylitolvan kannalta on pitää huoli omasta arjestaan ja antaa harjoituksissa kaikkensa sekä harjoitella vapaa-ajalla riittävästi. Ja murtautua pysyvästi HJK:n avauskokoonpanoon.

Kaikki mahdollisuudet suureen läpimurtoon on, mutta jalkapallo on lahjomatonta urheilua. Lopulta vain taidot ja henkinen kantti määrittävät hänen lopullisen tasonsa.