Mohamed Salah pelaa hurjaa kautta, mutta onko hän oikeasti maailman paras pelaaja?

Mohamed Salah on tehnyt vähintään yhden maalin yhdeksässä viimeisessä ottelussa, mikä on Liverpoolin seuraennätys.

JalkapalloValioliiga

Mohamed Salah pelaa hurjaa kautta, mutta onko hän oikeasti maailman paras pelaaja?

Mohamed Salah on ollut alkukaudelle täysin pitelemättömässä vireessä. Hän on edelleen kaukana Lionel Messin tai Cristiano Ronaldon parhaiden aikojen tasolta, mutta onko hän juuri nyt maailman paras jalkapalloilija?

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 24.10.2021 | KUVAT All Over Press

Mohamed Salahin hurja vire ja Liverpoolin päävalmentajan Jürgen Kloppin kommentit ovat kiihdyttäneet keskustelua siitä, onko 29-vuotias egyptiläinen tällä hetkellä jopa maailman paras jalkapalloilija.

Tuo keskustelu on tietysti sillä tavalla irrelevantti, että huipputasolla pelaajien väliset erot ovat aivan marginaaliset. Lisäksi pelaajien vire vaikuttaa tehoihin ja vire syntyy isolta osin siitä, millaisessa hapessa pelaajan edustaman joukkueen pelaaminen on. Salah on siinä asiassa onnekas – Liverpool on huippuunsa viritetty pelillinen koneisto, jonka peli sujuu tällä hetkellä tuloksellisesti.

Kumpi tekee ottelun avausmaalin tänään OT:lla? Expekt antaa CR7:lle kertoimen 5.60 ja Salahille 5.40! 

Kysymystä on hedelmällistä lähestyä kuitenkin siitä kulmasta, että jos Salah on paras tai tuon tittelin välittömässä läheisyydessä, mihin tämä perustuu?

Miksi Salah pystyy olemaan joka pelissä tasaisella tavalla niin käsittämättömän tehokas jalkapalloilija?

Kaikessa huippuhyvä

Maailman historiassa on ollut erityylisiä maailman parhaita jalkapalloilijoita. Esimerkiksi Zinedine Zidane oli harhauttelija ja hyökkäysten edistäjä. Hän antoi avainsyöttöjä ja oli pallossa kiinni todella paljon. Cristiano Ronaldon erinomaisuus on perustunut valtavaan uhkaan vastustajan maalintekoalueella. Lionel Messi on muovautunut harhauttelijasta ja maalintekijästä tilanteiden luojaksi ja hyökkäysten edistäjäksi.

Salahin taika on siinä, että on kaikessa aivan älyttömän hyvä. Salahin pelitehot ovat sanalla sanoen monipuoliset. Kääntöpuoli on toisaalta sitten siinä, että hän ei ole millään osa-alueella aivan uskomattoman supertasoa – siis sellaista supertasoa, mitä esimerkiksi Cristiano Ronaldo on ollut maalien tekemisessä.

Tämä näkyy myös numeroina. Salah on tehnyt seitsemän maalia tämän kauden Valioliigassa. Hän on voittanut Valioliigan maalikuninkuuden kerran, mutta muina vuosina aina joku Valioliigan hyökkääjä on tehnyt enemmän maaleja.

Salah on lisäksi antanut neljä maalisyöttöä. Tätä tilastoa johtaa Manchester Unitedin ranskalaisässä Paul Pogba. Pogballa on seitsemän maalisyöttöä.

Salah on ohittanut vastustajan 2,4 kertaa ottelua kohden. Hän on siis Valioliigan 12. paras ohittaja.

Salah tuottaa Liverpoolin pelille siis todella monipuolisesti tehoa. Lisäksi Salah tekee myös pieniä voittavia pelitekoja hyvän fysiikkansa avulla jatkuvasti. Liverpool esimerkiksi hakee  suorilla ja pitkillä murroilla Salahin juoksulinjoja. Vaikka syötöt jäävät vajaiksi, Salah pystyy ottamaan kontaktia puolustajiin ja aiheuttamaan tilanteenvaihdoissa ja irtopalloissa omalle joukkueelle mahdollisuuksia.

Kaukana Messistä

Jos katsotaan kaikkien aikojen pelaajia historiallisessa kontekstissa, niin Salah on esimerkiksi Lionel Messistä vielä kaukana. Nykypäivän informaatiotulvassa ja pikabisneksessä ihmiset saattavat unohtaa, kuinka uskomattoman tehokas ja loistokas pelaajia Messi oli huippuaikoinaan.

Valioliigassa ja Veikkausliigassa hyytävää jännitystä tarjolla – kokeile Expektillä osaamisista jopa 50 euron ilmaisvedolla!

Otetaan muutama numero. Sattumanvaraisesti valitulla 2017-18-kaudella Messi esimerkiksi laukoi 5,89 kertaa ottelua kohden.  Maaleja hän teki tuolla kaudella Barcelonalle 1,02 maalia ottelua kohden. Avainsyöttöjä hän antoi 2,61 kappaletta ottelua kohden. Maalisyöttöjä hän kirjautti 0,36 kappaletta ottelua kohden.

Entä Salah tällä kaudella, kun hän on ollut syksyllä hurjassa vireessä?

Salah on laukonut 4,13 kertaa ottelua kohden. Maaleja on syntynyt 0,88 ottelua kohden. Avainsyöttöjä hän on antanut 2,38 kappaletta ottelua kohden. Maalisyöttöjä Salahilla on nyt 0,5 per ottelu. Otanta on tietysti pieni, mutta jos Salah aikoo lyödä Messin huippulukemia, hänen pitäisi lyödä tehoihinsa vielä pieni ekstra päälle. Silloin voitaisiin alkaa puhua maailman kaikkien aikojen pelaajiin kuuluvasta ryhmästä.

Toistaiseksi Salah on yksi maailman parhaista pelaajista juuri tällä hetkellä – ja hän on sitä monipuolisuutensa ansiosta.

Manchester United-Liverpool su 24.10. klo 18.30.