Moises Caicedon siirtosekoilu on farssi, mutta ei ensimmäinen eikä viimeinen jalkapallossa

Moises Caicedo muutti mieltään, vaikka oli luvannut siirtyä Liverpooliin.

JalkapalloValioliiga

Moises Caicedon siirtosekoilu on farssi, mutta ei ensimmäinen eikä viimeinen jalkapallossa

Moises Caicedo hätkähdytti jalkapallomaailmaa lupaamalla siirtyä hurjalla ennätyssummalla Liverpooliin ja sitten perumalla lupauksensa. Jukka Rönkä avaa, mitä perjantaina tapahtui.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.8.2023 | KUVAT All Over Press

Moises Caicedon hurjassa ennätyssiirrossa tapahtui perjantaina yllättävä käänne, kun Caicedo päätti sittenkin siirtyä Liverpoolin sijasta Chelseaan. Jukka, melkoinen farssi?

Farssi toki, muttei niin harvinainen miltä näyttää. Jalkapallon historia tuntee lukemattomia tapauksia – myös Suomessa –, jossa pelaaja, valmentaja tai seura on muuttanut mieltään viimeisillä hetkillä tai jopa sen jälkeen.

Monet ovat lytänneet Caicedon käytöksen, mutta kuinka moni muistaa esimerkiksi sen, että jopa niinkin ikonen hahmo kuin Sir Alex Ferguson oli tehnyt ennen Manchester Unitedin manageriksi siirtymistään kättäpäällesopimuksen Tottenhamin kanssa, mutta muutti sen jälkeen mieltään ja perui diilin – kunnes siirtyi myöhemmin myöhemmin Old Traffordille.

En itsekään pidä Caicedon käytöksestä, mutta näinhän tämä elämä vaan toimii – niin jalkapallossa, urheilussa kuin muussakin elämässä.

Se, mikä nyt poikkeaa aiemmasta, on se, että siirtoja ja niiden käänteitä käsitellään julkisuudessa reaaliajassa ja kannattajat ehtivät innostua ja pettyä sen mukaan, miten asiat elävät. Ennen sosiaalisen median ja internetin tuloa seuranta ei ole reaaliaikaista ja useissa tapauksissa tämänkaltaiset kulisseissa tapahtuneet käänteet tulivat julkisuuteen viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien päästä.

Oliko Caicedo oikeasti luvannut siirtyä Liverpooliin?

Tarkkojen yksityiskohtien kanssa kannattaa olla varovainen, mutta se on varmaa, että Liverpool luuli Caicedon luvanneen siirtyvänsä Liverpooliin. Tämän vahvisti myös Jürgen Klopp julkisesti perjantaisessa lehdistötilaisuudessa – tosin sillä varauksella, että Caicedon lääkärintarkastus on vielä tekemättä.

Myös Caicedo oli ilmeisesti tehnyt saman päätöksen. Hän on väitetty olleen perjantaina jo istumassa helikopterissa, jonka olisi ollut määrä viedä hänet Lontoosta Liverpooliin lääkärintarkastukseen, kunnes hän agenttinsa oli tullut ja kertonut, että tilanteessa on tapahtunut uusi käänne.

Check the odds for Chelsea-Liverpool and other Premier League matches at the weekend and play at Stake.com!

Tuo uusi käänne oli, että Chelsea oli päättänyt tehdä uuden tarjouksen Brightonille, vaikka Brighton oli ilmoittanut, että tarjouskilpailu päättyy torstaina kello 24.00 ja suurin tarjous voittaa kisan. Määräajan umpeutuessa suurimman tarjouksen oli tehnyt Liverpool.

Caicedolle oli kerrottu tämä sama asia ja vaikka hän oli sopinut henkilökohtaisista ehdoistaan Chelsean kanssa jo toukokuussa ja luvannut siirtyä Länsi-Lontooseen jos seurat pääsevät sopimukseen keskenään, Caicedo olisi ollut valmis siirtymään myös Liverpooliin.

Caicedo kuvitteli torstaiyönä aidosti, että koska Liverpool on voittanut tarjouskilpailun, hänen on siirryttävä Liverpooliin. Tilanne kääntyi kuitenkin ylösalaisin, kun Chelsea sanoi, että he ovat valmiit korottamaan tarjoustaan. Brighton oli luonollisesti valmis venyttämään asettamaansa deadlinea, koska se tarkoitti entistä suurempaa siirtosummaa heille.

Kun Chelsea tulikin takaisin neuvottelupöytään ja Brighton oli valmis kuulemaan uuden tarjouksen, tilanne muuttui myös Caicedon kannalta. Hän päätti pitää kiinni Chelsealle toukokuussa antamastaan lupauksesta ja ilmoitti, että on valmis perumaan siirtonsa Liverpooliin ja siirtymään Chelseaan.

Onko Caicedon siirto Chelseaan jo varma?

Ei, mutta nyt tämä saaga muuttuisi jo farssien farssiksi, jos asiat kääntyisivät vielä kerran ylösalaisin.

Viimeiset tiedot kertovat, että Chelsean on määrä sopia Brightonín kanssa siirron ehdoista ja siirtosummasta – jonka uskotaan nousevan 115 miljoonaan puntaan – tänään lauantaina, ellei niistä ole jo sovittu. Sen jälkeen on vielä lääkäritarkastus ja muodollisuudet, mutta kaikki voi olla maalissa vielä tänään. Se on ainakin Chelsean tavoite.

Vaikuttaako tällaiset käänteet Caicedon onnistumiseen Chelsean pelaajana?

Totta kai tämä kaikki lisää Caicedon paineita ja varmasti Liverpoolin kannattajat tuovat julki oman raa’an mielipiteensä, kun Chelsea ja Liverpool kohtaavat sunnuntaina Valioliigassa The Bridgella. En kuitenkaan usko, että tämä siirtoepisodi ratkaisisi Caicedon onnistumisen tai epäonnistumisen Chelseassa, vaan ne kysymykset ratkeavat normaalien pelillisten muuttujien kautta.

Caicedo ei ole kuitenkaan tehnyt omalle maineelleen kovin hyvää käytöksellään. Tammikuussa hän yritti pakottaa Brightonin myymään hänet Arsenaliin vetoamalla siirron puolesta julkisesti, mikä oli vastoin kaikkia käytöskoodeja. Nyt hän teki tällaisen täyskäännöksen, vaikka oli luvannut siirtyä Liverpooliin. Mediatietojen mukaan Caicedo kieltäytyi jo aiemmin pelaamasta Brightonin harjoitusottelussa, kun hän painosti Brightonia myymään hänet Chelseaan.

Liverpool ei varmasti ole ainoa seura, jossa Caicedon päälle pannaan isoja kysymysmerkkejä hänen käyttäytymisensä ja luonteensa vuoksi. Caivedon onni on toki se, että aika parantaa haavat ja viiden vuoden päästä tämä farssi muistetaan enää vain Liverpoolissa.