Murtaako Teemu Pukin Norwich Liverpoolin mestarillisen erikoistilannemuurin?

Jääkiekko

Murtaako Teemu Pukin Norwich Liverpoolin mestarillisen erikoistilannemuurin?

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 14.2.2020

Liverpool on Valioliigan paras erikoistilanne puolustussuuntaan. Joukkue on päästänyt 15 maalia tämän kauden Valioliigassa – niistä maaleista vain kolme kappaletta on syntynyt erikoistilanteista. Se on uskomaton tilasto, kun ajatellaan, miten merkittävässä roolissa erikoistilanteet ovat nykypäivän jalkapallossa ja kuinka paljon niitä harjoitellaan.
Otetaan tutkan alle se, miten Liverpool puolustaa kulmapotkutilanteita omassa päässään.
Liverpool käyttää kulmapotkujen puolustamisessa totaalista aluepuolustusta. Asetelman kivijalka on sellainen, että maalin edessä on kuuden pelaajan ulospäin taittuva jono. Heidän tehtävänään on kontrolloida omia alueitaan, voittaa pallo ja purkaa pallo väljemmille vesille. Jono kaartuu pallon lentorataa kunnioittaen rohkeasti ulospäin, kun vastustaja antaa kulmapotkun ulospäin kiertyvänä.
Kuuden palloa voittavan pelaajan edessä on kahden pelaajan muuri. He pyrkivät estämään vastustajan puskijoiden liikkeitä maalinedustalle. Esimerkiksi Jordan Henderson on tässä roolissa todella tunnollinen ja hyvä estäjä. Mohamed Salahin tehtävänä on huolehtia rangaistusalueen rajasta, kakkospalloista ja vastaiskun uhasta. Sadio Mané huolehtii mahdollisesta lyhyestä kulmapotkusta, kakkospalloista ja Salahin tavoin vastaiskun uhasta.
Jos vastustaja vie pelaajansa Liverpoolin maalivahdin eteen estämään tämän liikkumista, ei sinne tule ainuttakaan Liverpoolin kenttäpelaajaa. Maalivahti Alisson tönii olkavarrellaan pelaajan pois, tekee näin itselleen pelitilaa ja hyökkää palloon.
Liverpool ei kovinkaan paljoa muutenkaan muovaa puolustuskulmaansa, vaan luottaa samaan organisointiin – oli vastassa minkälainen hyökkäyskulma tahansa.
Liverpoolille on vaikeaa tehdä kulmapotkuista maaleja aluepuolustuksen automaatiotason organisoinnin takia. On myös niin, että hyvän kollektiivisen organisoinnin lisäksi Liverpoolin pelaajat toimivat nyanssitason asioissa erittäin laadukkaalla tavalla. Esimerkiksi se, miten pelaajat käyttävät käsiään tai kiilaavat vastustajan juoksulinjan eteen, on hätkähdyttävän taitavaa täsmätoimintaa.
Liverpoolin ylivoimaisen sarjajohdon suurin oppi on se, että kaikkea, ihan kaikkea, pystytään valmentamaan.
Liverpoolia ei tietystikään haittaa se, että joukkueessa pelaa yksittäisenä erikoistilanneaseena Virgil van Dijk. Hän on erikoistilanteissa erittäin hyvä täsmäase.
Liverpoolin kulman puolustussapluunassa on oikeastaan vain yksi aukko, jota vastustajat eivät hämmentävää kyllä ole pystyneet vielä huomaamaan ja hyödyntämään. Joitain viitteitä asian huomaamisesta on kauden mittaan ollut, mutta siihen iskeminen on jäänyt puolitiehen. Syksyn Mestarien Liigan Napoli-vierasottelussa Liverpool oli muutaman kerran asian kanssa kysymysmerkkinä, mutta loppuun asti Napolikaan ei pystynyt asiaa viemään.
Tuo aukko on takatolpan edessä, taka-alueella.
Koska Liverpoolin kuuden pelaajan aluepuolustusta suorittava jono kaartuu pallon lentoradan mukaisesti ulospäin, on takatolpalla tyhjä alue.
Ainoa kysymys Liverpoolin vastustajien pohdittavaksi on se, miten sinne voisi hyökätä. Yksi mahdollisuus on hyödyntää maalivahdin edessä vapaana olevaa pelaajaa. Toinen mahdollisuus on pyrkiä pelaamaan pallo sinne suoraan hyvälle pääpelaajalle. Kolmas mahdollisuus on pyrkiä voittamaan ykköspallo ja jatkamaan kakkospallo takatolpalle, johon juoksisi pelaaja tai pelaajia piilosta.
Liverpoolin sapluunassa on nimittäin se heikkous, että kaikki aluetta puolustavat pelaajat tuppaavat ottamaan askeleen kohti keskelle putoavaa palloa. Näin pelaajien vaistomaiset liikkeet synnyttävät takatolpalle entistä enemmän tilaa.
Liverpoolia vastaan on erittäin vaikeaa tehdä erikoistilannemaaleja sen hyvän organisoinnin, täsmätason toiminnan sekä pelaajien ominaisuuksien takia. Mutta, ovatko joukkueet osanneet iskeä esimerkiksi juuri kulmapotkuissa Liverpoolin heikkoon kohtaan? Tähän mennessä näyttää siltä, että eivät täysin ole osanneet.
Tässä saattaa näkyä Valioliigan monien suurten seurojen valmennuksellinen alennustila ja sen seuraus. Chelsean päävalmentajana on kokematon ja valmentamista opetteleva Frank Lampard, Tottenhamin kausi on ollut valmentajavaihdoksen takia alkukaudesta toipumista, Manchester Unitedia valmentaa löyhästi joukkueensa valmistava Ole Gunnar Solskjær ja Arsenal hakee itseään valmentajavaihdoksen takia. Tällaiset prosessit eivät helposti johda siihen, että pystyttäisiin iskemään ylivoimaisen ykkösen erikoistilanneheikkouksiin nyanssitason asioiden kautta.
Onkin mielenkiintoista keväällä nähdä, pystyvätkö vastustajat murtamaan Liverpoolin erikoistilannekoodistoa. Se asia voi tehdä esimerkiksi Mestarien liigan jatkopeleissä pienen ja tarvittavan eron, jotta Liverpoolin kone pysähtyy.
Suomalaisilla on hyvä tilaisuus tarkkailla Liverpoolin erikoistilannepelaamista, kun Liverpool kohtaa Norwichin lauantaina kello 19.30 ViaSatilla alkavassa ottelussa Carrow Roadilla.