Mystinen musta käsi junaili Lukolle väärän päävalmentajan ja siksi edessä on vaikea kausi

Sebastian Repo on alkavalla kaudella yksi Lukon avainpelaajista.

JääkiekkoLiiga

Mystinen musta käsi junaili Lukolle väärän päävalmentajan ja siksi edessä on vaikea kausi

ElmoTV käy läpi jokaisen Liiga-seuran ennen kauden alkua ja nostaa tikun nokkaan eniten mieltä kiehtovat kysymykset. Kysymyksiin vastaa Samuel Savolainen. Sarjan aloittaa Rauman Lukko.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.8.2023 | KUVAT All Over Press

Oli melkoinen paukku, kun Lukon päävalmentajaksi palkattiin Tomi Lämsä. Samuel, onko Lämsä oikea mies Lukon puikkoihin? Ja jos ei ole, miten ihmeessä hän valmentaa nyt Rauman Lukkoa?

Se on äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys varsinkin, kun katsotaan valinnan taustoihin.

Lukon ja Lämsän tarina ei suinkaan ala tästä valinnasta, vaan hänet olisi jo vuonna 2017 valittu Lukon urheilutoimenjohtajaksi, mutta Lämsä siirtyi Erkka Westerlundin apuvalmentajaksi KHL-seura Salavat Julajev Ufaan. Kun Lämsä ei silloin Raumalle tullut, urheilutoimenjohtajaksi valittiin Kalle Sahlstedt. Sitä päätöstä on tuskin Raumalla kaduttu.

Lukko

Tomi Lämsä siirtyi Lukon päävalmentajaksi U20-maaoukkueen päävalmentajan paikalta.

Sahlstedt on tehnyt vahvaa työtä Lukon urheilutoimenjohtajana, mutta Lämsän valinnan Lukon päävalmentajaksi junaili Lukon hallitus – ei siis urheilutoimenjohtaja, joka on palkattu nimenomaisesti johtamaan Lukon urheilullista puolta ja jolla pitäisi olla tehtävään myös seurassa paras osaaminen.

Tästä päästään kysymykseen, kuka on se valtaa käyttävä musta käsi Lämsän takana, jonka lonkerot ulottuvat Lukon sisälle ja joka pystyy käyttämään Lukossa niin suurta valtaa, että Lämsä valitaan Lukossa kahteen eri tehtävään ja toisella kertaa vielä ohi urheilutoimenjohtajan?

Johonkin tällaiseen vallankäyttäjään Lämsällä on erinomaiset suhteet. Muuten häntä ei olisi tehtävään valittu.

Millaisen päävalmentajan ohjissa Lukko lähtee alkavaan kauteen?

Lämsä on erinomainen puhuja ja hallitsee jääkiekkopuheen. Kun hänet valittiin U20-maajoukkueen päävalmentajaksi, aloin itsekin miettiä hänen julkisten lausuntojensa perusteella, onko Lämsästä vuosien ja KHL-kokemuksen myötä kasvanut oikeasti hyvä valmentaja.

Mutta valitettavasti Lämsä kuuluu niihin valmentajiin, joilla puheet eivät siirry sanoista täysimääräisesti teoiksi. Toki hän ymmärtää peliä ja voi olla hyvinkin pätevä analysoimaan sitä, mutta se on vasta osa yhtälöstä. On myös osattava siirtää ajatukset jäälle ja saada pelaajat ja joukkue toteuttamaan hienoilta kuulostavat puheet.

Toinen kysymys on, onko Lämsä psykologiselta profiililtaan niinkään päävalmentajana, vaan pikemminkin apuvalmentaja?

Ja kovin vaikeaa Lämsää on tässä vaiheessa pitää vielä minään menestysvalmentajanakaan. Se on toki saavutus, että hän kesti tuulisessa sarjassa Ufan päävalmentajana kaksi kautta, mutta luulen, että häntä suojasi Ufassa ainakin osittain se, että joukkueen tärkeimmän ketjun muodostivat Teemu Hartikainen, Sakari Manninen ja Markus Granlund eikä Ufat halunnut keinuttaa venettä erottamalla joukkueen suomalaisvalmentajaa.

Oliko Lämsä väärä valinta Lukon päävalmentajaksi?

Oli ja pelkään pahoin, että se tullaan Raumalla tulevalla kaudella huomaamaan.

Pekka Virta johti Lukon keväällä 2021 Suomen mestariksi ja vaikka Lukko antoi viime keväänä potkut Marko Virtaselle, Lukko johti kuitenkin viime kaudella parhaimmillaan pitkään Liigaa ja oli lopulta runkosarjassa kolmas.

Ymmärrän hyvin, että Lukon loppukauden sukellus ja putoaminen jo puolivälierissä HIFK:lle olivat raumalaisille pettymys, mutta olisin todella yllättänyt, jos Lukko taistelisi alkavalla kaudella Liigan kärkisijoilla. En näe sellaista, että Lukko yltäisi edes Virtasen runkosarjasijoitukseen puhumattakaan Virran ajan saavutuksista. Pidän paljon todennäköisempänä sitä, että Lukko ei ole runkosarjan päättyessä edes kuuden parhaan seuran sakissa kuin että se olisi aivan terävimmässä kärjessä.

Se on sinällään Lukon kannalta harmi, sillä alkavalla kaudella Liigassa on paljon kysymysmerkkejä ja erilaisia muuttujia, jotka tekevät sarjan kärjestä arvaamattoman. Ei ole enää Liigan tärkeintä mittatikkua, Jussi Tapolan Tapparaa. Tappara on toki edelleen Ilveksen, HIFK:n ja Pelicansin kanssa yksi sarjan ennakkosuosikeista, mutta Rikard Gröborgin Tapparassa on myös paljon kysymysmerkkejä, aivan kuten on Ilveksessä, HIFK:ssa ja Pelicansissa.

Tällaisessa saumassa hyvällä valmennuksella voisi tehdä suuriakin urotekoja, kuten Virta teki Lukossa 2021 tai Antti Pennanen HPK:ssa 2019.

Olisiko Lukolla siis jopa mestaruuden voittamisen mahdollistava materiaali?

Lukolla ei ole sarjan parasta materiaalia, se on ilman muuta HIFK:lla, mutta Lukolla olisi riittävän hyvä materiaali haastaa myös nämä suurimmat ennakkosuosikit.

Lukon urheilupuoli on tehnyt Sahlstedtin johdolla pelaajarekrytoinnin suhteen erinomaista työtä. He eivät ole laskeneet työtuntiensa määrää analysoidessaan pelaajia ja heistä kerättyä dataa, mikä on näkynyt moneen muuhun seuraan verrattuna etenkin ulkomaalaisten pelaajien hankinnoissa.

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

Nytkin Lukko on kaapannut riveihinsä todella mielenkiintoiset ruotsalaiset Westerholmin veljekset, Pathrikin ja Ponthuksen, jotka voivat olla alkavalla kaudella todella paha veljespari Lukon hyökkäyspäässä.

Nyt tämä hyvä työ on vaarassa valua kuitenkin hukkaan erikoisen päävalmentajavalinnan seurauksena.

Nosta vielä kolme pelaajaa, joita sinä seuraat Lukossa tulevalla kaudella?

Ensimmäinen suurennuslasissa oleva pelaaja on maalivahti Daniel Lebedeff, joka siirtyi Lukkoon täksi kaudeksi HPK:sta. Nyt hän pääsee pelaamaan selvästi laadukkaammassa joukkueessa ja sitä kautta hänellä on parempi mahdollisuus todistaa, kuinka hyvä maalivahti hän oikeasti on. Jos todistaa, ettei matka EHT-tasolle ole ulottumattomissa.

Toinen mielenkiintoinen pelaaja on 25-vuotias puolustaja Tarmo Reunanen. Hän ei tule täysin puskista, sillä hän on pelannut jo kuusi maaottelua Leijonissa, mutta Reunasella on kaikki eväät tehdä tulevalla kaudella lopullinen läpimurtonsa kiekkokansan tietoisuuteen. Nyt Reunasen pitää kypsyä keskiarvosuorittamisen tason nostamiseen Liigan johtavimpien pelaajien tasolle.

Kolmas pelaaja on hyökkääjä Sebastian Repo. Hän on sellainen pelaaja, jonka jokainen Liiga-valmentaja ottaisi omaan joukkueeseensa. Repo on erinomainen ajamaan maalille ja taistelemaan siellä kaikesta, mistä maalinedustapelissä taistellaan. Revon arvo nousee vain mitä pidemmälle kausi etenee ja mitä korkeammiksi panokset nousevat.