Näihin lihaksiin kiinnittyvät Eugenen MM-kisojen suurimmat mitalirukoukset

Oliver Helander heitti Turussa kesäkuussa 89,30.

YleisurheiluYleisurheilun MM

Näihin lihaksiin kiinnittyvät Eugenen MM-kisojen suurimmat mitalirukoukset

Oliver Helander, Lassi Etelätalo ja Toni Keränen lähtevät vastaamaan ensi yönä Eugenen MM-kisojen suurimpiin menestysrukouksiin.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 21.7.2022 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilun MM-kisat: Päivä 7 – 21.7.2022

Suomalaiset

Keihäänheitosta on tullut suomalaisille tarunhohtoinen laji, jonka uskotaan, toivotaan ja rukoillaan pelastavan kaikki mahdolliset ja mahdottomat yleisurheilun arvokisat.

Ensi yönä tuosta tarinasta luetaan taas näiden MM-kisojen ensimmäinen luku – keihään karsinta, johon osallistuvat Lassi Etelätalo, Toni Keränen ja Oliver Helander. Jos keihäs ei tuo Suomelle näistä kisoista mitalia, ei sitä tuo mikään muukaan laji.

Suomen suurin mitalitoivo näissä MM-kisoissa oli jo alun perin Oliver Helander, joka kiskaisi kesäkuussa Turussa ennätyksensä 89,30. Tulos on Suomen kaikkien aikojen tilastossa nykyisellä keihäsmallilla neljänneksi paras tulos.

Helander on kärsinyt uransa aikana erilaista vammoista ja hänen on joutunut nytkin lepuuttamaan heittokättään. Eugenen MM-kisat ovat vasta hänen neljäs kisansa tällä kaudella. Vähäinen heittokokemus tarkoittaa suomennettuna epävarmuutta. Keppi voi lentää yhtä hurjille lukemille kuin Turussa, mutta vaa’an toisessa päässä on kauhukuva, ettei Helander selvitä edes keihäskarsintaa. Kaikki on mahdollista niin hyvässä kuin pahassa.

Best offers for World Athletics Championships at Expekt! Play now!

Lassi Etelätalo on kärsinyt vieläkin vakavimmista loukkaantumisesta, mutta huippulahjakkuus on noussut vaikeuksien keskeltä ja on aina parhaimmillaan arvokisoissa. Dohan MM-kisojen neljäs sija kertoo siitä, millainen kilpailija ja heittäjä Etelätalo parhaimmillaan on.

Toni Keränen on heittänyt tänä kesänä ennätyksensä, 82,89. Jos keppi on noissa kaarissa, finaalipaikka on mahdollinen.

Päivän neljäs suomalainen on naisten 800 alkuerissä juokseva Eveliina Määttänen.

Kuka on kaikkien aikojen suomalainen keihäänheittäjä?

Olympiavoitto ja maailmanmestaruus eivät takaa keihäänheitossa vielä paikka suomalaisen yleisurheilun TOP3-keihäänheittäjien listalla.

1. Matti Järvinen

Suomalaisen keihäshistorian menestynein ja uljain luku. Matti Järvinen (1909-1985) johti suomalaisheittäjät Los Angelesin kesäkisoissa sensaatiomaiseen kolmoisvoittoon. Maailman Matti voitti olympiakullan lisäksi myös kaksi Euroopan mestaruutta, 1934 ja 1938, kunnes sotavuodet katkaisivat Järvisen arvokisaputken vain 30-vuotiaana. Järvinen paransi uransa aikana maailmanennätystä 10 kertaa. Ennätykseksi jäi Järvisen vuonna 1936 heittämän ME 77,23.

2. Tero Pitkämäki

Tero Pitkämäki voitti urallaan seitsemän arvokisamitalia. Urana kruununa oli Osakan maailmanmestaruus 2007. MM-kisoissa Pitkämäki voitti myös MM-hopeaa 2013 ja MM-pronssia 2015. EM-kisojen saldona oli yksi hopea ja kaksi pronssia. Pitkämäen suuri unelma, olympiavoitto, jäi kuitenkin suomalaiselta saavuttamatta. Parhaaksi noteeraukseksi olympiakisoissa jäi Pekingin pronssi 2008.

3. Seppo Räty

Seppo Räty oli kuuden arvokisamitalin mies – ja entinen ME-mies. Uran tähtihetki oli Rooman MM-kisojen maailmanmestaruus 1987. Tokiossa 1991 Tohmajärven jättiläinen heitti Kimmo Kinnusen jälkeen hopealle. Olympialaisissa Räty voitti hopeaa Barcelonassa 1992 sekä pronssia Soulissa 1988 ja Atlantassa 1996. EM-kotikisoissa 1994 Räty heitti hopealle.

Matti Järvinen (vas.), Matti Sippala ja Eino Penttilö ottivat kolmoisvoiton Los Angelesin olympialaisissa 1932.