Näin lähellä Jokereiden paluu Liigaan ei ole kertaakaan ollut

JääkiekkoLiiga

Näin lähellä Jokereiden paluu Liigaan ei ole kertaakaan ollut

Jokerit ei pelaa enää loppukauden otteluitaan KHL:ssä. Samuel Savolaisen mukaan päätös voi tarkoittaa Jokereiden paluuta Liigaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.2.2022 | KUVAT All Over Press

Jokerit vahvisti virallisesti keskeyttävänsä KHL-kauden ”vallitsevassa maailmantilanteessa”. Samuel, miten kommentoit Jokereiden päätöstä?

Päätös oli odotettu, sillä oli mahdoton nähdä, miten Jokerit olisi torstaiaamun jälkeen voinut jatkaa pelaamistaan sotaa käyvän maan sarjassa – varsinkin, kun tässä oli kyse Venäjän yksipuolisesta hyökkäämisestä toiseen valtioon. Päätös olisi pitänyt tehdä itse asiassa saman tien. Nyt tiedotteessa haisee hieman viestintätoimistollinen tuoksu, että Jari Kurrin oli KHL:n toimintatapojen mukaisesti käytävä keskusteluja liigan kanssa ennen päätöksen julkistamista ja koska ”maailmassa eletään juuri nyt todella vaikeita aikoja”.

Muutenkin suomalaisen jääkiekkoväen julkista kommentointia on leimannut samanlainen varovaisuus, aivan kuin pelättäisiin edelleen arvostelemasta suurta itäistä naapuria. Jokereiden päätöksen jälkeen pitäisi olla selvää, millaisia päätöksiä tehdään sen suhteen, voiko Venäjä osallistua kevään MM-kisoihin ja pelataanko MM-kisoissa yhtään ottelua Hartwall Areenalla – tai mikä sen hallin nimi toukokuussa onkin. Ainakin huomio kiinnittyy seuraavaksi sinne.

 Jokereiden yhteydessä on puhuttu, että todellinen päätösvalta Jokereissa on edelleen venäläistaustaisilla tahoilla. Mitä tämä vetäytyminen tässä mielessä kertoo? Voidaanko tässä tehdä jopa sellainen johtopäätös, että tämä päätös indikoi Jokereiden vetäytymistä KHL:stä?

Tämä on erittäin hyvä ja mielenkiintoinen kysymys. Jokereiden omistuksen on sanottu olevan suomalaisissa käsissä, mutta kyllähän totuus on, että sitä tahoa, joka kuittaa aina kauden päätteeksi miljoonien ja miljoonien tappiot, on pakko kuunnella. Ja jos se taho on antanut nyt luvan Jokereille vetäytyä KHL:stä, niin kyllä tässä ollaan hyvin lähellä sitä vaihtoehtoa, että Jokereiden taru KHL:ssä on tulossa tiensä päätökseen. Nyt on tehty päätös tästä kaudesta, mutta hyvin pian eteen tulee päätös myös seuraavasta kaudesta – ja sitä myöten päätös Jokereiden jatkamisesta KHL:ssä. Kyllä sekin vaikealta näyttää.

Isoin kysymys on, että miten käy Jokereiden rahoituksen nyt tässä tilanteessa? Jos rahahanat menevät samalla kiinni, Jokereiden kohtalo KHL:ssä on silloin käytännössä sinetöity.

Tarkoittaisiko tämä Jokereiden paluuta Liigaan?

Lähtökohtaisesti tarkoittaisi siinä tilanteessa, että KHL hyvästeltäisiin, mutta tässä on vielä monta mutkaa matkassa.

Liigalle Jokereiden paluu olisi niin näkyvyyden kuin yleisen mielenkiinnon ja kiinnostuksen kannalta valtava piristysruiske. Liiga ottaisi Jokerit avosylin vastaan ja teknisestikin Jokereiden paluu olisi helppo toteuttaa, sillä ymmärtääkseni Espoon Bluesin vanha liigaosake on edelleen vapaana. Ja onhan tässä pienemmän kuvan kysymys siitä, mikä jokerilogo rinnassa pelaavan Mestiksen Kiekko-Vantaan tilanne on?

Helsinkiin mahtuu heittämällä toinenkin Liiga-seura ja uskoisin, että Jokereiden taakse löytyisi myös sellaisia rahoittajatahoja, että sen pyörittäminen olisi mahdollista. Itse asiassa KHL:stä lähtö voisi olla Jokereille myös tällaisten tahojen suhteen mahdollisuus, sillä kaikki Jokereiden kannattajat ja potentiaaliset yhteistyötahot eivät ole koskaan kokeneet KHL-Jokereita omakseen. Jokereiden takana oli ennen KHL-aikoja vahva henki ja tuo henki olisi keskeisessä roolissa myös rahoituspohjan rakentamisessa, sillä sellaiset sijoitusneuvojat, jotka kehottaisivat sijoittamaan rahojaan Liiga-seuraan, on ymmärtääkseni aika harvassa.

Mutta on tässä myös muutama mutkakin. Jos Jokerit palaisi Liigaan, silloin keskustelun alle tulisi väistämättä se, elättääkö Suomi 16 seuran Liigaa. Liigan sisällä ollaan tällä hetkellä huolissaan siitä, että Ruotsin liiga, SHL, on karkaamassa tv-sopimusten arvojen osalta ja laajemminkin taloudellisessa mielessä Liigalta. Itse asiassa se on jo karannut. Siksi Liigassa joudutaan joka tapauksessa miettimään suuria kysymyksiä ja Jokereiden paluun yhteydessä jouduttaisiin miettimään montaa muutakin asiaa.

Mutta näin lähellä Jokereiden paluu Liigaan ei ole koskaan ollut.

 Joko Jokerit voisi pelata Liigassa ensi kaudella?

Teoriassa kyllä, mutta vain teoriassa. Aikataulu voi hyvinkin olla liian kireä ja olisiko edessä KHL:stä irtautumisen kannalta välivuosi. Tässä on ensin Liigan ja juridisen puolen päätökset sekä rahoitukseen liittyvät kysymykset – ja myös sen ratkaiseminen, missä Jokerit ottelunsa jatkossa pelaisi.

Sen jälkeen pitäisi pystyä rakentamaan joukkue tässä uudenlaisessa tilanteessa. On helppo sanoa, että Jokereilla on jo joukkue, mutta Jokereiden nykyisten pelaajien status ja palkkataso ovat sitä luokkaa, että siihen Liigassa pelaavalla seuralla ei tietenkään ole varaa. Siksi on olettavaa, että suurin osa Jokereiden pelaajista menee muihin sarjoihin kuin Liigaan. Näin myös Jokerit joutuisi rakentamaan joukkueen alusta pitäen ja se olisi haasteellista tällä aikataululla.

Kaikki tämä on kuitenkin vain spekulaatiota. Tässä on vain nyt odotettava ja katsottava mitä Jokereissa oikeasti tapahtuu.