Naisleijonat pesi kasvonsa ja vältti katastrofin, mutta välierissä kyyti kylmenee

Petra Nieminen oli Suomen sankari kolmella maalillaan.

JääkiekkoPeking 2022

Suomi kukisti Japanin naisten puolivälierissä murskalukemin 7-1. Pahin katastrofi on nyt vältetty.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.2.2022 | KUVAT All Over Press

Japanista ei ollut Naisleijonien pysäyttäjäksi olympiaturnauksen puolivälierässä. Hyvällä energialla pelannut Suomi onnistui laajalla rintamalla ja voitti ottelun maalein 7-1 ja eteni mitalipeleihin. Joukkueen kirkkain tähti oli Petra Nieminen kolmella maalillaan.

Naisleijonat aloitti ottelun heti vyörytyksellä, johon Japani ei ollut valmis. Suomi teki tarkkoja syöttöjä, luisteli vauhdilla ja onnistui lopulta viimeistelyssäkin. Ensimmäinen leijonamaali tuli parin minuutin pelin jälkeen Niemisen osuessa ylivoimalla. Hetken päästä Viivi Vainikka siirsi numerot 2-0:aan. Erän puolivälissä Japani sai jujusta kiinni. Akane Shiga kavensi 2-1:een ylivoimalla, kun 15 minuuttia oli pelattu.

Toisen erän alussa Anni Keisala sai tehdä sarjan huipputorjuntoja, kun Japani aloitti erän ylivoimalla ja kovalla painostuksella. Maaliverkko venyi lopulta kuitenkin kaukalon toisessa päässä. Michelle Karvinen teki turnauksen toisen osumansa aivan maalin kulmalta siirtäen numerot 3-1:een ja ottelun puolivälissä Karvinen syötti nerokkaasti Petra Niemiselle, joka onnistui ottelussa toistamiseen vetämällä 4-1-kiekon häijysti Japanin maalin yläkulmaan.

Kolmannen erän aluksi Nieminen viimeisteli kypärätemppunsa 5-1 osumallaan. Erän puolivälissä Susanna Tapani teki 6-1-maalin avopaikalta Japanin maalin edestä. Tapanin illan tehot vakuuttavasti 1+2. Suomen 7-1 osuman viimeisteli Sanni Hakala erän loppupuolella. Se aiheutti vielä Japanin luottomaalivahdin Nana Fujimoton vaihtamisen Akane Konishiin.

Samuel Savolainen anaylyysi

Ottelun tulos oli Suomen joukkueelle huojentava. 7–1 ovat lukemia, jolla kritiikki hetkeksi hiljenee ja pahin mahdollinen katastrofi, eli mitalipelien ulkopuolelle jääminen, on vältetty. Tärkeää jatkon kannalta oli myös se, että ykkösketju sai runsaasti onnistumisia. Mutta yhtä totta on, että vaikka voitto oli hieno, tasoerot ovat aivan valtavia. Tappio olisi nimittäin ollut yksi suurimmista epäonnistumisista naisten jääkiekon suomalaisessa arvokisahistoriassa.

Voitto oli silti lähtökohtaisten odotusarvojen saavuttaminen, eli pronssimitalin, kannalta rohkaiseva esitys.  Ottelu kirkastaa Suomen kasvoja, sillä se pelasi vakuuttavan ottelun, ja hoiti homman tyylikkäästi.

Nyt on kuitenkin ymmärrettävä, että välierään pelin kuva ja asetelmat muuttuvat täysin, kun vastaan tulee Yhdysvallat, jolle Suomi hävisi kisojen avausottelussa 2-5. Jos Japania vastaan Suomi oli lähtökohtaisesti ja pelillisesti kuskin paikalla, nyt asetelma muuttuu sellaiseksi, että Yhdysvaltoja vastaan siirrytään pelkääjän paikalle. Yhdysvallat on välierässä Suomea vastaan täysin suvereeni ennakkosuosikki.

Jotta Suomi voi haastaa Yhdysvallat, se tulee vaatimaan maalivahti Anni Keisalalta aivan supersuoritusta ja unelmapeliä. Keisala on aivan kriittisessä asemassa siinä, pysyvätkö numerot siedettävinä, että Suomi voi edes pysyä iskuetäisyydellä. Suomi ei tule lähtökohtaisesti saamaan valtavasti maalipaikkoja ja niissä pitää olla äärimmäisen tehokas.

Keisalan harteilla on kuitenkin paljon. Se on täysin selvä asia. Hänellä on edessä uransa suurin ottelu ja kovin paikka. Nyt myös suuri yleisö tulee näkemään, että mistä puusta hänet on oikeasti veistetty. Ei siitä mihinkään pääse, että vain Keisalan huippuonnistumisella, Suomi voi pysyä ottelussa iskuetäisyydellä. Niin valtava ennakkosuosikki Yhdysvallat ottelussa on.

Yhdysvallat peittosi Tshekin puolivälierässä 4– 1, mutta laukaukset se vei 59–6. Myös Kanadaa – jota vastaan Suomi hävisi 11– 1 alkusarjassa –  vastaan USA ampui hävitessään 4–2 maalia kohti hurjat 53 kiekkoa. Turnauksen avauspelissäkin USA voitti Suomea vastaan laukaukset 52–12. Se antaa aika raakaa osviittaa siitä, millaiseen kiekkosateeseen Keisala välierässä tulee joutumaan.”