Naisten Superin kautta ovat hallinneet yllätykset, erikoisuudet ja liiton kansantanhut

Rauman Feralla on riittänyt tuuletettavaa tällä kaudella.

Pesäpallo

Naisten Superin kautta ovat hallinneet yllätykset, erikoisuudet ja liiton kansantanhut

Naisten Superpesis on alkanut huipputasaisena. Pekka Arffman on tervehtii ilolla etenkin Joensuun ja Rauman nousua kärkijoukkueiden joukkoon.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.6.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Naisten Superpesis on alkanut yllättävissä merkeissä, sillä sarjan kärjessä halkovat tuulta Seinäjoki ja Joensuu. Pekka, miten sinä näet sarjan tasaisuuden?

Naisten Superpesis on ilman muuta ollut odotettua tasaisempi. Ennen kautta puhuttiin viidestä kärkiseurasta, mutta tilanne on nyt se, että kärkiseuroja on seitsemän ja näiden joukkueiden voimasuhteet ovat kauden ensimmäiseksi kolmanneksen aikana olleet todella tasaisia.

Joensuu ja Rauma olivat ennen kautta viiden kärkiseuran haastajia, mutta ne molemmat ovat aloittaneet kautensa todella vakuuttavasti ja nousseet kärkiseurojen joukkoon.

Toki se on hyvää pitää mielessä, että pelkkä sarjataulukko ei kerro koko totuutta. Joukkueet ovat pelanneet eri määrän otteluita ja niiden sarjaohjelmat ovat olleet erilaisia. Esimerkiksi Joensuu on kohdannut kahdeksassa ottelussa muista kärkiseuroista vain Porin ja Rauman, kun esimerkiksi Rauma on kohdannut seitsemässä ottelussaan muista kärkiseuroista viisi.

Näetkö, että Joensuun ja Rauman lento voi kestää koko kauden eli voivatko ne aidosti sotkea kärki- ja mitalikamppailuita?

Pidän edelleen Mansea ja Lapuaa sarjan vahvimpina joukkueina ja niiden lyöminen vaatii miltä tahansa joukkueelta syksyn ratkaisupeleissä täydellistä onnistumista eikä mikään ole silloinkaan varmaa.

Mansen ja Lapuan jälkeen tulee sitten tasainen ryhmä, ja tähän ryhmään kuuluvat myös Joensuu ja Rauma. Se, mitkä näiden haastajien sijoitukset ovat, selviää vasta kesän aikana.

On myös hyvä muistaa, että naisissa pelataan tänä kesänä ensimmäistä kertaa säälipleijarit, joihin pääsee sijoille 7-10 runkosarjassa sijoittuneet joukkueet.

Tämän hetken näkymässä Joensuu ja Rauma ovat vahvasti kiinni suorassa pudotuspelipaikassa, mutta erot ovat niin pienet, että tässä ehti vielä moni sijoitus muuttua. Joka tapauksessa yhtä kärkiseuraa odottavat joka tapauksessa säälipleijarit, mikä sekin lisää sarjan jännittävyyttä.

Rauma ja Joensuu ovat molemmat vakavasti otettavia joukkueita, sen ne kumpikin ovat osoittaneet.

Rauman vahvuudesta kertoo se, että se on voittanut sekä Mansen että Lapuan. Vaikka joukkueen ulkopeli ei olekaan mitenkään poikkeuksellisen jäistä, se on kuitenkin pitänyt juuri näissä isoissa otteluissa. Lapua ei lyönyt Rauman kentästä yhtään juoksua ja Mansekin löi vain kaksi juoksua.

Sisäpelissä Raumalla on kohtalainen ykköskärki, mutta sekään ei ole sarjan eliittiä. Itse asiassa Rauman kaudessa on se erikoinen piirre, että sisäpelitilastojen kärkisijoilta on turha etsiä Feran pelaajia. Lyöjätilastossa 13. oleva Iina Valkeejärvi on tällä hetkellä ainoa Feran pelaaja, joka mahtuu TOP20:een lyöjä-, etenijä- ja kärkilyöntitilastossa.

Erikoisuutta korostaa se, että vastaavasti Joensuun pelaajat loistavat tilastoissa. Kärkilyöntitilastoissa Nelli Huotari, Noora Pasi ja Jutta Myllyniemi ovat valloittaneet kolme kärkisijaa, Pasi johtaa etenijätilastoa ja lyöntitilastossa Maria Kaakinen ja Hanna Toivonen ovat sijoilla 2 ja 3.

Tämä kertoo siitä, että Joensuu painottaa ja pelaa railakasta sisäpeliä. Joukkue on tehnyt ylivoimaisesti eniten juoksua, 84, eli 10,5 juoksua per ottelu. Se näkyy ymmärrettävästi myös sisäpelitilastoissa.

Vaikka Joensuun pelaajat loistavat tilastoissa, Joensuun todellinen taso punnitaan sitten, kun se pelaa useampia otteluita näitä muita kärkiseuroja vastaan. En näe kuitenkaan mitään syytä, etteikö Joensuu pysyisi yhtenä kärkiseuroista koko kauden.

Yksi erikoisuus on myös se, että Joensuusta on valittu Itä-Länteen jo neljä pelaajaa, kun Joensuun kanssa Idässä pelaavasta Mansesta on esimerkiksi valittu vain etenijäjokeri Kiira Kautto – ja Lännessä pelaavasta Ferasta ei yhtään pelaajaa. Mistä tämä kertoo?

Tämä kertoo ennen muuta erikoisesta valintavasta tämän kauden Itä-Lännessä.

Näistä viidestä valinnasta kolme – lukkari ja kaksi jokeria – on valittu yleisöäänestyksessä ja kahden ulkopelaajan valinnasta ovat vastanneet median edustajat.

Joensuusta yleisöäänestyksessä joukkueeseen on valittu lukkari Veera Toikka ja lyöjäjokeri Maria Kaakinen. Media valitsi molemmille ulkopelipaikoille Joensuun pelaajan, Noora Pasin ja Nelli Huotarin.

Valintatapa on saanut osakseen kovaa arvostelua, enkä itsekään pidä keksintöä onnistuneena. Itä-Länsi ei kuitenkaan ole ollut enää pitkään aikaan huippu-urheilutapahtuma, vaan pikemminkin pesäpalloväen kansantanhujuhla.

Jos Itä-Länttä halutaan viedä entistä enemmän tällaiseen iloisen karnevaalin suuntaan, niin sittenhän tällainen tapa valita pelaajia sopii henkeen hyvin.

Vaikka valintatapa onkin ontuva, en ota mitään pois valituilta pelaajilta. Naisten puolella kaikki valitut pelaajat ovat pelanneet hyvän kauden, mutta jos joukkueet olisi valittu samalla tavalla kuin vaikkapa maajoukkueet, listat olisivat olleet varmasti erilaisia.