Näkemiin Tottenham – Valioliigan mestaruus on enää kahden seuran kauppa

William Saliba (oik.) johti Arsenalin tuuletuksia Gabrielin (vas.) tekemän 1-0-osuman jälkeen.

JalkapalloValioliiga

Näkemiin Tottenham – Valioliigan mestaruus on enää kahden seuran kauppa

Voiko Valioliigan mestaruuden voittaa enää mikään muu seura kuin Arsenal tai Manchester City? Jukka Röngän mukaan ei.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.11.2022 | KUVAT All Over Press

Mielenkiintoinen Valioliiga-viikonloppu paketissa. Jukka, sanoit perjantaina Lahjomattomat-podcastissa, että Valioliigan mestaruus on enää kahden seuran, Arsenalin ja Manchester Cityn, kauppa. Kaikki eivät ole ilmeisesti saaneet koppia matematiikastasi, jolla perustelit asiaa. Avaa logiikkaasi – ja onko tuo logiikka näiden viikonlopun tulosten mukana muuttunut?

Logiikka ei ole muuttunut, eivätkä myös perusteet logiikan takana. Itse asiassa Tottenhamin sunnuntainen 1-2-tappio Liverpoolille vankisti entisestään näitä laskelmia ja sitä näkymää, että liigamestaruus on Arsenalin ja Manchester Cityn välinen kilpajuoksu.

Sitten tähän laskelmaan.

Ensimmäinen muuttuja on arvioida, kuinka monta pistettä liigamestaruuden voittamiseen tällä kaudella tarvitaan. Viime vuonna City voitti mestaruuden 93 pisteellä ja Liverpool oli kakkonen 92 pisteellä.

Ensimmäinen kysymys tämän jälkeen on, onko joku asia oleellisesti muuttunut viime kaudesta vai onko oletettavaa, että liigamestaruuden voittaminen vaatii tällä kaudella samassa suurusluokassa oleva pistemäärää?

Pidän edelleen Manchester Citya niin sanottuna määräävänä mittatikkuna eli City pistää riman tietylle korkeudelle ja jos joku muu seura haluaa voittaa mestaruuden, sen on ylitettävä Cityn pistemäärä.

Kun katsotaan Cityn alkukautta ja sitä, millainen lisä joukkueelle Erling Braut Haaland on ollut, niin on aika helppo ennakoida, että Cityn pistemäärä tulee olemaan suuruusluokassa noin 90-94 pistettä. Totta kai kautta on pelattu vasta kolmannes ja jalkapallossa voi tapahtua mitä tahansa, mutta jos joku oletusarvo Cityn pisteille pitää asettaa, se on tuossa.

Ja nyt sitten siihen matematiikkaan. Jos ajatellaan, että Citylla olisi kauden päätteeksi viime kauden tapaan 93 pistettä, niin seuraava kysymys on, mikä joukkue voisi sen realistisesti ottaen ylittää?

Jos Liverpool voittaisi kaikki loput 25 liigaotteluaan – mitä se ei tee –, sen maksimipistemäärä olisi 94 pistettä. Chelsean maksimipistemäärä on 96, Manchester Unitedin ja Tottenhamin 98 ja Newcastlen 99 pistettä.

Nämä pistemäärät tarkoittavat, että saavuttaakseen 94 pistettä, Liverpool ei voi menettää enää yhtään pistettä, Chelsea voi pelata vain yhden tasapelin, Manchester United ja Tottenham voivat hävitä yhden ottelun tai pelata kaksi tasapeliä ja Newcastle voi hävitä yhden ottelun ja pelata yhden tasan.

Arsenalin maksimipistemäärä tällä kaudella on 109 pistettä – ja tässä tulee se kriittinen ero. Saavuttaakseen 94 pistettä Arsenal voi hävitä viidesti tai hävitä kolmesti ja pelata kolmesti tasan. Se on tietenkin eri kysymys, saavuttaako Arsenal oikeasti 94 pisteen tai Cityn 93 pisteen rajaa, mutta näin tämä matematiikka joka tapauksessa toimii.

Jos mestaruustaistelua ajatellaan muiden seurojen kuin Cityn ja Arsenalin kannalta, silloin mestaruuteen tarvittavan pistemäärän olisi laskettava jonnekin 84-86 pisteen tuntumaan. Onhan se toki mahdollista, mutta vähemmän todennäköistä kuin se, että mestaruus vaatii sen 90-94 pistettä.

Uskotko oikeasti Arsenalin mestaruuteen?

Totta kai Arsenalin liigamestaruus on tällaisen alkukauden ja tällaisten esitysten jälkeen mahdollinen, mutta on se joka tapauksessa kovan työn takana, sillä tuo aiemmin mainittu 94 pisteen raja vaatisi Arsenalilta 2,4 pistettä per ottelu, mikä vastaisi lähes samaa pistearvoa kuin millä City on pelannut alkukauden. Onko tuo raja oikeasti 94 pistettä vai vähemmän, on Arsenalin mestaruusunelman iso muuttuja. Ehkä realistisempi tavoite Arsenalilla on 86-90 pistettä.

Pelillisesti isoja kysymyksiä Arsenalilla on tietysti se, miten nuori joukkue kestää fyysisesti tällaista pelitapaa ja pelirytmiä – ja miten Arsenal kestäisi tiettyjen avainpelaajien loukkaantumisia. Maalivahtiosasto ja puolustus kestäisivät kyllä loukkaantumisia, mutta keskikentällä ja kärjessä poissaolot tekisivät kipeää. Varsinkin Gabriel Jesus, Bukayo Saka, Thomas Partey ja Gabriel Martinelli ovat sellaisia pelaajia, joille ei tällä hetkellä ole mitat täyttävää korvaajaa. Fabio Vieira voisi juuri ja juuri säällisesti täyttää Martin Ødegaardin tai Granit Xhakan saappaita, vaikkei hän heidän tasoinen pelaaja ainakaan vielä ole.

Arsenal todennäköisesti hankkii tammikuun siirtoikkunassa näille kriittisille pelipaikoille lisää leveyttä. Edun johtamalla scouting-osastolla on ollut erinomainen silmä hankinnoissa, mutta pidän erityisen hankalana korvaajan löytämistä Gabriel Jesukselle. Hänen pitäisi ymmärtää artetalaisen prässipelin logiikka ja vastata sen fyysisiin haasteisiin ja olla vielä maailmanluokan viimeistelijä. Sellaisia pelaajia löytyy toki, mutta kuka heistä haluaisi siirtyä Arsenaliin istumaan pääosin penkille? Se on se haaste.

Eli mikä on prognoosisi Valioliigan kärjen osalta?

Manchester City on edelleen suurin mestarisuosikki ja Arsenal sen ainoa uhkaaja. Prosentit ovat selvästi Cityn eduksi, mutta Arsenalilla on saumansa.

Muut ovat ulkona mestaruustaistelusta ja saavat keskittyä nyt taisteluun Mestarien liigan paikoista. Siinä korissa on selkeästi viisi seuraa – Tottenham, Newcastle, Manchester United, Chelsea ja Liverpool. Kahdelle niistä löytyy paikka Business-luokasta ja muut joutuvat taistelemaan turistiluokan paikoista.

Parhaassa jamassa peli on tällä hetkellä Newcastlella, mutta toisaalta heidän materiaalinsa on kuitenkin kapeampi kuin muilla kärkiseuroilla. Tottenhamilla, Manchester Unitedilla ja Chelsealla on vielä paljon tekemistä pelinsä kanssa. Lisäksi Chelsean ja Tottenhamin tilanne on siinä mielessä arvaamaton, että siellä voi tapahtua mitä tahansa myös manageririntamalla. Antonio Conte voi nostaa kytkintä milloin tahansa ja katsotaan nyt, miten pitkään Graham Potter on hyvän managerin maineessa Chelsean amerikkalaisessa tulos tai ulos -myllyssä.

En tuulettaisi Liverpoolin voittoa Tottenhamista vielä määräänsä enempää, sillä Tottenham oli ensimmäisellä jaksolla luokaton. Mutta on vaikea uskoa, etteikö Jürgen Klopp saisi punakonetta toimimaan vielä tutulla tavalla. Mohamed Salah on päässyt selvästi irti lähtötelineistään eikä Darwin Nunezin’kaan syttyminen liekkeihin ole kaukana.

Eli sinultahan, Jukka, saa tunnetusti selkeitä vastauksia. Mikä on siis kauden tulojärjestys Valioliigan kärjessä?

Manchester City, Arsenal, Tottenham, Liverpool, Manchester United, Newcastle, Chelsea.

Arsenal

Mohamed Salah upotti maaleillaan Tottenhamin sunnuntaina Lontoossa 2-1.