NHL:ssä on mahdollisuus puhdistaa peliä porsasteluilta, mutta se ei voi jäädä yksittäisen kannanoton varaan

JääkiekkoNHL

NHL:ssä on mahdollisuus puhdistaa peliä porsasteluilta, mutta se ei voi jäädä yksittäisen kannanoton varaan

NHL lähetti Tom Wilsonin 5000 dollarin sakkotuomiolla vaarallisen viestin. Siksi New York Rangersin kannanotto ei voi jäädä NHL:ssä ainoaksi, mikäli muutosta oikeasti voidaan saada aikaan, kirjoittaa Samuel Savolainen.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 5.5.2021 | KUVAT All Over Press

NHL:ssä on pinnan alla on kuplinut jo kauan.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun NHL:n kurinpitoa on kritisoitu siitä, että tuomiot ovat olleet vaisuja vaarallisiin tekoihin nähden.

NHL:ltä on odotettu kovia toimia esimerkiksi päävammojen ja muiden sikailujen kitkemiseksi. Välillä NHL on siinä onnistunut ja antanut tuntuviakin pelikieltoja, mutta yleiskuva on se, että useammin se tuntuu päästäneen törkeyksien tekijät lähes kuin koira veräjästä tai vaatimattomalla tuomiolla läpi.

Niin kävi myös Tom Wilsonin tapauksessa, joka on noussut NHL:ssä – ja täysin ansaitusti – sarjan kärkisikailijan maineeseen.

Wilsonin kohdalla on jo alettu kaivamaan vastaavanlaisia videonauhoja muiden pelaajien vastaavankaltaisista tempuista, jossa on mietitty, että onko Wilsonila samanlaiset säännöt kuin muilla pelaajilla?

Oikea kysymys kuitenkin on, että pitäisikö Wilsonilla edes olla samankaltaiset säännöt?

Ei pitäisi.

Jos on toistuva rötöstelijä ja toistuvasti toisten pelaajien terveyttä vaarantava yksilö, on silloin teoillaan ansainnut aseman, johon kuuluukin korotettu tuomioiden arvosteluasteikko.

Isku sisältä

NHL:n kurinpitoon kohdistuvassa kritiikissä nähtiin kuitenkin tiistaina keskeinen muutos – nyt kurinpitoa ei kritisoitu vain verhon takaa, vaan verhon sisältä. Ei kritisoitu ulkoa, vaan kritisoitiin sisältä.

Kun Wilsonin törkytemppujen kohteeksi joutuneiden pelaajien seura New York Rangers laittoi ulos tiedotteen, jossa se ilmaisi tyytymättömyytensä Wilsonin saamaan naurettavaan 5000 dollarin sakkotuomioon, se ilmaisi myös tyytymättömyytensä kurinpitäjä George Parrosiin, uransa NHL-tappelijana luonut ex-pelaaja, joka saattaa katsoa lajia oman pelaajaprofiilinsa kautta. Parros toimessaan nauttii kuitenkin NHL:n luottamusta niin kauan kuin hän pestissään jatkaa.

Kysymys ei siksi ole vain Parrosista – kyse on koko NHL:stä, jonka päätöksiä koko muu jääkiekkomaailma seuraa ja josta otetaan myös monessa asiassa esimerkkiä. Kysymys siis on, että haluaako NHL aidosti suojella pelaajiaan vai ei? Vai onko kaikki vain löysää sanahelinää.

Se kysymys on historiaan peilattuna täysin perusteltu.

New York Rangersin julkisessa kritiikissä voi kuitenkin käydä niin, kuin usein liigaa kohtaan esitetyssä julkisessa kritiikissä käy. Lopulta suurimmat sanktiot saa kritiikin esittäjä, tässä tapauksessa Rangers, vaikka kritiikissä olisi miten paljon perää tahansa.

Rangersin kritiikki oli tervetullutta, mutta se uhkaa jäädä yksittäiseksi kritiikiksi, jos rintamaan ei liity myös muita NHL:ssä. Eli heitä, joiden ääntä oikeasti kuunnellaan. Se joukko, jolla on valtaa tehdä muutos, pitää sisällään muut seurat ja tunnetuimmat pelaajat – nykyiset ja entiset.

On täysin selvää, että Rangers ei ole yksin mielipiteensä kanssa, mutta ketkä uskaltavat astua esiin?

Suuruutta olisi nyt tarjolla.

Iso linjanveto

Joka tapauksessa – kuten kurinpitoasioissa aina – NHL teki päätöksellään omanlaisensa linjanvedon. Linjanveto on tässä tapauksessa huolestuttava ja tapauksesta käyty keskustelu jakaa ihmisiä kahtia.

Osa on huolissaan siitä, että NHL-jääkiekkoa ollaan viemässä suuntaan, joka vie pelistä pois kovuutta.

Jokainen voi kuitenkin kysyä itseltään, että onko hiustenrepiminen, maassa makaavan päähänlyönnissä ja esimerkiksi 16 senttiä ja 23 kiloa pienemmän tähtipelaajan retuuttamisessa mitään kovaa, vaikka Artemi Panarinin kaltainen tähtipelaaja olisikin provosoinut?

Esimerkiksi entinen NHL-poliisi John Scott ilmaisi osuvasti, että nyt pelaajille on lähetetty viesti, jossa Wilsonin teot ovat käytännössä ok. Jos tuomio on 5000 taalan sakko, joka vastaisi keskituloiselle suomalaiselle suurin piirtein parkkisakon kaltaista rahamäärää, on selvää, että se ei pelaajia saa lopettamaan vastaavia tekoja – vaan pikemminkin antaa sille hiljaisen mandaatin.

Ja juuri siksi tuomio pitää sisällään tätäkin vaarallisemman viestin.

Tuomiollaan NHL käytännössä viestitti, että se suojelee mieluummin vaarallisia porsastelijoita kuin porsastelujen kohteeksi joutuvia pelaajiaan.

Sitäkö joku oikeasti haluaa?

Lue myös: Patrik Laine on keskienkertainen pelaaja, joka on Columbuksessa väärässä paikassa

Tilaa Elmo  tarjoushintaan  6 kk 49 e .

Voit ostaa Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteestä tai diginä Lehtiluukusta.