Nuorten Leijonien kysymysmerkit nousivat pintaan Tshekki-voitosta huolimatta

Kasper Puutio iski Suomen 2-2-tasoituksen ja sai ansaitsemansa onnittelut.

JääkiekkoU20MM

Nuorten Leijonien kysymysmerkit nousivat pintaan Tshekki-voitosta huolimatta

Nuoret Leijonat otti 3-2-voiton Tshekistä voittolaukauskisan jälkeen. Samuel Savolainen purkaa ottelun käänteet.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.8.2022 | KUVAT Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi voitti voittolaukauskilpailun jälkeen Tshekin 4-3. Samuel, miten niputat ottelun?

Tästä vähän varoiteltiin jo, sillä Suomen kysymysmerkit olivat läsnä jo monta luokkaa heikompaa Latviaa vastaan ja niin olivat jo harjoitusotteluissa. Jälleen kerran ottelun ensimmäinen erä oli vaikea ja verkkainen, kamppailupeliltä puutteellinen, peliä pakottava ja huolimaton. Nyt luokkaa kovempaa maata vastaan se maksoi jo hinnan. Se hinta oli avausmaali. Avausmaali meni hieman puolustuksen piikkiin, mutta myös maalivahti Leevi Meriläisen, sillä ei Tshekin laukauksen noin pienestä kulmasta olisi koskaan pitänyt mennä sisään. Sitten Suomi toteuttikin jo toista helmasyntiään jäähykurin puutetta ja Tshekki pääsi ylivoimalle. 1000-0 -aloitusvoitosta kiekko yllätti jälkeen hieman helpon oloisesti Meriläisen ja ei tainnut olla kovin kaukana, että maalivahti olisi vaihtunut jälleen.

Aloitusympyrässä Suomi oli erityisesti avauserässä ongelmissa, sillä järjestäen oman pään aloitukset menivät Tshekille. Sekin sitten maksoi. Meriläinen kuitenkin keräsi itsensä hyvin muun joukkueen tavoin. Roby Järventien maali ylivoimalla oli ottelulle Nuorten Leijonien kannalta erittäin tärkeä. Pienet asiat nousivat nyt liian isoiksi asioiksi.

Mutta kunniaa on annettava myös vastustajalle, Tshekki pelasi erilaisella pelitavalla kuin yleensä on juniorikisoissa totuttu ja vaikuttaa siltä, että pelitavassa oli Tshekin miesten maajoukkueen päävalmentajan Kari Jalosen kädenjälkeä. Tshekin tiivis trap sai Suomen avauspelaamisen vaikeuksiin ja sumppua ei meinattu avauserässä murtaa millään.

Suomi kuitenkin petrasi huomattavasti toiseen erään ja otti ottelussa komennon. Erityisen komea suoritus nähtiin Roni Hirvoselta, joka pienessä tilassa pystyi pelaamaan Aatu Rädyn paukuttamaan 3-2 -johtoaseman. Lopulta Tshekki pääsi vielä tasoittamaan ihan ansaitustikin ja lopulta rankkareissa erotus oli Kasper Simontaipaleen komea veivi.

Osoittiko ottelu Suomen osalta uusia huolenaiheita?

Kyllä tässä on valmennusjohdolla pureskeltavaa. Joukkueessa on tällä hetkellä hieman kahden kerroksen väkeä. Ei ole hyvä tilanne, että ykkösketjua, joka on kiistatta toki kuuma kenttä, joudutaan peluuttamaan näin raskaasti. Esimerkiksi Aatu Rädyn jääaika oli yli 24 minuuttia. Ykkösketju oli vahva jälleen kerran, ei se siitä jäänyt kiinni ja sikäli ymmärrän Pennasen ratkaisua, mutta neljän kentän rullaaminen ei oikein nyt toteudu.

Moni pelaaja on tällä hetkellä vaisu, ja vähän odotellaan että ykkösketju hoitaa tämän tai päästäisiin ylivoimalle. Se on anteeksiantamatonta ja siihen olisi löydyttävä uusia lääkkeitä. Tshekki oli kiistatta erilainen ja vaikea vastustaja, mutta on mahdollista, että tämänkaltaista vastustajaa, joka puolustaa noin sumputtavasti, ei alkusarjassa enää tule. Siihenkin on kuitenkin oltava valmis, sillä tämä Tshekki voi olla näissä kisoissa kova.

On hyvin mahdollista, että Pennanen tekee lisää ketjumuutoksia, sillä monella pelaajalla on tällä hetkellä parannettavaa. Esimerkiksi Samuel Heleniuksen kenttä oli aivan pimennossa ja myös Eemil Viro-Ruben Rafkin -pakkipari, joka kuitenkin keväällä pelasi Liiga-finaaleita, on ollut yllättävän vaisu. Listaa voisi jatkaakin, mutta tässä on selvästi pohdittavaa, miten kaikista saataisiin lähemmäksi maksimeja irti. Päävalmentaja Pennasen haastattelun perusteella hän on kuitenkin selvästi kartalla, mistä nyt falskaa.

Mitä positiivista näit ottelussa?

Positiivista oli kuitenkin se, että Suomi ei halvaantunut kahden maalin takaa-ajoasemassa vaan malttoi jauhaa peliään ja se lopulta toi tulosta. Se osoitti luonnetta ja tämä oli varmasti Latvia-verryttelyn jälkeen tärkeä kokemus turnauksessa. Ottelun alkuihin on kuitenkin keksittävä jotain ja kuten sanoin, myös ketjumuutokset voisi olla mahdollisia. Yhtään matkustajaa tässä koneessa ei voi olla, jos mestaruuden tämä joukkue aikoo voittaa. Odotan monelta pelaajalta isoa tasonnostoa seuraavaan otteluun Slovakiaa vastaan.