Nuorten MM-kisojen keskeyttäminen heittää kysymysmerkin myös Pekingin kisojen päälle

JääkiekkoU20MM

Nuorten MM-kisojen keskeyttäminen heittää kysymysmerkin myös Pekingin kisojen päälle

Jääkiekon Nuorten MM-kisat keskeytetään koronaepidemian sotkettua kisojen ohjelman. Samalla herää kysymys, mitä tapahtuu Pekingin olympialaisille.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 30.12.2021 | KUVAT All Over Press

Koronaepidemian kouriin joutuneet jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat on keskeytetty. Asian vahvisti Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Koronakriisi iski MM-kisoihin tiistaina, jolloin jouduttiin perumaan USA:n ja Sveitsin välinen ottelu. Sveitsi tuomittiin ottelun voittajaksi luovutusvoitolla. Keskiviikkona kaatui ensin Suomen ja Tšekin ottelu ja sen jälkeen vielä Venäjän ja Slovakian välinen ottelu.

Suomi ehti pelata kisoissa kaksi ottelua. Ensimmäisessä ottelussa Nuoret Leijonat kaatoi Saksan 3–1 ja toisessa ottelussa Itävallan 7–1.

***

Täältä käsin on tässä vaiheessa vaikeaa arvioida, mikä tilanne paikan päällä todellisuudessa on, joten asian arvioiminen ei ole helppoa. Siksi on parempi arvioita asioita syvällisemmin vasta, kun kaikki asianhaarat ovat tiedossa. En haluaisi uskoa, että päätöstä on kuitenkaan kevyin perustein tehty.

Sen voi kuitenkin sanoa, että mitä enemmän tartuntoja, otteluiden peruutuksia ja niiden aiheuttamia luovutusvoittoja alkoi ilmaantua, sitä enemmän alkoi valjeta, että kyllä tässä saattaa pillit olla menossa näiden kisojen osalta pussiin. Jos pelejä olisi jouduttu perumaan enemmänkin, kuten alkoi vaikuttaa, niin eihän näissä kisoissa olisi todennäköisesti ainakaan toteutunut todellisen urheilullisen paremmuuden mittaaminen.

Tietysti asia harmittaa pelaajien ja muiden toimihenkilöiden osalta, jotka ovat tehneet valtavasti työtä turnauksen eteen. Monen nuoren urheilijan unelma meni nyt murskaksi.

Koska otteluissa katsojamäärät jäivät kovin pieniksi, eivätkä ne ainoastaan johtuneet viranomaispäätöksellä tehdystä puolitetuista yleisömääristä, sillä edes puolen hallin yleisömääriin kisoissa ei ylletty. Sekin epäilemättä helpotti päätöstä puhaltaa peli poikki.

***

Ja mielenkiintoinen asia on, että enempää sanaleikittelemättä, turnausjärjestelyjenkin kupla puhkesi. Se kävi ilmi Ilta-Sanomien jutussa, että kisoissa ei olekaan kuplaolosuhteet, kuten on puhuttu – vaan special environment, kuten Suomen joukkueen GM Kimmo Oikarinen asian ilmoitti.

Oikarisen mukaan kyse on siitä, että hotellissa on asunut muitakin ihmisiä, eikä joukkueet tiedä esimerkiksi hotellihenkilökunnan testaamisesta. Se taas tarkoittaa silloin sitä, että kyseessä ei ole todellakaan mikään kupla.

Päävalmentaja Antti Pennanenkin kertoi julkisuudessa että Kanada sai saapua turnauspaikalle omassa aikataulussaan. Moni asia vaikuttaa pettäneen pahemman kerran järjestäjätahon puolelta. Se tuntuu hämmästyttävältä, sillä koronan kanssa on jo jouduttu tulemaan toimeen nyt jonkin aikaa. Ehkä jotain olisi voitu paremmin jo oppia ja sisäistää.

***

Seuraava perusteltu kysymys on, pitäisikö myös olympialaisten jääkiekkoturnaus ja jopa koko Pekingin olympialaiset perua. Olipa kysymys kuinka hyvä tahansa, siihen ei ole vielä kenelläkään vastausta. Se on kuitenkin selvää, että myös olympialaisten päällä on entistä suurempi kysymysmerkki – ja epävarmuus.

Voisiko kyseeseen tulla kisojen siirtäminen vuodella eteenpäin kuten kesäkisojen kanssa kävi?

Mene ja tiedä.

Mutta ei siihen päätökseen välttämättä yksi nuorten jääkiekkoturnaus vaikuta, sillä järjestelytkin luultavasti ovat erilaiset. Eikä olympialaisissa tietenkään ole kyse vain kumisen kiekon lätkimisestä. Joku vaikutus sillä varmasti kuitenkin on, että kovin hankalalta näyttää nyt urheilun kannalta globaalisti. Esimerkiksi maailman suurimpien palloilusarjojen, kuten Valioliigan, NFL:n, NBA:n tilanteet osoittavat, että hankalassa raossa nekin ovat. Pelejä viedään läpi repaleisilla miehistöillä, että sarjoja saadaan vietyä läpi. Eikä ihan helppoa ilmeisesti ole ollut yksilölajeissakaan.

Selvää on, että ei silloin mitata enää oikeaa paremmuutta jos tapahtumapäivän aamunkoitteessa lasketaan, että ketkä kynnelle kykenevät.