Olympiastadionin finaalihankkeelle olisi erinomainen vaihtoehto, mutta sen tiellä on yksi jäärä

Sotkamon Jymy juhli Suomen mestaruutta vuosi sitten Hiukassa. Kuka juhlii ja missä Suomen mestaruutta vuoden päässä?

Pesäpallo

Olympiastadionin finaalihankkeelle olisi erinomainen vaihtoehto, mutta sen tiellä on yksi jäärä

Ensi vuoden finaaliotteluiden mahdollinen pelaaminen Olympistadionilla on nostattanut vastalausemyrskyn. Ongelmaan olisi kuitenkin ylivoimainen ratkaisu.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 13.5.2021 | KUVAT All Over Press

Pesäpalloliitto on ajanut itsensä vaikeaan pattitilanteeseen yrittäessään järjestää ensi vuoden finaaliottelut pesäpallon 100-vuotisjuhlavuoden kruunuksi Olympiastadionilla. Jos Pesäpalloliiton suunnitelma toteutuisi, finaalit pelattaisiin lokakuun 2. päivänä ja Suomen mestaruudet niin naisissa kuin miehissäkin ratkaistaisiin yhdessä ottelussa.

Pesäpalloliiton suunnitelma on herättänyt rajua vastustusta. Kaikista kiivaimmin hanketta ovat vastustaneet miesten potentiaaliset loppuotteluseurat, Vimpelin Veto, Manse PP ja Kouvolan Pallonlyöjät. Suurista seuroista Joensuun Maila on liputtanut hankkeen puolesta, samoin Sotkamon Jymyn uskotaan taipuvan suunnitelman taakse.

Vimpelin Veto julkaisi asiasta jopa oman tiedotteen, jossa se vastusti jyrkästi finaaliottelun pelaamista Olympiastadionilla.

Ymmärrän Pesäpalloliiton ajatuksen ja sen, millaisia taloudellisia ja markkinoinnillisia hyötyjä koko pesäpalloliikkeen kannalta finaaliotteluiden pelaamiseen Olympiastadionilla liittyisi.

Mutta kaikesta hyvästä huolimatta Pesäpalloliiton kannattaisi perääntyä suunnitelmiensa kanssa.

Tilanne on ajautunut nyt siihen pisteeseen, että jos Pesäpalloliitto ajaa väkisin hankkeen maaliin, sitä ei unohdeta ihan huomenna Vimpelissä, Tampereella ja Kouvolassa. Superin suurimmat seurat ovat muutenkin miettineet huippupesäpallon organisoimista uudella tavalla ja tämä kiista voi pahimmillaan eskaloitua sellaiseksi, että siinä aletaan kaivaa Superpesis Oy:tä kohta porukalla haudasta.

Siitäkään ei ole kahta sanaa, että urheilullisesti paras viidestä -ottelusarja on parempi vaihtoehto kuin mestaruuden ratkaiseminen yhdessä ottelussa.

Ylivoimainen ratkaisu

Kaikista painavin syy vetäytyä Olympiastadionilla pelattavista finaaleista on kuitenkin se, että kiistaan olisi olemassa ylivoimainen ratkaisu – vuoden 2022 Itä–Lännen siirtäminen Olympiastadionille.

Ensi vuoden Itä–Länsi on myönnetty Tampereelle, mutta Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo on tyrmännyt jyrkästi kaikki suunnitelmat Tampereelle myönnetyn Itä–Lännen siirtämisestä Olympiastadionille.

Tampere sai Itä–Lännen alun perin täksi vuodeksi, mutta kun Porin Itä–Länsi jouduttiin viime kesänä perumaan koronarajoitusten vuoksi, kaikkia jo myönnettyjä Itä–Länsiä siirrettiin vuodella eteenpäin. Pori siirtyi tälle vuodelle, Tampere ensi vuodelle ja Sotkamo vuodelle 2023.

Tuota ratkaisua on jälkeenpäin helppo pitää virheenä, mutta sen kanssa on elettävä.

Ensi vuoden Itä–Lännen mahdollisessa siirtämisessä on kysymys on klassisesta tilanteesta, jossa toisessa vaakakupissa on yhden seuran etu ja toisessa koko pesäpalloliikkeen etu. Helimolle on kuitenkin turha mennä puhumaan pesäpallon edusta, sillä häntä kiinnostaa vain Manse PP:n etu. Ja siitä edusta Helimo pitää jääräpäisesti kiinni, vaikka saisikin vastineeksi uuden Itä–Lännen tai vaikka kaksikin.

Ainoa ongelma Itä–Lännen siirtämisessä Helsinkiin olisi se, että Olympiastadion on varattu koko kesäksi, sillä normaalien tapahtumien lisäksi kesällä 2022 on siirretty koronan alta konsertteja ja muita suuria tapahtumia. Siksi Itä–Länsi jouduttaisiin pelaamaan samana viikonloppuna, jonne on nyt suunniteltu finaaliotteluita. Lokakuun ensimmäinen viikonloppu ei kuitenkaan ole samanlainen karnevaaliajankohta kuin Itä–Lännen pelaaminen Helsingissä keskellä kesää, mutta sekin olisi parempi ratkaisu kuin Itä–Lännen pelaaminen Tampereella tai finaaleiden pelaaminen Olympiastadionilla.

Pesäpalloliitolla on edessään vaikeita neuvotteluja ja vaikeita ratkaisuja. Finaalien osalta kysymys on vain päätöksenteosta, mutta Itä–Lännen siirtämisessä kysymys on myös juridiikasta, jos Manse PP ei vapaaehtoisesti suostuisi luopumaan ensi vuoden Itä–Lännestä.