On aivan upeaa, että jalkapallo on palannut – peli on ilman yleisöä puhdasta

JalkapalloMuut

On aivan upeaa, että jalkapallo on palannut – peli on ilman yleisöä puhdasta

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 17.5.2020 | KUVAT All Over Press

Saksan Bundesliga jatkui vauhdikkaasti, kun sarjassa pelattiin lauantaina kuusi ottelua. Sunnuntaina pelataan kaksi ottelua. Kierroksen viimeinen peli pelataan maanantaina.

Kuten odottaa sopi, sarjan jatkuminen kirvoitti keskustelua sosiaalisessa mediassa sekä muutenkin mediassa. Jalkapallo palasi oudolla tavalla – tuuletuksissa pidettiin turvavälejä, katsomot olivat tyhjinä ja vaihtopenkillä nähtiin kasvosuojusten kera peliä analysoineita valmennustiimejä.
Kannattajien yleinen mielipide taitaa olla, että on kiva, että jalkapallo jatkui, mutta peli ei ole sama asia ilman tupaten täynnä olevia stadioneita.
Tässä kohtaa olisi hyvä tehdä reality check.

On totta, että yleisön puuttuminen vaikuttaa. Mutta mihin se oikeasti vaikuttaa, on oleellinen asia ymmärtää ennen kuin jalkapallon paluusta muodostaa kiveen hakattuja näkemyksiä.

Se vaikuttaa ennen kaikkea TV-tuotteeseen sekä pelin ympärillä olevaan kokemukseen paikan päällä. Pelaajat eivät nyt kuule kohinaa, yleisö ei nyt pääse näkemään peliä livenä ja muodostamaan äänekästä yhteisöä. Ne ovat kokemuksia pelin ympäriltä.

Lauantai osoitti, että pelin ydin säkenöi jopa selkeämmällä tavalla, kuin katsomoiden notkuessa täysinä. Esimerkiksi Dortmundin pelaajat ja valmentajat ovat pelanneet ja valmentaneet elämänsä aikana enimmäkseen tyhjille katsomoille. Peli kiinnostaa. Kilpailu innostaa. Pelaajat näyttivät valmiilta pelaamaan ja kilpailemaan – ja sitä oli pelin ytimen ystävänä jopa herkullista seurata. Peli oli puhdasta, ääninen, teknisine nyansseineen ja taktisine koukeroineen.

Pelaajat näyttivät syttyneen sarjan jatkumiselle täysin rinnoin. Eikä ihme, asetelma oli ammattilaisjalkapalloilijalle kaikista tutuin koettu asetelma – kaksi maalia, valkoiset rajat, kaksi joukkuetta, pallo ja tuomari. Ja sitten pelattiin jalkapalloa.

Toinen asia, mikä on hyvä muistaa, on se, etteivät Bundesligan pelaajat ole harrastejalkapalloilijoita. Ennen lauantaita oli paljon puhetta siitä, etteivät pelaajat olisi kovassa fyysisessä iskussa, vaan yksilövirheiden määrä saattaisi olla normaalia isompi.

Pelaajat olivat iskussa. He eivät olleet, yllätys yllätys, ryypänneet yhdeksää viikkoa peräjälkeen, vaan harjoitelleet. Modernin kansainvälisen jalkapallon toiminnan kulttuuri on meille suomalaisille hyvin pitkälti vieras ilmiö. Kuinka pedantisti asioita tehdään. Kuinka määrätietoisesti ja kokonaisvaltaisesti seurat pitävät huolta pelaajiensa harjoittelusta, unesta ja ravinnosta. Nämä asiat ovat kansainvälisessä huippujalkapallossa kunnossa.

Ei yhdeksän viikon koronatauko siksi tuhoa pelaajia määräänsä enempää. Siksi koronatauon päivittely Bundesligan pelaajien suorituskykyä ajatellen on turhaa.

Esimerkiksi juuri Dortmundin ja Schalken välisessä ottelussa pelaajat näyttivät mentaalisesti tuoreilta ja joukkueet näyttivät taktisesti valmiilta.
Pelaamisen taso yllätti laadullaan. Peli oli suhteellisen samanlaista isolta kuvaltaan kuin ennen taukoa. Dortmundin Lucien Favre oli hionut pelitapadrilleillä joukkueen pelaamisen valmiiksi – vauhdikkaat murtautumiset tulivat pelaajilta selkäytimestä. Borussia Mönchengladbachin Marco Rose oli hionut 4-2-3-1-muotonsa rotaatiot kuntoon ja syöttöketjut vyöryivät pelinopeasti kohti Eintracht Frankfurtin maalia.
Totta kai odotamme sitä, että yleisö pääsee taas katsomoihin. On hieno asia, että Suomen sarjat pääsevät käynnistymään edes jonkinlaisen yleisön edessä. Jalkapallokokemuksessa yleisö ja kannattajat ovat oleellinen osa.

Mutta, peli ei faneja kaipaa. Peli on ilman yleisöä alastomana ja puhtaimmillaan. Se tarjoaa TV:n välityksellä nautinnon, johon kannattaa myös tarttua. Tämä luulisi hassuttelun ja höpinän sijasta kiinnostavan myös Suomessa pelejä näyttävän Viasatin studiota.

Elmo on nyt irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen ja diginä Lehtiluukussa!