Optinen harha peittää alleen raa’an totuuden formula ykkösten MM-taistelussa

Charles Leclercin kisa päättyi keskeytykseen viime sunnuntaina Barcelonassa.

Formula 1

Optinen harha peittää alleen raa’an totuuden formula ykkösten MM-taistelussa

Ferrarin nousua taistelemaan maailmanmestaruudesta on hehkutettu suureen ääneen. Erkki Mustakarin mukaan totuus on kuitenkin raaempi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.5.2022 | KUVAT All Over Press

Kokenut F1-toimittaja Erkki Mustakari pitää Charles Leclercin ja Max Verstappenin välisestä MM-taistelua tulosten valossa vääristyneenä. Mustakarin mukaan Ferrarin tilanne ei ole todellisuudessa niin hyvä kuin alkukauden tulosten perusteella voisi päätellä.

”Leclercin kauden avaus oli onnekas, koska Verstappen joutui pari kertaa keskeyttämään. Se loi jo kuvaa Ferrari-kuskin sensaatiokaudesta. Nyt kun Red Bull on saanut ongelmiaan hieman hallintaan, tulee raaka totuus esiin. Red Bull on ykkönen. Ferrari on toki lähestynyt aimo harppauksen suorituskyvyssä Red Bullia, mutta ihan tasoissa nämä autot eivät vieläkään ole”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan Verstappenilla ja Red Bullilla on MM-taistelussa selvä etu puolellaan.

”Leclercin on hyödynnettävä kaikki temput mitä keksii, jotta pärjää jatkossakin mestaruustaistelussa. Häntä on kritisoitu aiemmin ajosuorituksistaan, mutta siinä missä auto jää kärjestä jälkeen, on kuskin tuotava ekstraa. Leclerc uskaltaa ja hänen täytyykin ajaa välillä aivan riskillä, jotta hän saisi maksimituloksen. Toisinaan se kostautuu. Voihan sitä kutsua myös ajorohkeudeksi.”

”Leclerc voi hyvinkin olla Ferrarin seuraava henkilökohtainen maailmanmestari, mutta tällä kaudella Verstappen on ilman muuta selvä suosikki maailmanmestariksi.”

Leclercin kotiradalla Monacossa Ferrarilla on vielä hyvä mahdollisuus pärjätä ja jopa voittaa kisa.

”Monacon rata on erikoinen rata, jolla ei ohitella ja ajeta samalla tavalla kuin muissa kisoissa tai edes muissa katukisoissa. Jos Leclerc onnistuu ottamaan paalun, on peli melkein jo selvä. Monacossa ohittaminen yhtenä kappaleena on lähes mahdotonta.”

Verstappen hyötyy Mustakarin mukaan myös siitä, että hänellä on nopeampi tallikaveri kuin Leclercillä.

”Barcelonan voittonsa Verstappen kuittasi tallikaveri Sergio Perezin avustuksella. Carlos Sainz ei sen sijaan ole ainakaan vielä pystynyt auttamaan Leclerciä samalla tavalla. Sainzin ajovirheet ja tekniset murheet ovat tuulleet varsin kalliiksi Ferrarille ja samalla myös Leclercille. Pitää huomioida sekin, että Ferrarin toimintakulttuuri on erilainen. Siellä tallin kuskit ajavat perinteisesti verrattain enemmän myös toisiaan vastaan.”

”Leclerc on herrasmieskuljettaja. Hän on ja haluaa olla hyvää pataa kaikkien kanssa. Aiemmin hän ehkä oli arrogantimpi, mutta isän kuolema muutti häntä. Hän ikään kuin kasvoi aikuiseksi.”