Patrik Wahlsten on mies menneisyydestä, jolla voi olla tähtikirkas tulevaisuus

Patrik Wahlsten siirtyi täksi kaudeksi Joensuun Mailaan ja on lyönyt viidessä ottelussa komeat 16 juoksua.

Lintu vai kalaPesäpallo

Patrik Wahlsten on mies menneisyydestä, jolla voi olla tähtikirkas tulevaisuus

Patrik Wahlsten voi hallita lyöjäjokerimarkkinoita seuraavat 10-15 vuotta, vaikka häneltä puuttuukin pesäpallon tämän hetken tärkein kotiutuslyönti.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 16.6.2021 | KUVAT All Over Press

Patrik Wahlsten

Kuka?

Patrik Wahlsten on piirtänyt itselleen nuoresta iästään huolimatta mielenkiintoisen ja samalla erikoisen urakaaren.

Wahlsten on kahden muun huippuluokan lyöjäjokerin, Jukka-Pekka Vainionpään ja Jere Dahlströmin, tavoin lähtöisin Vaasasta. Superpesis-debyyttinsä hän teki kuitenkin Sotkamon Jymyssä 18-vuotiaana kaudella 2014, kun hän opiskeli Sotkamon pesislukiossa. Wahlstenissa ei kuitenkaan nähty Sotkamossa suurta potentiaalia, ja hän joutui hakemaan peliaikaa Ykköspesiksestä Haapajärveltä, Muhokselta ja Vähäkyröstä.

Kaudet Ykköspesiksessä eivät olleet vielä mitään vakuuttavia, sillä hän löi parhaalla kaudellaan 31 juoksua. Mutta sitten rasahti: Wahlstenin siirtyi kaudeksi 2018 Superpesikseen Koskenkorvan Urheilijoihin ja hän nousi samalla lyöjäjokereiden ykköskoriin. Wahlsten löi kaudella 2018 runkosarjassa 97 juoksua, kaudella 2019 84 juoksua ja viime kaudella 24 runkosarjan ottelussa 72 juoksua, joilla hän sijoittui lyöjätilastossa Vainionpään jälkeen kakkoseksi.

Syksyllä edessä oli odotettu siirto Joensuun Mailaan. Itse asiassa siirron piti tapahtua jo vuotta aiemmin, mutta Wahlstenilla oli viime kaudesta sopimus Koskenkorvan kanssa, eikä hän päässyt siksi siirtymään Joensuuhun.

Vahvuudet

Wahlsten on nykyisten lyöjäjokereiden joukossa mies menneisyydestä, sillä hän on käytännössä ainoa raskaansarjan lyöjäjokeri, joka ei lyö kumuraa. Wahlstenin kotiuttaa sen sijaan miehiä samaan tyyliin kuin entisaikojen kovalyöntiset jokerit. Myös Wahlstenin lyönti on armottoman kova, todennäköisesti Superin kovin. Hän toki osaa lyödä leikkureita, mutta yleensä hän kiskoo kovia, polttolinjoja puhkovia laakalyöntejä saumoihin ja luukkuihin.

Wahlstenia voidaan pitää vanhanliiton lyöjäjokerina, mutta hänen hurjat tilastonsa kertovat, että näinkin voidaan tehdä edelleen tulosta.

Wahlsten on myös kova harjoittelija, varsinkin voiman suhteen. Hänen voima-arvonsa ovat myös Superin kovimpia.

Heikkoudet

Se, että Wahlsten ei lyö kumuraa, on myös heikkous. Siihen, että kumurasta on tullut tärkein kotiutuslyönti, on syynsä. Kumura on vaikea torjuttava ja vaikka lyönti ei olisikaan täydellinen, se voi silti olla tuhoisa.

Wahlsten on vasta 24-vuotias, joten hän ehtisi vielä hyvin opetella ja oppia kumuran lyömisen, mutta toki hän tulee toimeen ilman kumuraakin.

Suurimmat kysymysmerkit Wahlstenissa ovat tällä hetkellä vielä hänen kokemattomuutensa kaikista kovimmissa otteluissa ja se, että hän pelaa Joensuussa uudenlaisessa roolissa.

Wahlsten pelasi Koskenkorvalla kerran pudotuspeleissä, mutta todellinen punnitus on vasta edessä sitten, kun vastaan tulee kaikista kovimmat seurat ja panoksena on pääsy loppuotteluun tai Suomen mestaruus. Se, miten kova Wahlsten silloin on, on vielä testaamatta.

Toinen kysymys on hänen roolinsa. Koskenkorvalla hän sai käytännössä tehdä mitä tahansa, sillä Koskenkorvan oli altavastaajajoukkueena pakko pelata riskillä ja siinä asetelmassa oli pakko ramata joukkueen ykköskorttiin. Joensuussa tilanne on sen sijaan toinen. Wahlsten pääsee runkosarjassa varmasti yrittämään ajojen purkamista ennen Aleksi Rautiaista, mutta hänen on osoitettava kesän aikana niissä tilanteissa kypsyytensä ja järkevyytensä tai muuten päävastuu siirtyy syksyn ratkaisupeleissä ensisijaisesti Rautiaisen harteille.

Tulevaisuus

Wahlsten on jo nyt – 24-vuotiaana – valtakunnan parhaita lyöjäjokereita, mutta hänellä on kaikki lahjat ja raamit nostaa tasoaan vielä tästäkin ja pelata huipulla seuraavat 10–15 vuotta. Tässä mielessä Wahlsten oli erinomainen ja harkittu hankinta Joensuulta, sillä Aleksi Rautiaisen – kuten myös Roope Korhosen, Juha Korhosen ja Jere Dahlströmin – ura alkaa väistämättä olla esiripun laskemista vaille paketissa. Jukka-Pekka Vainionpääkin on jo 31-vuotias, joten tulevaisuus on pitkässä juoksussa Wahlstenin.

Lintu vai kala?

Lintu, ilman muuta. Pandion haliaetus eli kalasääski. Ei vielä täysikasvuinen, mutta kasvamassa armottamaksi saalistajaksi.