Korona-kesän opetus: pesäpallokausi pysyvästi käyntiin touko-kesäkuun taitteessa

Aleksi Rautiainen on kovaa tekoa helteellä ja sateessa.

Pesäpallo

Korona-kesän opetus: pesäpallokausi pysyvästi käyntiin touko-kesäkuun taitteessa

Pitäisikö pesäpallokausi aloittaa jatkossa aina vasta touko-kesäkuun taitteessa ja jatkaa sitä syyskuun loppuun? Pitäisi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.10.2020 | KUVAT Petri Saarelainen

Pesäpallokausi pelattiin tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa. Korona-kriisi pakotti etenkin miesten Superin hurjaan rypistykseen, jossa kahdessa kuukaudessa pelattiin 24 ottelun runkosarja läpi. Sen päälle tulivat syyskuussa pelatut pudotuspelit.

Olin kovan otteluruuhkan suhteen ennen kautta varauksellinen, mutta kausi ravisteli luutuneita käsityksiä, miten kausi kannattaisi rakentaa. Kun kausi alkoi heinäkuun alussa, sen jälkeen mentiin eikä meinattu. Otteluita tuli lähes joka ilta ja mikä lisäsi huumaa, oli, että Ruutu+ näytti kaikki ottelut. Pesäpallokannattajan kannalta kesä oli yhtä juhlaa.

Olen toki pesäpallomies, mutta jotenkin pesäpallo oli kesän laji. Varsinkin Veikkausliiga jäi pesäpallokauden varjoon. Itse asiassa vain yleisurheilu ja naisten 110 metrin hurjat aiturinaiset pystyivät nousemaan samanlaiseen hehkuun kuin pesäpallo.

Tämän kauden opetusten perusteella pesäpallossa pitäisi harkita nyt vakavissaan, miten kausi kannattaisi jatkossa rakentaa.

Kauteen uusi rytmi

Oma vastaukseni on tämä:

Kausi aloitettaisiin nykyistä normaalia myöhemmin, esimerkiksi touko-kesäkuun vaihteessa ja kautta jatkettaisiin syyskuun loppuun saakka.

Joku voi sanoa, että syyskuussa tulee kylmä, mutta Ilmatieteenlaitos on jo myöntänyt, että syksyt ovat muuttuneet ilmastonmuutoksen seurauksena aiempaa leudoimmiksi. Tähän kannattaisi myös pesäpallossa reagoida.

Kevät on sen sijaan nykyään paljon epävakaampi kuin syksy. Kaiken lisäksi monet pesäpallokentät sijaitsevat järvien tai jopa merien rannalta, josta tulee kylmää tuulta vielä pitkälle toukokuuhun.

Kauden avauksen siirtäminen touko-kesäkuun taitteeseen ja kauden jatkaminen syyskuun loppuun saakka tarkoittaisi – ainakin lähtökohtaisesti sitä –, että ottelut pelattaisiin entistä paremmissa olosuhteissa, parhaimpaan kesäaikaan.

Toinen merkittävä asia olisi tämän kesän toinen suuri opetus – kiivas ottelurytmi.

Olin aikoinaan sitä mieltä, että ottelupäivät pitäisi hakata pysyvästi akselille tiistai-torstai-sunnuntai. Tämän kesän opetus oli, että pesäpallofanin kannalta ideaalinen tilanne olisi se, että esimerkiksi miesten ja naisten Superin ottelut ripoteltaisiin mahdollisimman monelle päivälle – esimerkiksi siten, että maanantai olisi pyhitetty oli nuorten sarjoille, mutta kaikkina muina päivinä pelattaisiin vähintään yksi tai kaksi ottelua Superia.

Tällainen rytmi sopisi täydellisesti Ruutu+:n erinomaisen kattavaan tv- ja fanikameralähetysten aikakauteen. Itse asiassa tällainen rytmi olisi myös vastaus siihen, miten maailma on muuttumassa uuden teknologian myötä. Moni voi pelätä sitä, tuleeko pesäpalloa liikaa, mutta kuten vaikkapa englantilaisen jalkapallon kehitys on todistanut, tv-otteluiden määrän lisääminen on ollut koko englantilaisen jalkapallon ja varsinkin Valioliigan nousun katalysaattori. Tässä olisi loistava iskunpaikka myös pesäpallolle.

Ymmärrän toki, että pelaajat eivät ole ilahtuneet kiivaasta ottelurytmistä, mutta ottelurytmiä voidaan säädellä joukkueiden määrällä tai sarjajärjestelmän kautta. Kauden aloituksen lykkääminen poistaisi myös juhannusloman tarpeen. Torstaina täysi kierros ja seuraava täysi kierros seuraavan tiistaina. Myös Itä-Länsi-viikonloppu voitaisiin ylittää samalla rytmillä.

2,5 kuukautta

Jos kausi aloitettaisiin touko-kesäkuun taitteessa, se pitäisi pelata loppuun elokuun puoliväliin tai loppupuolelle mennessä. Sen jälkeen pelattaisiin pudotuspelit. Puolivälierät voitaisiin huoletta pelata paras kolmesta -järjestelmällä, mutta välierissä ja finaaleissa ainakin minä siirtyisin vielä paras viidestä -pelitapaan. Nekin ehdittäisiin pelata, jos viimeiset finaalit olisi merkattu syys-lokakuun taitteeseen.

Monet kritisoivat kesällä pelien tasoa kiivaassa ottelurytmissä. Kaikkiin otteluihin ei millään riittänyt paukkuja keskittyä. Totta, mutta kuten sanoin, ottelurytmiä voidaan helpottaa muutenkin.

Kauden aloituksen lykkääminen touko-kesäkuun taitteeseen mahdollistaisi myös sen, että joukkueet voisivat harjoitella ulkokentällä pidempään ennen kauden alkua. Nyt harjoituskausi vedetään pitkälle huhtikuulle ja jopa kauden alkuun asti halleissa, jossa olosuhteet ovat erilaiset kuin ulkona. Jos ulkona voitaisiin harjoitella toukokuu, silloin peli olisi valmiimpaa sarjan alkaessa – ja pelien taso sitä kautta parempi.

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – saat laadukasta luettavaa kotiin kannettuna joka kuukausi.