Pesäpallon tämän kauden parhaassa tv-asiantuntijassa yhdistyi kaksi elintärkeää asiaa

Sami-Petteri Kivimäki tuuletti Vimpelin Vedossa SM-kultaa 2016 ja 2017 ja pronssia 2018.

PesäpalloViistopolkumies

Pesäpallon tämän kauden parhaassa tv-asiantuntijassa yhdistyi kaksi elintärkeää asiaa

Pesäpalloon on saatu uusi ja arvokas ammattikunta - tv-asiantuntijat. Tämän kauden ykköskommentaattori on lakeuden ääni.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.11.2023 | KUVAT Vimpelin Veto

Pesäpallossa on viime vuosina nähty monta positiivista kehitysaskelta. Yksi niistä on ollut suorien tv-lähetysten määrän räjähdysmäinen kasvu Ruudun kautta. Tänä päivänä miesten ja naisten Superpesiksen ja Ykköspesiksen jokainen ottelu tulee suorana – suurin osa fanikameralähetyksinä, osa raskaammalla kalustolla ja miehityksellä tehtynä.

Otteluiden näyttäminen suorina on synnyttänyt entisten ja uusien selostajien rinnalle myös uudenlaisen ammattikunnan, asiatuntijakommentaattorit.

Ruudun päälähetysten asiantuntijat ovat saaneet rinnalleen pesäpallopaikkakuntien paikalliset asiantuntijat. Kempeleen Kirin fanikameralähetyksiä selostaneet Juha-Matti Ranta ja Iiro Åman ovat olleet jo vuosikausia kulttihahmoja pesäpallon seuraajien silmissä. Tänä vuonna Kempeleen fanikameralähetykset saivat ansaitusti myös Pesäpalloliiton Vuoden tiedotuspalkinnon, vaikka veljeksistä toinen, Iiro Åman, siirtyikin kesällä kenttäkuuluttajaksi.

Kempeleen fanikameratiimin lisäksi mainioita asiantuntijoita löytyy Sotkamon Jymyn kotiotteluita kommentoivan Janne Hyvösen johdolla muiltakin paikkakunnilta. Toivottavasti seurat satsaisivat jatkossa kaikilla paikkakunnilla fanikameralähetyksiin sen verran, että ottelut selostettaisiin ja pelin käänteistä katsojille kertoisi myös paikallinen asiantuntija.

Fanikameralähetyksien selostusta ja kommentointia on arvosteltu siitä, että paikalliset selostajat vetävät kotiinpäin. Toki vetävät useimmilla paikkakunnilla, mutta ehkä siihen ei kannata liiaksi takertua. Sekin on vain yksi mauste pesäpallon ainutlaatuisessa tarinassa.

***

Ruudun lisäksi myös Yleisradio on satsannut pesäpallo-otteluiden asiantuntijoihin. Antti Yli-Saunamäen ja Sami Partasen kaltaiset huippuasiantuntijat ovat ottaneet jo aiemmin oman paikkansa asiantuntijakommentaattoreiden eturivissä.

Tällä kaudella Yleisradion tiimiin saatiin kaksi uutta ja mielenkiintoista asiantuntijaa – Kirsi Ala-Lipasti ja Sami-Petteri Kivimäki.

Kempeleen fanikameratiimin palkitseminen Pesäpalloliiton gaalassa oli kaikin puolin perusteltua, mutta omassa rankingissani tämän vuoden ykkösasiantuntija löytyy Yleisradion tiimistä.

Sami-Petteri Kivimäki kruunasi nousujohteisen pelinjohtajauransa luotsaamalla Vimpelin Vedon kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen 2016 ja 2017. Kivimäki hyppäsi kauden 2018 jälkeen pesäpallokentiltä jalkapalloareenoilla ja nousi lopulta SJK-konsernin toimitusjohtajaksi. Aiemmin tänä vuonna Kivimäki siirtyi Leckle Oy:n palvelukseen. Hänet valittiin kesällä myös uuden Superpesis Oy:n hallitukseen.

Vaikka Kivimäki oli muutaman vuoden sivussa pesäpallokentiltä, hän ei kuitenkaan hylännyt pesäpalloa. Kivimäki on pysynyt täysin kartalla mitä pesäpallossa on tapahtunut viime vuosina pelinä ja lajina. Hänellä on myös erinomainen näkemys ja tietämys missä eri seurat menevät tänä päivänä.

Kivimäen laaja ja syvällinen ymmärrys pesäpallosta tuli Yleisradion lähetyksissä kouriintuntuvasti esille. Kysymys ei kuitenkaan ollut pelkästä asiantuntemuksesta ja lajiymmärryksestä. Kivimäki pystyi paketoimaan sanomansa erittäin tiiviiseen ja kaikille ymmärrettävään muotoon.

Se, että fanikameralähetyksissä ja Ruudun päälähetyksissä mennään joskus sellaiseen maailmaan, jossa kysymys on enemmänkin siitä, että laji-ihminen puhuu toiselle laji-ihmiselle, ei haittaa. Ruudun maksullisten lähetysten ostaminen ja katsominen vaatii lähtökohtaisesti syvempää suhdetta pesäpalloon.

Yleisradion lähetyksiä seuraavat muutkin katsojat kuin vain pesäpallon suurkuluttajat. Siksi varsin vaikeaselkoisen pelin salaisuuksia avaavan asiantuntijan on osattava yhdistää syvällinen lajiymmärrys siihen, että hänen puhettaan ymmärtävät myös satunnaisemmat pesäpallon seuraajat.

Tässä haastavassa tehtävässä Kivimäki onnistui heti debyyttikaudella erinomaisesti. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi Kivimäen syvällinen lajiymmärrys, mutta sen paketoiminen kaikille ymmärrettävään muotoon oli palvelus pesäpallolle.