Petri Kontiola on MM-kisoissa Leijonien jokerikortti, johon liittyy myös uhkia

JääkiekkoLintu vai kalaMM2021

Petri Kontiola on MM-kisoissa Leijonien jokerikortti, johon liittyy myös uhkia

Petri Kontiola loisti Liiga-pelien vauhdissa. Loistaako hän yhä myös MM-kisoissa?

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 20.5.2021 | KUVAT All Over Press

Petri Kontiola

Kuka?

Oli tavallaan yllätys, että Jukka Jalonen valitsi 36-vuotiaan Petri Kontiolan MM-kisoihin. Miehen, joka oli viimeksi pelannut maajoukkueessa arvokisoissa kolme vuotta sitten Pyeongchangin olympialaisissa.

Miehen, jonka ura on ollut laskusuunnassa, niin kuin tuossa iässä tapaa olla. KHL:ssä hänen kontribuutionsa tipahti vuosi vuodelta. Oli edessä paluu SM-liigaan.

HPK:ssa Kontiola loistikin sitten. Konkarisentteri osoitti suuruutensa ja meni ja voitti koko sarjan pistepörssin. 55 otteluun 55 tehopistettä on komea saavutus. Hänestä tuli samalla vanhin Liigan pistepörssin voittanut pelaaja.

Nyt, kun mietitään uudestaan: Liigan pistepörssin kärki MM-kisoissa. Ei kai siinä ole mitään yllättävää?

Kontiolaa, vaikka ei NHL:ssä uraa tehnytkään, voi silti sanoa yhdeksi Suomi-kiekon suuruudeksi. Hän on vielä kiinni suomalaisten KHL-pistemiesten kärkisijassa: 545 otteluun 341 tehopistettä maailman toiseksi kovimmassa sarjassa on kova saavutus.

Teemu Hartikainen tosin roikkuu kymmenen pisteen päässä ja painelee ensi kaudella ohi.

Moni muistaa Kontiolan myös vuoden 2013 MM-kisoista. Pistepörssin voittanut keskushyökkääjä valittiin tuolloin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi.

Vahvuudet

HPK:ssa Kontiola takoi tällä kaudella yli 50 prosenttia tehopisteistään ylivoimalla. Vahvoja roolituksia rakastava Jalonen asettaa Kontiolan ylivoimalle myös MM-kisoissa.

Ja siinä roolissa Kontiola on edelleen erinomainen. Ei Euroopassa oikeastaan ole sen parempaa suomalaispelaajaa, jos tarkastellaan puhtaasti tuota roolia ja sen vaatimuksia.

Kontiola tekee ylivoimalla pelintekijän roolissa asioita erittäin korkealla laadulla. Hän antaa vastustajalle väärää informaatiota, lukee jatkuvasti alivoimaneliön pelaajien orientaatiota ja mailojen asentoa, peittää aikeensa ja syöttää yllättävästi ja erittäin laadukkaasti murtavan syötön.

Kontiolan onneksi MM-kisat pelataan isossa kaukalossa. Hän voi ylivoimalla ottaa itselleen laidan puolelta ison pelitilan ja estää siten vastustajaa paineistamasta. Ja kun Kontiolalla on pelitilaa, hän voi pysyä kiekossa niin pitkään kuin tarve vaatii ja tehdä temppunsa.

Pienessä kaukalossa Kontiola joutuisi ylivoimalla useammin paineen alle ja joutuisi irrottautumaan kiekosta nopeammin. Silloin hänen vahvuutensa eivät tulisi esiin samalla tavalla.

Heikkoudet

Kontiola pelasi kahdessa Tšekin EHT-turnauksen pelissä, eikä tasaviisikoin tuonut merkittävästi pöydälle.

Siinä on ehkä 36-vuotiaan konkarin ydinasia tulevissa MM-kisoissa. Kuinka hyvin hän selviää viisikkopelaamisen pelinopeus- ja puolustuspelivaatimuksista ja mitä hän pystyy niiden jälkeen tuomaan pöydälle hyökkäyspelaamisessa?

Liigassa hän selvisi mainiosti, erittäin hyvinki, mutta se on Liiga. Kontiolan luistelua ja räjähtävyyttä on epäilty, mutta Liigassa hän pystyi pelaamaan jatkuvan liikkeen kautta varsin mainiosti. Tosin Leijonissa puolustuspelisapluuna vaatii enemmän pysähtymistä ja liikkeellelähtöä, kaiken kaikkiaan täsmällisempää puolustuspelitoimintaa.

On uhkana se, että Kontiola jää ylivoimapelin jokerikortiksi. Miten hän pääsee peliin kiinni tasaviisikoin, jotta hän on pelivalmis ylivoimalla?

Tulevaisuus

Ilvekseen siirtyvä Petri Kontiola on ensi kaudellakin yksi Liigan parhaista keskushyökkääjistä ja ylivoimapelaajista. Siitä ei ole kahta sanaa. MM-kisat on sauma vielä kerran nousta koko kansan huulille.

 

Lintu vai kala?

Varpushaukka. Accipiter nisus. Uhanalaisuusluokitus: elinvoimainen.