Puolivälierätappiosta huolimatta Tommi Miettinen jättää merkittävän perinnön

Tommit Miettinen ja Niemelä korostivat arvostustaan toisiaan kohtaan tiukan puolivälieräsarjan jälkeen.

JääkiekkoLiiga

Puolivälierätappiosta huolimatta Tommi Miettinen jättää merkittävän perinnön

Tommi Miettinen on työnsä KalPassa tehnyt. Eetu Pennanen nostaa hattua kasvutarinalle, johon viime kevään katastrofin jälkeen ei uskottu.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 29.3.2023

KalPan lopullinen sijoitus tämän kauden Liigassa on kuudes. Se pääsi niin lähelle mitalipelejä, että päällimmäinen tunne Kuopiossa on väistämättä pettymys. Silti joukkue teki jotain, josta jää merkittävä jälki suomalaiseen jääkiekkoon.

KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen viritti joukkueensa pelaamisen sellaiseen iskuun, että etunimikaima päävalmentajakollega Tommi Niemelä kehui kohtaamaansa vastusta ainutlaatuiseksi. Sellaista jatkuvaa painetta, jollaiseen Pelicansin kiekollinen pelaaja puolivälieräsarjassa joutui, ei suomalaisessa jääkiekossa ole nähty kenties koskaan.

***

KalPalta ei odotettu juuri mitään kauden alla. Päävalmentaja Miettisen povattiin olevan jopa ehdokas ensimmäiseksi Liiga-valmentajaksi, joka saa kengän kuvan takamukseensa.

Potkuodotus ei myöskään ollut perusteeton, vaikka se tässä kohtaa luonnollisesti hassulta kuulostaa. Olihan Miettinen päättänyt kolmannen päävalmentajakautensa järkyttävään sulamiseen ja saanut jo silloin pelillisesti vahvalta näyttäneen nippunsa pullahtamaan ulos pudotuspeleistä.

KalPa kuitenkin antoi Miettiselle vielä mahdollisuuden ja se todella kannatti. Viime kaudella vielä epäonnekas kuopiolaisryhmä luotti vastoinkäymisistä huolimatta vahvuuksiinsa ja se tuotti hyvän tuloksen.

Erinomaisesta tuloksesta sen erotti ripaus epäonnea loukkaantumisten ja sairastumisten muodossa. Suurin kanto kaskessa oli lopulta sarjan aikana omaa peliään ovelasti sopeuttanut Pelicans.

***

Miettinen valmensi neljän kauden projektin Kuopiossa. Kahdesti joukkue oli runkosarjan vitonen. Viime kausi oli ainoa, jolloin joukkue jäi kokonaan pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle.

Vaikka suuri menestys jäi puuttumaan, voi organisaation hyvällä syyllä sanoa ottaneen lopulta Miettisen aikana askeleita eteenpäin. Varsinkin tämän kauden suoritus on siitä hyvä osoitus, onhan koko Liiga ottanut harppauksen eteenpäin. Lopuillaan olevan kauden joukkueissa on nähty aiempaa enemmän laatua kokoonpanoissa ja pelin tasokin on ollut aiempaa korkeampi.

***

KalPan kasvatin ja entisen kapteenin Miettisen joukkue oli kuopiolainen. Se oli pullollaan kuopiolaisia pelaajia ja se pelasi oman identiteettinsä mukaista jääkiekkoa loppuun asti.

KalPan peli perustui yhä kovaan luisteluun yhdistettynä vahvaan kiekkokontrolliin. Hyökkäysalueen hyökkäyspeliin oli kuitenkin löytynyt vielä ripaus suoraviivaisuutta, eikä KalPa myöskään kaihtanut kovia kamppailuita, joihin Liigan tiivis jääkiekko väkisin ajaa.

Pelicansin KalPa oli yllättää poikkeuksellisen kovalla tempokiekolla, mutta ehkä lopulta ripaus eri rytmejä olisi voinut säästää sille ottelusarjan voittoon tarvittavan määrän polttoainetta.

Se on kuitenkin tässä vaiheessa turhaa jossittelua.

Miettisen projekti sai jatkua Kuopiossa täydet neljä vuotta. Suomessa turhan harvoin tätä pidempiä projekteja nähdään. Jälkiviisaana onkin helppo sanoa, että tälle tarinalle olisi suonut vielä vuosia lisää.