Puolustusvoimien tiukat lomarajoitukset uhkaavat sekoittaa pesäpallokauden voimasuhteita

Perttu Ruuska on yksi varusmiespalvelustaan parhaillaan suorittavista pesäpalloilijoista. Hänen poissaolonsa yksittäisistä otteluista olisi kova takaisku Vimpelin Vedolle.

Pesäpallo

Puolustusvoimien tiukat lomarajoitukset uhkaavat sekoittaa pesäpallokauden voimasuhteita

Puolustusvoimien tiukat lomarajoitukset eivät jousta edes pääsarjaurheilijoiden kohdalla.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.2.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Puolustusvoimien koronakriisin seurauksena tiukentamat lomarajoitukset uhkaavat sekoittaa pesäpallokauden voimasuhteita.

Erityisen huolestuneita koronakriisin kehittymistä ja sen vaikutusta varusmiesten lomiin seurataan niissä seuroissa, joissa osa pelaajista aloitti varusmiespalveluksensa tammikuussa.

Tällaisia seuroja ovat muun muassa Sotkamon Jymy, Kiteen Pallo, Joensuun Maila ja Vimpelin Veto. Sotkamon avainpelaajista varusmiespalvelusta suorittavat tällä hetkellä Kalle Kuosmanen, Konsta Kurikka ja Aatu Saastamoinen, Kiteellä Elmeri Purmonen ja Lassi Vasarainen, Joensuussa Seeti Surakka ja Erkka Gröhn ja  Vimpelissä Perttu Ruuska.

Esimerkiksi Vimpelissä on laskettu, että jos kausi alkaisi suunnitelmien mukaisesti toukokuussa ja lomat rullaisivat nykyisellä tahdilla, joukkueen tärkein pelaaja, pääkotiuttaja ja lukkari Perttu Ruuska, olisi sivussa jopa seitsemästä ottelusta alkukauden aikana.

Ruletin ”voittajia” ovat joukkueet, joiden avainpelaajat ovat jo käyneet varusmiespalveluksensa. Tällaisia joukkueita kärkiseuroista ovat Manse PP ja Kouvolan Pallonlyöjät.

Superin seurat ovat etsineet erilaisia ratkaisumalleja pelaajien haastavaan lomatilanteeseen osittain yhteisrintamassa. Yhtenä vaihtoehtona esille on nostettu malli, että ainakin Superin tasolla pelaavat pelaajat voisivat jakaa varusmiespalveluksensa kahteen osaan siten, että varusmiespalvelu olisi keskeytetty kauden ajaksi.

Tiukka linja

Varusmiesten lomakäytännöt vaihtelevat varuskunnittain, mutta lähtökohtana on ollut keskittää palvelusajat- ja lomat pidemmiksi jaksoiksi, jolloin oltaisiin palveluksessa esimerkiksi kaksi viikkoa ja sen jälkeen lomilla kaksi viikkoa.

Puolustusvoimat on pitänyt tiukkaan linjaa sen suhteen, ettei käytännöistä poiketa. Tiukoilla rajoituksilla halutaan estää se, että varusmiehet saisivat lomilla tartunnan ja toisivat sen mukanaan varuskuntaan, ja ettei myöskään varuskunnista lähde eteenpäin tartuntaketjuja. Seurat olettivat alun perin, että esimerkiksi Kainuun Prikaatissa toimivassa pesäpalloakatemiassa olevat Sotkamon Jymyn ja Kiteen Pallon pelaajat pääsisivät helpommin peleihin, mutta tämän hetken tietojen mukaan heillekään ei ole luvassa joustoja.

Uudet varusmiehet astuivat palvelukseen tammikuun 4. päivä ja heillä on uuden varusmiespalvelurakenteen mukaisesti menossa 6 viikon alokasjakso, jota seuraa kuuden viikon mittainen koulutushaarajakso. Koulutushaarajakson jälkeen varusmiehet tietävät, kuinka pitkä heidän varusmiespalveluksensa tulee olemaan, ja kuinka jatkokoulutus vaikuttaa lomiin.

Tammikuussa palvelukseen astuneet pesäpalloilijat pyrkivät valtaosin selviämään kuudella kuukaudella, jolloin heidän varusmiespalveluksensa päättyisi juhannuksena. Näin lomapaine kohdistuisi lähinnä kauden alkuun – olettaen, että kausi ylipäätään alkaa suunnitelmien mukaisesti perjantaina 7. toukokuuta.

 

Tilaa Elmo  edulliseen  tarjoushintaan  4 kk 35 e.  Tai osta uusin lehti irtonumerona tai diginä Lehtiluukussa.