Rafael Benítez oli tikittävä aikapommi, jonka räjähtäminen käsiin oli vain ajan kysymys

The end. Rafael Benítezin viimeiseksi otteluksi jäi lauantainen 1-2-vierastappio Norwichille.

JalkapalloValioliiga

Rafael Benítez oli tikittävä aikapommi, jonka räjähtäminen käsiin oli vain ajan kysymys

Rafael Benítez sai sunnuntaina potkut Evertonin managerin tehtävistä. Jukka Röngän mukaan Wayne Rooney ei olisi kuitenkaan optimaalinen valinta hänen seuraajakseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.1.2022 | KUVAT All Over Press

Everton erotti sunnuntaina manageri Rafael Benítezin seuran kärsittyä lauantaina sarjajumbo Norwichille 1–2-vierastappion. Jukka, Benítezin potkut eivät ilmeisesti olleet yllätys?

Eivät pienimmässäkään määrin. Jo Benítezin lähtötilanne oli riskialtis. Hän oli Evertonin historiassa ensimmäinen manageri, joka oli toiminut aiemmin Liverpoolin managerina. Kaiken lisäksi hän oli nimittänyt Liverpoolissa ollessaan Evertonia pikkuseurauksi, mitä Evertonin kannattajat eivät koskaan unohda.

Pelin henki oli alusta pitäen yksiselitteinen. Benítez eli Goodison Parkilla vain tuloksilla ja kun tulokset muuttuivat lupaavan alun jälkeen surkeaksi, oli vain ajan kysymys, milloin lanka katkeaa, jos kurssi ei tästään muutu. Everton on saanut viimeisestä 39 jaossa olleesta pisteessä vain kuusi ja se on voittanut viimeistä 13 liigaottelustaan vain yhden. On selvää, että tällaisilla tuloksilla Benitezin oli mennyttä ja oli vain Evertonin johtokunnan ja pääomistajan armosta kiinni, että hän sai jatkaa tännekin asti.

Vaikuttiko ratkaisuun kannattajien kasvanut paine?

Vaikutti varmasti, mutta miten paljon, sitä on vaikea sanoa. Vaikka pääomistajat pumppaavatkin rahaa seuroihin, todellisia maksajia ja omistajia ovat tavalliset kannattajat – ne, jotka käyvät otteluissa, seuraavat otteluita televisiossa tai ostavat kaikkea sitä, miten seurojen nimissä myydään.

Siksi seurojen omistajat eivät voi ummistaa silmiään kannattajien mielipiteeltä, vaikkei kysymys olekaan mistään huutoäänestyksestä tai kansanvallasta Evertonin kaltaisten seurojen kohdalla. Kannattajat voivat sanoa mielipiteensä, mutta kuunnellaanko sitä ja reagoidaanko siihen riippuu sitä, mitä omistajat ja operatiivinen johto päättää.

Oliko ratkaisu oikea?

Se onkin monipiippuisempi asia.

Oli kiistatonta, että Evertonin viimeaikaiset esitykset olivat kaoottisia ja välillä tuntui, ettei sen pelaamisessa ole järjen hiventä. Benítez on kuitenkin erittäin kokenut manageri, joka on myös pysynyt hyvin nykyjalkapallon kartalla. Hän osaa varmasti organisoida pelaamiseen ja harjoituttaa joukkuetta, mutta hän on kuitenkin kliseisesti sanottuna prosessivalmentaja.

Vertaisin tilannetta hieman Mikel Artetan tilanteeseen kauden alussa Arsenalissa. Ei senkään esityksissä ollut hirveästi hyvää organisointia tai hyvää kenttätasapainoa ja esityksistä oli henki kaukana. Jos kannattajat olisivat saaneet päättää Artetan kohtalosta elokuun lopussa, hän olisi lentänyt ulos Emiratesilta kuin leppäkeihäs, vaikka olikin entinen Arsenalin kapteeni ja ehtinyt puolentoista kauden aikana managerina voittaa FA Cupin. Onneksi Arsenalin johto luotti Artetaan ja jos häpeä kuuluisi kannattajien maailmankuvaan, maailmassa olisi tällä hetkellä aika monta punaposkista Gooneria. Suomessakin.

Olen myös vakuuttunut, että jos Benítezille olisi annettu aikaa, hän olisi saanut kyllä Evertonin pelin toimimaan ja tulokset paranemaan, mutta olisivatko tulokset kuitenkaan parantuneet niin paljon, että ne olisivat tyydyttäneet seuran omistajia ja kannattajia? Sitä emme saa koskaan tietää.

Se on kuitenkin selvää, että Benítez joutui maksamaan Goodisonilla edeltäjiensä ja seuran tekemistä synneistä. Hän oli viiden viimeisen vuoden aikana jo viides eri manageri Evertonin puikoissa, ja Evertonista on ikävä kyllä tulossa yhden sortin tivoli. Managerivalinnoissa ei ollut Farhad Moshirin aikana mitään johdonmukaisuutta ja ehkä hyvän kuvan seuran toiminnasta antaa, että se osti tässä kuussa Vitaliy Mykolenkon ja Nathan Pattersonin lähes 30 miljoonalla punnalla, lainasi Anwar El Ghazin loppukaudeksi ja myi Lucas Dignen 25 miljoonalla punnalla. Voidaan toki ajatella, että hienoa, kun seura uskoi loppuun asti Beníteziin, mutta kukaan ei tiedä, mitä näille hankinnoille tapahtuu seuraavaksi, kun puikkoihin tulee taas uusi.

Kenestä tulee Benítezin seuraaja?

En vielä lähde ennakoimaan muuta kuin sen, että Wayne Rooneyn nimeä tullaan lähipäivinä lausumaan moneen kertaan Liverpoolin kaupungin sinisellä puolella. Evertonilla on jopa ylikorostunut nostalginen kaipuu ja on varmaa, että moni kannattaja haluaisi nähdä Derbyssa erinomaista työtä täydellisen kaaoksen keskellä Everton-kasvatin Benítezin seuraajana.

Rooneyn näytöt ovat kuitenkin vielä kevyet. Everton on näyttänyt viime vuosina, että se pystyy houkuttelemaan Moshirin rahoilla Goodisonille maailmanluokan valmentajanimiä ja lähtisin mieluummin katsomaan vapaina tai miksei varattuinakin olevia vaihtoehtoja. Benítez saattaa olla historiaa, mutta viiden viimeisen vuoden synnit eivät ole ja niitä korjaamaan tarvitaan kokeneempaa kättä kuin Rooneyn käsi.