Raimo Summanen näki jo viikkoja sitten, että Jokereilla on ensimmäisen kerran mahdollisuus voittaa KHL

Jääkiekko

Raimo Summanen näki jo viikkoja sitten, että Jokereilla on ensimmäisen kerran mahdollisuus voittaa KHL

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmolehti
JULKAISTU 2.3.2020

Jokerit aloitti KHL:n pudotuspelit murskaavalla 6-0-voitolla Lokomotiv Jaroslavlista. Jokereiden voitto ei ollut yllätys Elmon jääkiekkoasiantuntija Raimo Summaselle, joka esitti jo useita viikkoja sitten jutun kirjoittamista siitä, että Jokereilla on tällä kaudella ensimmäisen kerran mahdollisuus voittaa KHL: n mestaruus. Summasen juttu julkaistaan tämän viikon Elmossa, joka tulee tilaajille ja irtonumeromyyntiin torstaina.
”Jokerit siirtyi KHL:ään kaudeksi 2014–15. Tähän mennessä Jokereilla ei ole ollut yhdelläkään kaudella käytännössä mahdollisuutta voittaa KHL:n mestaruutta. Ero sarjan parhaisiin joukkueisiin on ollut yksinkertaisesti liian suuri. Nyt tilanne on toinen. Jokerit ei ollut runkosarjan paras joukkue, mutta sen ero kärkijoukkueisiin on niin pieni, että sillä on ensimmäistä kertaa kuuden kauden aikana mahdollisuus voittaa mestaruus. Mahdollisuus ei tarkoita, että Jokerit voittaisi varmasti Gagarin Cupin, mutta tällaista mahdollisuutta sillä ei ole ollut vielä kertaakaan – eikä välttämättä tule ihan heti olemaan”, Summanen kirjoittaa Elmossa.
Summasen mukaan Jokereiden mestaruussauma on kolmen asiakokonaisuuden summa.
Ensimmäinen tekijä on vastustajien taso. Summanen kirjoittaa, että KHL:ssä oli pitkään tärkeää, että Gagarin Cupin voittaa venäläinen joukkue. Tämä näkyi muun muassa siinä, että venäläiset suurseurat haalivat suurella rahalla parhaat pelaajat riveihinsä ja Jokereiden kaltaiset pienemmät seurat joutuivat tyytymään muutamaan hyvään pelaajaan. Myös erotuomarit vetivät härskisti kotiinpäin yrittäessään varmistaa venäläisjoukkueiden menestyksen. Täksi kaudeksi tilanne muuttui: KHL:ssä ei ollut Moskovan TsSKA:n viime keväisen mestaruuden jälkeen enää yhtään suurseuraa, jolla olisi ollut niskaan mestaruuden voittamisen pakko. Myös tuomareiden kotiinpäinveto on ollut marginaalista.
”Ilmaisu, että “Jokereiden annettiin” koota täksi kaudeksi huippujoukkue, saattaa kuulostaa kärjekkäältä, mutta käytännön tasolla se tarkoitti juuri sitä. Jos venäläisillä suurseuroilla olisi ollut pakko voittaa mestaruus – tai jos täksi kaudeksi olisi sattunut olympialaiset, jotka aina kiristävät kilpailua parhaista pelaajista – kaikki Jokereiden tämän kauden parhaat pelaajat eivät pelaisi tällä hetkellä helsinkiläisjoukkueessa.”
Summanen katsoo, että Jokereiden mestaruus tässä vaiheessa sopisi hyvin venäläisen vieraanvaraisuuden käsitykseen.
”Kun KHL alkoi, ulkomaalaisiin pelaajiin suhtauduttiin aluksi varauksellisesti, jopa ynseästi. Niin suhtauduttiin myös Jokereihin. Nyt suhtautuminen on muuttunut. Veljeskansana meitä ei Venäjällä pidetä, mutta ainakin urheilussa olemme venäläisille jonkinlaisia serkkuja. Jos KHL:n voittaisi tässä saumassa suomalaiset serkut, sille voitaisiin nostaa maljoja. Se osoittaisi myös, että KHL on aidosti kansainvälinen sarja.”
Jokereiden poikkeuksellista mestaruussaumaa puoltavat Summasen mukaan myös tilastot. Piste-ero sarjan kärkeen oli pienempi kuin kertaakaan aiemmin. Myös maalimäärissä ja etenkin ylivoimassa Jokerit oli täysin KHL:n kärkijoukkueiden vauhdissa.
”Päästettyjen maalien määrässä Jokerit oli sarjan keskitasoa. Päästettyjen maalien tilastoa ei kannata kuitenkaan liikaa tuijottaa, sillä pudotuspeleissä viisi vastaan viisi -pelaamisen merkitys vähenee ja erikoistilannepelaamisen merkitys kasvaa. Samalla otteluiden maalimäärät putoavat ja pelin henki muuttuu sellaiseksi, että viisi vastaan viisi -pelissä peli pidetään tasaisena ja ratkaisut haetaan erikoistilannepelaamisen kautta.”
Summanen nostaa jutussaan esille myös puolustajien pistepörssin. Mikko Lehtonen oli KHL:n runkosarjan tehokkain puolustaja ja Sami Lepistö kuuluu myös sarjan tehokkaimpiin puolustajiin.
”Jokereiden kaikki kolme pakkiparia ovat sarjan parhaimmistoa niin puolustuksellisesti kuin ylöspäin pelattaessa. Kun joukkueella on Jokereiden tasoiset puolustajat, he voivat rytmittää ja ohjata millaista peliä missäkin pelin vaiheessa pelataan. Myös hyökkäyspelaamisessa puolustajien rooli on keskeinen. Jos kiekkoja ei saada puolustajilta hyvin lapaan ja vauhtiin, hyökkäyspeli ja maalinteko eivät toimi. Pudotuspeleissä puolustajien viivapelaaminen korostuu hyökkäyspelissä – ja käänteisesti: vastustajan on vaikea saada paniikkia karvauspelinsä kautta, jos puolustajat pelaavat paineen pois”, Summanen kirjoittaa.
Kolmas iso asia Jokereiden mestaruussaumassa on se, että Jokereilla on kokenut joukkue, jota suosivat pudotuspeleissä korostuvat asiat. Yksi tällaisista asioista on maalimäärien putoaminen varsinkin viisi vastaan viisi -pelissä.
”Kun maalimäärät putoavat, otteluista tulee helposti niin sanottuja maalin pelejä, eli johdossa ja tappiolla olemisen välinen ero on vain maalin. Tällaisessa pelaamisessa korostuu joukkueen kokemus ja luonne: jaksavatko pelaajat jatkuvan fyysisen ja henkisen paineen alla odottaa ja odottaa omalle joukkueelle tulevaa tilaisuutta, ja kun tilaisuus aukeaa, pystyvätkö he käyttämään sen.”
”Viime kevään MM-kisat ovat hyvä esimerkki. Kun Ruotsin, Venäjän ja Kanadan supertähdet eivät saaneet Leijonien puolustusta murrettua, he alkoivat turhautua ja tehdä virheitä. Se avasi Suomelle tilaisuuden iskeä ja ratkaista ottelut. Yksi turhautumisen muoto on kiekon tarpeeton kuljettaminen. KHL-joukkueilla tämä on panosten kasvaessa perisynti.”
”Jokereiden puolustajien ja puolustuspelaamisen taso riittävät pitämään otteluiden maalimäärät pudotuspeleissä pieninä – ja Jokereilta löytyy hyökkäyspäästä ratkaisuvoimaa leveältä rintamalta.  Toki maalivahtien päälle on asetettu kysymysmerkkejä, mutta on hyvä muistaa, että Antti Niemi on torjunut Chicago Blackhawksille Stanley Cupin mestaruuden ja Jānis Kalniņšilla on kokemusta MM-kisoja myöten Latvian maajoukkueessa.”
”Jokereiden henkisiä paineita helpottaa myös se, ettei kukaan odota siltä mitään. Jokerit on pelannut hyviä kausia, mutta kukaan ei ole vielä kertaakaan uskonut sen voittavan KHL:n mestaruutta. Kaiken lisäksi viime kausi päättyi pudotuspeleissä pahaan mahalaskuun heti avauskierroksella.”
Summasen mukaan Jokereiden mestaruus ei olisi tänä keväänä läheskään yhtä suuri ihme kuin Leijonien maailmanmestaruus viime keväänä.
”Jokereiden kohdalla kysymys ei olisi edes ihmeestä, vaan realistisen tilaisuuden hyödyntämisestä. Tällaisista asetelmissa jääkiekossa mestaruuksia voitetaan – tai jätetään voittamatta”, Summanen kirjoittaa.
Lue Raimo Summasen 6 sivun analyysi Jokereista torstaina ilmestyvästä Elmosta.  Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä. Elmo on myös torstaista alkaen irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen.
Maaliskuun Elmoss myös:
Saksassa huippu-uraa tekevä koripallovalmentaja Tuomas Iisalo kertoo Gert Remmelin haastattelussa, miksi kiusaaminen on osa urheilun ydintä.
Jussi Leppälahti pohtii, onko Liverpool oikeasti Valioliigan paras jalkapallojoukkue – vai onko se Manchester City.
Topias Kauhala kertoo vuodesta, joka muutti jalkapallon ja urheilun pysyvästi – ja miten sai kaikki liittyy energiajuomaan.
Kevään harjoitusottelut paljastavat, onko Markku Kanerva pystynyt korjaamaan Huuhkajien pelissä olevat ongelmat.
Samuel Savolainen kysyy, miksi HIFK:n resursseilla toimiva seura on voittanut viimeisen 36 vuoden aikana vain kaksi Suomen mestaruutta.
Topias Kauhla pohtii, mitä urheilusta kuoli holokaustin ja antisemitismin alle.
Jari Kupila kirjoittaa, että suomalaisen mäkihypyn romahdus on varoitus kaikille muillekin lajeille.
Jari Kupila kysyy ja vastaa, voiko luistelukohusta seurata jotain hyvääkin.