Real Madrid luuli iltaa ylikävelyksi ja Chelsea pääsi naarmuttamaan valkoista tähtikonetta

Vinicius Junior oli paha uhka Chelsean puolustukselle.

Mestarien liiga

Real Madrid luuli iltaa ylikävelyksi ja Chelsea pääsi naarmuttamaan valkoista tähtikonetta

Real Madrid ei vakuuttanut, vaikka se otti 2-0-voiton Chelseasta Mestarien liigan puolivälierien avausottelussa. Voitto irtosi minimityöllä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 13.4.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: Real Madrid-Chelsea 2-0

Asetelma

Kuten Elmotv:n ennakossa jo todettiin, asetelma Real Madridin ja Chelsean välillä on selvä. Madrid on yksi Euroopan etulinjan joukkueista ja pelaa tosissaan Mestarien liigan voitosta. Chelsean kausi on ollut katastrofaalinen ja odotettavissa oli hyvin vaikea ottelupari Los Blancosia vastaan.

Mikään ottelupari ei kuitenkaan ole ratkennut ennen kuin pelit on pelattu. Real Madridin sudenkuoppa Chelseaa vastaan on henkisellä puolella. Madridilla on monella paikalla laadullinen ylivoima ja joukkueena taktinen etulyöntiasema.

Töitä on kuitenkin tehtävä paljon välieräpaikan eteen, sillä etenkin Chelsean keskikentän keskusta on hyvinkin kyvykäs. Se oli myös ennakolta yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä, kuka hallitsee kentän keskustaa näissä otteluissa.

Chelsealle tärkeä N’Golo Kante on tehnyt paluun kentille, mutta hänen pelikuntonsa ei ole vielä paras mahdollinen.

Chelsean ottelusuunnitelma oli myös kiinnostava nähdä. Frank Lampard on epätoivoisessa tilanteessa tuoreessa managerinpestissään ja Chelsea lähtikin Bernabeulle todennäköisesti vain selviytymään ja iskemään vastaan.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi juuri siten, mistä Real Madridia varoittelin. Mikään joukkue ei ole kuolematon.

Real Madrid pelasi ottelun ensimmäisen vartin ilman huolen häivää ajatellen, että ottelu hoituu kivasti syötellen. Chelsea loi ensimmäisen 20 minuutin aikana kolme hyvää mahdollisuutta tehdä maalin ja Madridin peli oli alussa jopa niin sekaisin, että Chelsea hallitsi ajoittain kenttätapahtumia. Lampard oli selvästi ajatellut istuttaa Chelsean matalaan blokkiin 5-3-2 muotoon, mutta tälle suunnitelmalle ei ensimmäiseen varttiin juuri tarvetta ollut.

Joao Felixin läpiajoon päättynyt vastahyökkäys toisella minuutilla oli taidetta Chelsean keskikentän keskustalta ja todella heikkoa tekemistä Madridin pelaajilta, joilla ei ollut tilanteessa mitään valmiutta puolustaa. Harmillisesti Felixin tekeminen läpiajossa oli heikkoa, eikä hän saanut pidettyä ensinnäkään Militaota selkänsä takana, vaan ajautui viimeistelemään suhteellisen vaikeasta asemasta.

Kante oli Chelsean paras pelaaja ja mukana kaikessa positiivisessa, mitä Chelsea sai aikaan ensimmäisen puoliajan aikana.

Eduardo Camavinga oli täysin kuutamolla vasemman puolustajan velvoitteista ja oli lähellä aiheuttaa joukkueelleen parikin takaiskumaalia.

Real Madrid sai kuitenkin koneensa käyntiin selvittyään näistä Chelsean maalipaikoista ilman takaiskuja. Ensimmäisen jakson toinen puolisko näytti enemmän siltä ottelulta, jota odottelin ennakkoon. Madridin 1-0-maali 20 minuutin peli jälkeen rauhoitti ottelua. Kun Chelsean epäonnistui vielä kolmannessakin maalipaikassaan, ottelu lähti etenemään Real Madridille.

Chelsealla jäi kuitenkin paljon hampaankoloon ensimmäisestä jaksosta, eikä Real voinut missään nimessä olla tyytyväinen esitykseensä ensimmäisellä puoliajalla.

Toinen puoliaika

Chelsea pyrki olemaan aktiivinen toisen jakson alussa ja keskikentän keskustan kolmikon turvin se pystyikin vielä saamaan ajoittain peliä aikaiseksi. Tasoero muilla pelipaikoilla alkoi kuitenkin näkyä yhä vahvemmin.

Chelsean tilanne vaikeutui ensin Kalidou Koulibalyn loukkaannuttua. Hänen tilalleen vaihdettu Marc Cucurella ei ehtinyt olla monta minuuttia kentällä, kun Rodrygo vei häntä helposti, mikä johti lopulta Ben Chilwellin suoraan punaiseen korttiin.

Tästä tilanteesta ei voi yksin Cucurellaa syyttää, vaan Chelsean puolustuslinjan toiminta kyseisessä avoimen pallon tilanteessa oli todella heikolla tasolla. Yksi linjassa hölmöillyt pelaaja oli Chilwell, joka maksoi hölmöilystään punaisella kortilla.

Madridin pelatessa ylivoimalla ottelusta muodostui vielä vahvemmin Chelsean puolustustaistelu, joka murtui reilu vartti ennen loppua. Vaihdosta kentälle tullut Marco Asensio viimeisteli upean maalin selvästi harjoitellusta lyhyestä kulmapotkusta. Kulmapotku pelattiin todennäköisesti lyhyenä juuri sen takia, että Chelsealla oli yksi pelaaja vähemmän kentällä.

Se ei poista sitä, että Chelsean valmius puolustaa kulmapotkua oli myös heikkoa, mikä Mestarien liigan puolivälierässä on anteeksiantamatonta. Pelaaja ei voi yksinkertaisesti voi olla selkä kulmapotkun antajaan päin, kuten Reece James oli. James oli ottelussa muutenkin vaikeuksissa ja yksi niistä tekijöistä, miksi Chelsean oli vaikea haaveilla voitosta illan ottelussa.

Madrid ei pystynyt hallinnastaan huolimatta luomaan maalipaikkoja liukuhihnalta, joten tämä kulmapotkusta päästetty 2-0-maali tuntuu sitäkin raskaammalta. Vaikka tasoeroa joukkueiden välillä kiistatta on, olisi 0-1-tappio ollut Chelsealta näistä lähtökohdista loistava tulos.

Mutta 2-0-osuma todisti taas sen, että jos joukkueen palikat eivät ole kohdillaan, niin yleensä tavalla tai toisella vastustaja saa mahdollisuuksia rankaista vähälläkin vaivalla.

Analyysi

Real Madrid otti aika keskinkertaisella pelillä ja jopa minimityöllä 2-0-voiton. Mikäli Real Madrid mielii jatkaa Mestarien liigan välieriin stressittömästi, on siltä löydyttävä enemmän nälkää Lontoossa.

Chelsea aiheutti liikaa ongelmia huolettomalle vastustajalleen ja loi vielä alivoimallakin lopussa laadukkaan maalipaikan. Samaa on luvassa, jos Madrid ei terävöitä 4-5-1-muodossa puolustamistaan ja ole koko ottelua valmiina puolustamaan menetystensä jälkeen.